Konfiskuotuose dokumentuose – Rusijos paslaptys: atskleidė detales apie Kurską ir smegenų plovimą

2024 m. rugsėjo 20 d. 10:18
Lrytas.lt
Rusijos karinė vadovybė numatė ir žinojo apie Ukrainos įsiveržimą į Kursko sritį ir kelis mėnesius rengė planus, kaip užkirsti tam kelią. Be to, rusai regione susidūrė su didelėmis moralės problemomis – į tai okupantai atsakė smegenų plovimą primenančiomis operacijomis.
Daugiau nuotraukų (18)
Šią informaciją paskelbė naujienų portalas „The Guardian“, susipažinęs su Rusijos pajėgų dokumentais, kuriuos Ukrainos kariuomenė teigė perėmusi iš apleistų rusų pozicijų.
Įvertinus dokumentų turinį aiškėja, kad sumaištis Rusijos pajėgose po rugpjūčio pradžioje įvykusio Ukrainos puolimo tampa dar labiau gėdingu įvykiu.
Dokumentai atskleidžia rusų susirūpinimą dėl moralės Kursko karių gretose, kuris sustiprėjo po to, kai fronte nusižudė karys, kuris, kaip pranešama, buvo „ilgai sirgęs depresija dėl tarnybos Rusijos kariuomenėje“.
Dalinių vadams buvo duoti nurodymai užtikrinti, kad kariai kasdien vartotų Rusijos valstybinę žiniasklaidą ir taip palaikytų savo „psichologinę būklę“.
Rugpjūčio pabaigoje naujienų portalo „The Guardian“ žurnalistai susitiko su dokumentus konfiskavusia Ukrainos specialiųjų operacijų komanda. Kariai teigė, kad iš Kursko srityje esančių pastatų paėmė Rusijos vidaus reikalų ministerijos, FSB ir kariuomenės dokumentus.
Kai kurie iš dokumentų yra spausdinti įsakymai, išdalyti įvairiems daliniams, o kiti – ranka rašyti žurnalai, kuriuose fiksuojami įvykiai ir rūpesčiai konkrečiose pozicijose.
„The Guardian“ negalėjo nepriklausomai patikrinti dokumentų autentiškumo, nors jie turi tikrų Rusijos kariuomenės pranešimų požymių.
Perspėjo jau sausį
Ankstyviausi įrašai dokumentuose buvo užrašyti praėjusių metų pabaigoje, o naujausi dokumentai – likus vos šešioms savaitėms iki rugpjūčio 6 dienos, kuomet Ukraina pradėjo įsiveržimą į Kursko sritį.
Daugiausia dokumentų yra iš Rusijos 488-ojo gvardijos motorizuotojo šaulių pulko padalinių, ypač 17-ojo bataliono antrosios kuopos.
Ukrainos įsiveržimas į Kurską nustebino Kijevo partnerius ir daugelį Ukrainos elito atstovų, nes planavimas apsiribojo labai mažu žmonių skaičiumi.
Tačiau Rusijos kariniuose dokumentuose yra mėnesių mėnesius trukusių įspėjimų apie galimą įsiveržimą į šią teritoriją ir bandymą užimti Sudžą.
Sausio 4 d. įraše kalbama apie Ukrainos ginkluotų grupuočių „galimą proveržį prie valstybinės sienos“ ir nurodoma sustiprinti mokymus, kad būtų pasirengta atremti bet kokį puolimą.
Vasario 19 d. dalinių vadai buvo įspėti apie Ukrainos planus „greitai prasiveržti iš Sumų regiono į Rusijos teritoriją iki 80 km gylio, siekiant sukurti keturių dienų „koridorių“ prieš atvykstant pagrindiniams Ukrainos kariuomenės daliniams šarvuočiais“.
Kovo viduryje pasienyje esantiems daliniams buvo įsakyta sustiprinti gynybines linijas ir „organizuoti papildomas pratybas dalinių ir atraminių punktų vadovybei dėl tinkamo gynybos organizavimo“, rengiantis Ukrainos pasienio puolimui.
Birželio viduryje buvo konkrečiau įspėta apie Ukrainos planus „kryptimi Junakivka-Sudža, siekiant užimti Sudžą“ – tai iš tiesų įvyko rugpjūčio mėn.
Taip pat buvo numatyta, kad Ukraina bandys sunaikinti tiltą per Seimo upę, kad sutrikdytų Rusijos tiekimo linijas regione, kas vėliau irgi įvyko.
