Artinantis rusams – civiliai bėga iš itin svarbaus Ukrainos miesto: gyventojai papasakojo, kas dedasi Pokrovske (1)

2024 m. rugsėjo 15 d. 20:42
Lrytas.lt
Pokrovskas, svarbus transporto mazgas Rytų Ukrainoje, tapo vienu iš pagrindinių Rusijos puolimo taikinių. Gyventojai buvo priversti palikti savo namus, nes fronto linija priartėjo iki 8 km. Ką Ukrainai reikštų šio svarbaus miesto užėmimas?
Daugiau nuotraukų (7)
Bėgdama iš miesto, kuriame gyveno didžiąją savo gyvenimo dalį, Marija Hončarenko pasiima tik vieną nedidelį krepšį ir du mažus kačiukus, rašo BBC.
Atkakliai norėjusi likti gyventi Rytų Ukrainos mieste Pokrovske, dabar 69 metų moteris klauso patarimų ir ruošiasi išvykti.
„Mano širdis sustoja, kai išgirstu trenksmą“, – BBC žurnalistui ji pasakojo verkdama. Ji laikė seną mygtukinį telefoną, kuriame išsaugoti skubios pagalbos kontaktai.
Fronto linija nuo Pokrovsko nutolusi mažiau nei 8 km. Miesto karinės administracijos vadovas Serhijus Dobriakas pabrėžė, kad rusai į miestą taikosi ne tik balistinėmis raketomis ir daugkartiniais raketų paleidimo įrenginiais.
Dabar jie smogia ir valdomomis bombomis ir net artilerija, nes miestas dabar yra ir šių ginklų veikimo zonoje.
„Pažiūrėkite, ką rusai mums padarė. Dirbau čia 30 metų, o dabar viską palieku“, – apgailestavo ji, braukdama ašaras.
Savanoriai padėjo M. Hončarenko įlipti į evakuacijos autobusą. Traukiniai čia nebevažiuoja.
Evakuacijos autobusas, kuriame sėdėjo M. Hončarenko, buvo pilnas. Jiems teko važiuoti nauju maršrutu, nes išvažiuojant iš miesto esantis tiltas sugadintas rusų smūgių.
Autobusui pajudėjus, žmonės mojavo pro langus ir šluostėsi ašaras.
M. Hončarenko tai bauginanti kelionė, kupina nežinomybės. Tačiau ji žino vieną dalyką – naujuose namuose bus saugiau, nei likti prie fronto linijos.
Pokrovskas yra svarbus transporto mazgas. Jeigu jis neatsilaikys, bus nutrauktas vienas pagrindinių tiekimo kelių regione. Tai greičiausiai priverstų Ukrainą trauktis iš Časiv Jaro, o fronto linija priartėtų prie Kramatorsko.
Ukrainai tai faktiškai reikštų beveik viso Donecko regiono, kurį Kremlius bandė užimti nuo pat invazijos pradžios, praradimą.
Ukrainos kariuomenė pripažįsta, kad jos įsiveržimas į Rusijos Kursko sritį neprivertė Maskvos atitraukti savo karių iš Rytų Ukrainos.
O kai kurie apžvalgininkai teigia, kad šis žingsnis, kuris neabejotinai padėjo pakelti karių moralę, paliko strateginį tiekimo kelią pažeidžiamą Rusijos atakoms.
Sekmadienį Rusija pareiškė perėmusi Novohrodivkos kaimo, esančio vos už 10 km nuo Pokrovsko, kontrolę. Kyjivas nieko nekomentavo, tačiau šaltiniai BBC teigė, kad Ukrainos pajėgos iš ten pasitraukė.
Akivaizdu, kad Pokrovskas yra svarbiausias Maskvos prioritetas. Pasak S. Dobriako, šia kryptimi kovojančių pajėgų santykis yra 10:1 Rusijos naudai.
Per naujausią ataką Rusija smogė Pokrovsko elektros stočiai, todėl pusė miesto liko be elektros. Smūgiai taip pat sutrikdė vandens tiekimą.
Miestas sparčiai tuštėja. Vos prieš du mėnesius čia dar gyveno 48 tūkst. žmonių. Šiandien pusė jų jau išvyko.
Šurmuliuojantis miesto centras su parduotuvėmis ir prekybos centrais tapo siaubingai tylus. Bankai, prekybos centrai ir dauguma kavinių nedirba. Ligoninė evakuota.
Tačiau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis teigė, kad kariuomenei pavyko sustabdyti Rusijos judėjimą Pokrovsko link.
110-osios brigados bataliono vadas pulkininkas leitenantas Olehas Dehtyarenko BBC sakė, kad fronto linija šiauriniame Rusijos puolimo prie Pokrovsko flange iš tiesų buvo stabilizuota.
Tačiau, pasak jo, Rusijos atakos daugiausia sutelktos į pietinį flangą, kur tebevyksta įtempti mūšiai. Viena iš teritorijų, kurią rusai bando užimti, yra nedidelis miestelis į pietryčius nuo Pokrovsko – Selydovė.
Šį miestelį gina Nacionalinės gvardijos 15-osios brigada. Nesiliaujančios rusų atakos jai neduoda atsikvėpti.
Pasak 31 metų padalinio vado Dmytro, kovos jo sektoriuje yra labai intensyvios. „Priešas puola grupėmis iki 15 žmonių, kartais iki 60, – sakė jis. – Per dieną iššauname iki 200 šūvių [kad juos atremtume – aut.past.]“.
Po kiekvienos šūvių serijos jie keliauja į slėptuvę ir laukia Rusijos atsakomosios ugnies. Išgirdę garsų trenksmą tolumoje, jie nurimsta.
Praėjusį mėnesį septynių 68-osios brigados karių grupė pradėjo pamainą priešakinėse pozicijose Komyševkos kaime, 15 km į vakarus nuo Selydovės.
Jų užduotis buvo sustabdyti bet kokius Rusijos pajėgų bandymus prasiveržti. Tačiau kitą dieną rusų pajėgos juos apsupo.
Nepaprastai drąsių vairuotojų ir rusų kareivių aplaidumo dėka po trijų dienų jie buvo evakuoti.
Parengta pagal BBC inf.
RusijaUkrainaevakuacija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.