Mįslingas išpuolis prieš „Hezbollah“: kaip vienu metu sprogo tūkstančiai prietaisų ir kas laukia toliau

2024 m. rugsėjo 18 d. 18:48
Lrytas.lt
Tūkstančiai koordinuotų pranešimų gaviklių sprogimų, įvykdytų Libane, nusinešė mažiausiai 12 gyvybių, yra tūkstančiai sužeistųjų. Manoma, kad šiuos išpuolius iš tiesų organizavo Izraelio žvalgybos tarnyba „Mossad“. Jei tai tiesa, konfliktas tarp Libano ir Izraelio gali stipriai paaštrėti.
Daugiau nuotraukų (6)
Šio išpuolio metu buvo susprogdinta tūkstančiai Libano „Hezbollah“ grupuotės narių naudojamų pranešimų gaviklių, rašo „The Guardian“.
Nors Izraelis nepripažino įvykdęs išpuolio, manoma, kad toks keistas ir koordinuotas išpuolis prieš „Hezbollah“ be abejonės yra „Mossad“ operacija. „Mossad“ tai – Izraelio specialiųjų užduočių tarnyba.
Izraelio žvalgybos tarnyba jau dešimtmečius vykdo „Hamas“ ir „Hezbollah“ lyderių žudynes. Tačiau, jeigu jos dalyvavimas tokiame išpuolyje būtų patvirtintas, tai galėtų pereitį į gerokai didesnį konfliktą.
Pranešimų vis dar gaunama, tačiau šiuo metu yra žinoma apie mažiausiai devynis žuvusiuosius ir 3 tūkst. sužeistųjų.
Dešimtys, o gal net šimtai koordinuotų sprogimų rodo negailestingą ir beatodairišką siekį atakuoti „Hezbollah“ grupuotę.
Pranešimų gaviklius grupuotė naudojo kaip alternatyvą mobiliesiems telefonams. Tačiau juos buvo galima susekti.
Tuo metu vis dar išlieka neaišku, kaip įvyko sprogimai. Nors plinta spekuliacijos apie įsilaužimą į įrenginius, labiausiai tikėtina, kad jie įvyko dėl sabotažo.
Pirminiais duomenimis, sprogę pranešimų gavikliai buvo naujo modelio, pagaminti bendrovės, kurios tiekimo grandinę galėjo pažeisti išpuolio vykdytojai.
Vienas aukšto rango šaltinis Libane sakė, kad Izraelio šnipų tarnyba šiuos įrenginius modifikavo „gamybiniu lygiu“, rašo „Reuters“.
„Mossad“ į prietaiso vidų įdėjo plokštę su sprogstamąja medžiaga, iš kurios gaunamas kodas. Ją labai sunku aptikti bet kokiomis priemonėmis. Netgi bet kokiu prietaisu ar skaitytuvu“, – naujienų agentūrai sakė šaltinis.
Šaltinis teigė, kad 3 tūkst. pranešimų gaviklių sprogo tada, kai jiems buvo išsiųstas užkoduotas pranešimas, tuo pačiu metu suaktyvinęs sprogmenis.
Knygos „Šnipai prieš Armagedoną“ (angl. – „Spies Against Armageddon“) ir kitų knygų apie Izraelio žvalgybą bendraautorius Yossi Melmanas pabrėžė, kad pranešimų gavikliai buvo „neseniai pristatyti“.
Taip pat jis pridūrė: „Žinome, kad „Mossad“ ne kartą sugebėjo įsiskverbti ir infiltruotis į „Hezbollah“. Tačiau jis suabejojo išpuolio, per kurį žuvo 10 metų mergaitė, strategine mąstysena.
„Tai didina pasienio krizės peraugimo į karą tikimybę“, – perspėjo Y. Melmanas ir teigė, kad tai „labiau panikos ženklas“.
Pasak jo, nors tai rodo nepaprastą gebėjimą smogti į „Hezbollah“ širdį, tai nebuvo labai tikslinga ir nepakeitė platesnio strateginio vaizdo. „Nematau jokios pažangos“, – konstatavo jis.
