Rusija ruošiasi blogiausiam: provokuojančio viešumo Kyjive nebus – ekspertai įspėja, kas laukia (7)

2024 m. rugsėjo 15 d. 15:22
Lrytas.lt
​Ukraina laukia Vakarų partnerių, JAV bei Jungtinės Karalystės, leidimo naudoti perduotus tolimojo nuotolio ginklus teisėtiems taikiniams Rusijos teritorijoje smogti. Raketų smūgis gali būti nukreiptas į gana įdomius taikinius, visų pirma į Lipecko pakraštyje esančią oro pajėgų bazę, kurioje treniruojasi Rusijos pilotai. Apie tai praneša dienraštis „The Telegraph“.
Daugiau nuotraukų (2)
Labai tikėtina, kad Rusija jau pradėjo evakuoti šią mokymo įstaigą, esančią Lipecko pakraštyje, ypač po to, kai rugpjūčio mėn. į oro bazėje esančius sandėlius pataikė bepiločiai lėktuvai.
Tiesa, Jungtinė Karalystė tikriausiai jau nusprendė leisti Ukrainai naudoti sparnuotąsias raketas „Storm Shadow“ smūgiams Rusijai, nors oficialiai tai dar nepatvirtinta. Tai pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis leidiniu „The Guardian“.
Pasak leidinio, Jungtinė Karalystė jau nusprendė leisti Ukrainai naudoti sparnuotąsias raketas „Storm Shadow“ prieš taikinius Rusijoje. Tai greičiausiai nebus paskelbta per penktadienį Vašingtone įvyksiantį Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Keiro Starmerio ir JAV prezidento Joe Bideno susitikimą.
Kaip rašo „The Guardian“, tikėtina, kad bendras JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno ir Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretoriaus Davido Lammy'io vizitas į Kyjivą nebūtų įvykęs, jei nebūtų buvęs priimtas teigiamas sprendimas dėl „Storm Shadow“.
Manoma, kad viešas pareiškimas apie tolimojo nuotolio raketas Kyjive bus laikomas pernelyg provokuojančiu. Tikėtina, jog Ukrainai vis dar bus taikomi apribojimai naudojant daugiau nei 300 kilometrų galinčias nuskrieti raketas, kad būtų išvengta neapgalvotų ar nereikalingų atakų.
„The Telegraph“ pažymi, kad Kyjivui uždegus žalią šviesą tolimojo nuotolio raketų smūgiams, tai neabejotinai turės įtakos karo eigai. Karo studijų institutas nustatė mažiausiai 225 potencialius taikinius, į kuriuos Ukraina galėtų smogti nedelsiant. Tai kariniai aerodromai, mokymo bazės, logistikos centrai ir gamybiniai objektai, atliekantys svarbų vaidmenį remiant Rusijos karo mašiną.
Tačiau ekspertai perspėja, kad leidimas Ukrainai naudoti raketas „Storm Shadow“ ir ATACMS netaps panacėja.
„Neturėtume pervertinti to, ką tai duos. Bijau, kad kai kurios kalbos apie lūžio tašką ir panašūs komentarai paprasčiausiai pervertina „Storm Shadow“ pajėgumus“, – sakė Karališkojo jungtinių tarnybų instituto karinių mokslų direktorius Matthew Saville'as.
Taip pat kyla abejonių dėl „Storm Shadow“ raketų skaičiaus Ukrainos arsenale. Jungtinė Karalystė nebegamina šių ginklų dideliais kiekiais, o Prancūzijoje gaminamos panašios raketos „Scalp“ gamyba taip pat itin lėta, – sakė saugumo ir gynybos analitikas Colby Badwaras.
Jei raketų iš tiesų pritrūktų, Ukraina turėtų labai atidžiai rinktis taikinius, kad nešvaistytų likusių išteklių, pažymėjo M. Saville'as.