Kareivių trūkumas
Viename dokumente, kuris buvo įrašytas birželio mėnesį, buvo skundžiamasi, kad fronte dislokuoti rusų daliniai „užpildyti vidutiniškai tik 60–70 proc., o juos daugiausia sudaro silpnai apmokyti rezervistai“.
Rugpjūčio 6 d. prasidėjus ukrainiečių puolimui, daugelis rusų karių paliko savo pozicijas, ir per savaitę Ukraina visiškai perėmė Sudžos kontrolę.
„Jie pabėgo, net neevakavę ir nesunaikinę savo dokumentų, – pasakojo bylą perėmusios specialiųjų operacijų grupės narys.
Per chaotišką Maskvos atsitraukimą Ukrainos pajėgos paėmė į nelaisvę šimtus rusų karių, iš kurių daugelis buvo šauktiniai.
Vieno dokumentuose nurodyto antrosios kuopos šauktinio kario tėvai rugpjūtį įrašė ašaringą vaizdo kreipimąsi, kuriame įvardijo jį kaip savo 22 metų sūnų Vadimą Kopylovą.
Jie teigė, kad jis pateko į nelaisvę netoli Sudžos, ir ragino Rusijos valdžios institucijas jį susigražinti.
Apgaulingos pozicijos ir diversinės grupės
Dokumentuose pateikiama informacija apie Rusijos taktiką per pastaruosius metus, vienu atveju kalbama apie būtinybę kurti apgaulingus griovius ir pozicijas, kad būtų suklaidinti Ukrainos žvalgybiniai dronai.
„Reikėtų sukurti tankų, šarvuočių ir artilerijos pabūklų modelius, taip pat karių manekenus, ir juos periodiškai perkelti“, – rašoma viename įsakyme.
Juose taip pat teigiama, kad į šias pozicijas turėtų būti siunčiami keli kariai, kurie naktį uždegtų ugnį ir vaikščiotų su deglais, o Rusija turėtų sukurti netikrus pokalbius komunikacijos sistemose, siekiant, kad juos perimtų ukrainiečiai.
Neaišku, ar tokios pozicijos kada nors buvo sukurtos. Pastarosiomis savaitėmis vietovėje žvalgybiniais dronais skraidžiusio Ukrainos padalinio nariai portalui „The Guardian“ sakė, kad nematė jokių tokių pozicijų požymių.
Kovo mėn. rusų dokumentuose pažymima, kad padaugėjo atvejų, kai ukrainiečių diversinės grupės, persirengdamos rusiškomis uniformomis, prisidengdavo darbui už Rusijos linijos.
„Siekiant užkirsti kelią priešo infiltracijai į mūsų kovines formuotes vadai turi įdiegti identifikavimo žymeklius, pagamintus iš 8 cm pločio medžiagos, naudojimą, kurie turi būti pritvirtinti naudojant nematomą juostą“, – rašoma to mėnesio įsakyme.
Kareivių moralės problemos
Tarp dokumentų buvo rasti įrašai, kuriuose sausoje ir vingiuotoje oficialioje kalboje paslėpti rimtų moralės problemų fronte ženklai.
„Dabartinės situacijos dėl savižudybių analizė rodo, kad karių žūčių dėl savižudybių klausimas išlieka įtemptas“, – rašoma viename įraše.
Jame pasakojama apie incidentą, kuris, kaip pranešama, įvyko šių metų sausio 20 d., kai šauktinis karys įėjo į sargybos posto vasaros prausyklą ir šovė sau į pilvą.
„Tiriant įvykį nustatyta, kad savižudybės ir mirties priežastis buvo nervinis ir psichologinis sukrėtimas, kurį sukėlė užsitęsusi jo depresinė būsena dėl tarnybos Rusijos kariuomenėje“, – rašoma ranka rašytame incidento protokole.
Siekiant užkirsti kelią tolesniems panašiems incidentams, dalinių vadams nurodyta nustatyti karius, kurie „yra psichiškai nepasirengę vykdyti savo pareigas ir organizuoti jų perkėlimą bei perkėlimą į karo medicinos įstaigas“.
Tolesni nurodymai dėl moralės palaikymo pateikiami nedatuotame, spausdintame dokumente, kuriame aiškinama, kad kareiviai turi gauti 5–10 minučių per dieną politinio mokymo, „skirto politinei, moralinei ir psichologinei personalo būklei palaikyti ir kelti“.
Be to, kartą per savaitę tokie mokymai kareiviams turėjo trukti vieną valandą.
Parengta pagal „The Guardian“ inf.
UkrainaRusijaKursko sritis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.