Sujudimas Rusijos karinėse pajėgose: įnirtingai slepia savo lėktuvus ir laivus (1)

2024 m. rugsėjo 19 d. 16:00
Lrytas.lt
Rusija nelaukė, kol Vakarų valstybės leis Ukrainai panaudoti tolimo nuotolio raketas Rusijos teritorijoje ir iš anksto atitraukė savo orlaivius gilyn į šalies teritoriją, praneša portalas BBC.
Daugiau nuotraukų (10)
Pasak karinio korespondento Pavelo Aksenovo, šis procesas vyksta jau kelis mėnesius.
Pastarosiomis dienomis Rusijos Juodosios jūros laivynas, anksčiau perkėlęs savo karo laivus iš Sevastopolio į Novorosijską, jau antrą kartą per savaitę paliko savo bazę.
Raketos, kurių Ukraina dar negali panaudoti prieš taikinius Rusijos Federacijoje, jau veikia kaip reali atgrasymo priemonė, rašo BBC.
Pats grėsmės egzistavimas verčia rusus mažinti savo kovinės aviacijos naudojimo intensyvumą. Kita vertus, bėgant laikui Rusijos pajėgos prie šios grėsmės prisitaiko ir kuria naujus puolimo metodus.
Atitraukti orlaiviai
Sekmadienį Volodymyras Zelenskis interviu CNN žurnalistui Faridui Zakarijai pareiškė, kad leidimas paleisti tolimojo nuotolio raketas į Rusijos teritoriją Ukrainai suteiktas nebuvo.
Jis pridūrė, kad Rusija jau atitraukė savo orlaivius gilyn į šalies teritoriją. Pasak V. Zelenskio, anksčiau okupantai savo karinius lėktuvus laikė bazėse, esančiose apie šimtą kilometrų nuo fronto.
Tačiau dabar šie orlaiviai atitraukiame į bazes, esančias šimto penkiasdešimties, trijų ar net penkių šimtų kilometrų atstumu nuo fronto linijos.
Pasak V. Zelenskio, aerodromai buvo svarbiausi taikiniai, į kuriuos ketino smogti ukrainiečiai.
Rusijos naikintuvai bombonešiai Su-34 prieš ukrainiečių karius naudojo tiksliai valdomas bombas, kurios padarė nemažai žalos.
Anot ukrainiečių atvirų šaltinių tyrėjo, socialiniame tinkle „X“ veikiančio vardu „Tatarigami“, birželio mėnesį Rusija iš fronto zonoje esančių aerodromų pradėjo perkelti lėktuvus į nutolusias pozicijas.
Jo teigimu, iki liepos vidurio buvo perkelti koviniai orlaiviai ir sraigtasparniai, taip pat jiems aptarnauti skirta infrastruktūra.
Kitaip tariant, jei JAV prezidentas Joe Bidenas rugsėjo 13 d. būtų davęs leidimą naudoti „Storm Shadow“/SCALP ir ATACMS, Rusijos karinei aviacijai tai nebūtų buvusi katastrofa – dauguma orlaivių buvo dislokuoti už raketų rajono ribų.
Kadangi sprendimų dėl raketų priėmimas užtruko, tai leido Rusijai iš anksto pritaikyti savo aviacijos operacijas.
Rusijos karinis ekspertas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, BBC sakė, kad lėktuvai iš tiesų buvo perkelti į daugiau nei 300 km atstumą.
Tačiau, pasak eksperto, už raketų veikimo zonos ribų esantys Rusijos orlaiviai yra papildomai apsaugoti – Rusija nėra tikra, kad ateityje grėsmės neišsiplės didesniu atstumu.
Laivyno pratybos ar evakuacija?
Rugsėjo 14 d. atvirųjų šaltinių tyrėjas paskelbė Novorosijskos laivų parkavimo aikštelės palydovines nuotraukas. Pasak jo, iš šių nuotraukų matyti, kad jose buvę Rusijos laivai išvyko.
Pasak tyrėjo, taip galėjo nutikti dėl baimės, kad prieš rusų laivus galėjo būti panaudotos sparnuotosios raketos „Storm Shadow“ / SCALP.
Toks pavojus iš tiesų būtų tuo atveju jei Ukraina būtų gavusi leidimą smogti taikiniams Rusijoje, tačiau jis kol kas nebuvo suteiktas.
BBC ištyrė Novorosijsko bazės palydovines nuotraukas ir nustatė, kad laivų sudėtis prieplaukoje dažnai keičiasi.
Rugpjūčio 15 d. ji buvo pilna laivų, o po savaitės ji buvo tuščia.
Dar vieną masinį laivų išplaukimą į atvirą jūrą palydovas užfiksavo rugsėjo 11 d. Jau kitą dieną uosto krantinė buvo tuščia.
Tuo tarpu rugsėjo 16 dieną, praėjus dvejoms dienoms nuo tada, kuomet internete pasirodė Novorosijskos uosto palydovinės nuotraukos ir informacija apie laivyno išplaukimą, laivai vėl sugrįžo į uostą.
Viena iš kelių apžvalgininkų iškeltų versijų yra ta, kad laivynas dalyvavo karinėse jūrų pratybose ir tuo tikslu paliko bazę.
Tačiau, kaip pridūrė Rusijos karinis ekspertas, Rusijos Juodosios jūros laivynas, kaip ir aviacija, nuolat juda, manevruoja ir įplaukia į įvairius Juodosios jūros uostus ir įlankas, įskaitant ne tik Rusijos pakrantę, bet ir Krymą.
Parengta pagal „New Voice Ukraine“ inf.
Ukrainaraketoskariniai lėktuvai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.