Y. Melmano manymu, galima tikėtis tam tikro „Hezbollah“ atsako.
Anksčiau antradienį paaiškėjo, kad Iranui prijaučianti Libano grupuotė, kuri jau kelis mėnesius smurtauja prieš Izraelį, Izraelio vidaus saugumo tarnybos „Shin Bet“ duomenimis, planavo nužudyti buvusį Izraelio saugumo pareigūną, nuotoliniu būdu iš Libano detonuodama sprogstamąjį įtaisą.
Tai gali reikšti, kad pranešimų gaviklių ataka buvo bjaurus perspėjimas, kad „viską, ką jūs galite padaryti, mes galime padaryti geriau“.
Tačiau tai toli gražu būtų jau ne pirmas kartas, kai Izraelis įvykdo nužudymą ar kitą įspūdingą išpuolį, o rezultatai nepasiteisina – arba situacija nesiklosto taip, kaip planuota.
Sabotuoti mobilieji telefonai buvo naudojami dar 1996 m. sausį, siekiant Gazos mieste susprogdinti tuometinį „Hamas“ vyriausiąjį bombų gamintoją Yahya Ayyashą.
Beje, „Inžinieriumi“ vadintas Y. Ayyashas buvo laikomas atsakingu už savižudžių išpuolių Izraelio keleiviniuose autobusuose strategijos įgyvendinimą. Tačiau jo nužudymas sukėlė naują autobusų sprogdinimų bangą ir tuo metu mažai padėjo numalšinti krizę.
Kitas „Hamas“ lyderis Khaledas Meshalis 1997 m. išgyveno pasikėsinimą nužudyti. Tuometiniam „Hamas“ politiniam lyderiui K. Meshaliui į ausį buvo sušvirkšta nuodų.
Tai įvyko jo išvykos į Jordaniją metu, per Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu sankcionuotą operaciją.
Visgi K. Meshalis išgyveno, o kai kurie už tai atsakingi Izraelio agentai buvo suimti. Tai paskatino Jordanijos karalių Husseiną nutraukti taikos susitarimą ir pagrasinti pakarti sąmokslininkus, jei nebus pateiktas priešnuodis. Tada Izraelis sutriko ir buvo priverstas tai padaryti.
Taip pat 2010 m. vasario mėn., už ginklų įsigijimą atsakingas „Hamas“ lyderis Mahmoudas al-Mabhouhas, praėjus penkioms valandoms po atvykimo į Dubajų, buvo nužudytas savo viešbučio kambaryje.
Tai padarė 11 žudikų, kurie, norėdami nuslėpti savo tapatybę, pasinaudojo suklastotais Europos pasais.
Tuo metu „Hamas“ apkaltino Izraelį, kad jis prisidėjo prie šio sąmokslo, kurio kai kuriuos aspektus buvo galima pamatyti Dubajaus valdžios institucijų paskelbtoje vaizdo kamerų medžiagoje.
Buvo matyti, kad kai kurie agentai pakeitė savo maskuotę per mirtiną operaciją, kuri, nepaisant jos sudėtingumo, buvo išaiškinta.
Iš tikrųjų, prasidėjus naujausiam Izraelio karui su „Hamas“, buvo dar daugiau bandymų nušalinti palestiniečių kovotojų grupuotės lyderius.
Primename, kad rugpjūčio mėn. Teherane „trumpojo nuotolio sviediniu“ buvo nužudytas tuometinis grupuotės politinis lyderis Ismailas Haniyeh. Tai paskatino Iraną perspėti, kad jis atsakys tiesioginiais kariniais veiksmais prieš Izraelį.
Nors savo ruožtu Iranas susilaikė nuo puolimo, Izraelio ir „Hamas“ karas tęsiasi jau beveik dvejus metus, o įtampa su „Hezbollah“ šiaurėje tikriausiai dar niekada nebuvo tokia didelė.
Parengta pagal „The Guardian“, „Reuters“ inf.
Libanas„Hezbollah“Izraelis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.