„Antrasis klausimas – „Storm Shadow“ ir ATACMS raketų veikimo nuotolis. Nors abi raketos gali pataikyti į taikinius, esančius beveik už 320 km, JAV žvalgybos pareigūnai mano, kad Rusija yra išvedusi iki 90 proc. savo lėktuvų iš veikimo zonos. Tačiau kuo toliau nuo fronto linijos yra Rusijos orlaiviai, tuo mažiau išskridimų jie gali atlikti – netiesioginė nauda iš to, kad Vakarų raketos dengia didesnę teritoriją“, – teigiama medžiagoje.
Išlaisvinus Ukrainą nuo ginklų naudojimo apribojimų, būtų galima gauti ir kitų taktinių bei politinių pranašumų. Pavyzdžiui, toks sprendimas būtų ženklas, kad Londonas ir Vašingtonas nebesijaudina dėl Rusijos atsakomųjų veiksmų. Leidinyje neatmetama galimybė, kad tai gali pastūmėti Berlyną tiekti raketas „Taurus“.
Šis sprendimas galėtų atblokuoti ir kitų ginklų tiekimą. Pavyzdžiui, JAV pagamintų JASSM raketų, kurios leistų Ukrainai smogti taikiniams, esantiems apie 305 km atstumu Rusijos gilumoje, įskaitant maždaug 30 oro pajėgų bazių.
„Kyjivas pademonstravo, kad gali atakuoti Rusijos gilumoje, naudodamas savo šalyje pagamintus atakos bepiločius orlaivius, kurie nuo 2022 m. rudens smogė šimtams taikinių. Tačiau šie šalies viduje pagaminti bepiločiai orlaiviai neturi kovinių galvučių, galinčių prasiskverbti pro gelžbetonines konstrukcijas. Nors Rusija kartais palieka šaudmenis ar naikintuvus atviroje vietoje, savo turtui apsaugoti ji naudoja bunkerius, sutvirtintus storais betono sluoksniais, kuriuos „Storm Shadow“ kovinė galvutė gali pramušti“, – pažymėjo „The Telegraph“.
JAV ATACMS tipo raketos bus naudojamos kitaip. Tai balistinės raketos su kasetinėmis kovinėmis galvutėmis, kurios virš taikinio išbarsto tūkstančius mažų bombų. Jos geriau tinka Rusijos aerodromų pakilimo ir nusileidimo takams sutrikdyti arba smogti karių koncentracijoms atviroje vietovėje.
Modeliai su pavienėmis kovinėmis galvutėmis gali naikinti mažiau apsaugotus pavienius taikinius, pavyzdžiui, priešlėktuvinės gynybos ar elektroninės kovos sistemas, taip pat atviroje vietovėje.
Tačiau tam, kad tolimojo nuotolio raketų paleidimas būtų tikrai veiksmingas, jis turi būti derinamas su Ukrainos sausumos pajėgų puolamaisiais veiksmais. M. Saville'as sakė, kad jei nebus pažangos sausumoje, spaudimas priešui už fronto linijos gali būti „toleruotinas“.
Tarpvalstybiniai smūgiai Rusijos teritorijoje leistų Ukrainai įgyti pranašumą tik keliose pasirinktose mūšio lauko teritorijose – Rusijos Kursko srityje ir Ukrainos Charkovo srities šiaurės rytinėje dalyje.
Pažymima, kad ilgos diskusijos dėl to, ar suteikti Kijevui leidimą naudoti tolimojo nuotolio ginklus Rusijos teritorijoje, kainavo brangiai – iš lygties buvo pašalintas netikėtumo elementas. Maskva jau buvo aiškiai pareiškusi, kad laukia Jungtinės Karalystės ir JAV sprendimo, ir tai padarė dar prieš tai, kai Londonas ar Vašingtonas apie tai viešai paskelbė.
Kremlius pareiškė, kad Maskva duos „adekvatų atsaką“, jei JAV leis Ukrainai smogti tolimojo nuotolio raketomis Rusijos gilumoje.
Parengta pagal „Unian“ inf.
UkrainaRusijaJAV
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.