Vaizdo įrašas patvirtino šaltakraujišką rusų taktiką: be gailesčio žudo net pasiduodančius (11)

2024 m. rugsėjo 6 d. 20:14
Lrytas.lt
Ukrainos kariai išlipa iš tranšėjų ir susmunka dulkėto kelio viduryje, tada atsiklaupia ant kelių, rankas užsidėję ant galvų. Po kelių sekundžių, kaip rodo ukrainiečių drono filmuota medžiaga, jie guli veidu žemyn, nejudėdami, o virš jų slenka kulkų sukeltos dulkės.
Daugiau nuotraukų (11)
Išskirtinai JAV kanalo CNN gautame vaizdo įraše, nufilmuotame per rugpjūčio pabaigoje vykusias kovas netoli Pokrovsko miesto rytų Ukrainoje, matyti, kaip Rusijos kariai akivaizdžiai įvykdo egzekuciją trims pasidavusiems ukrainiečiams po to, kai buvo užgrobtas jų griovys.
Incidentas, kurį aprašė Ukrainos pareigūnas, prašęs neskelbti kai kurių detalių, kad būtų apsaugota padalinio tapatybė, yra dalis akivaizdžių egzekucijų, kurių tempas šiais metais, regis, vis didėja.
Ukrainos gynybos žvalgybos šaltiniai CNN pateikė 15 nuo lapkričio mėn. įvykusių atvejų sąrašą, kurių daugumą patvirtina bepiločių orlaivių vaizdo ar garso įrašai, kai, anot jų, pasiduodančius ukrainiečių karius rusai nužudė fronto linijoje, o ne paėmė į nelaisvę.
Ukrainos generalinis prokuroras CNN sakė, kad jo biuras tiria 28 tokius incidentus nuo karo pradžios, per kuriuos iš viso žuvo 62 Ukrainos kariai.
Atrodo, kad filmuota medžiaga iš Pokrovsko srities atspindi negailestingai žiaurią Rusijos kariuomenės taktiką, jai toliau žengiant į Ukrainos rytus.
Maskva toliau šlifuoja Ukrainos strateginį karinį centrą Pokrovską, nors neseniai Kyjivo laimėjimai Rusijos pasienio Kursko regione pakurstė viltis, kad Kremlius bus priverstas nukreipti karius ginti pačios Rusijos sienų.
Ukrainos prokurorai CNN sakė, kad, jų nuomone, įtariamos žudynės yra karo nusikaltimai ir Kremliaus organizuotos politikos dalis. „Jei karo belaisviai pasiduoda, jei jie parodo, kad pasiduoda, jei jų rankose nėra ginklų, tuomet skubi egzekucija yra karo nusikaltimas“, – CNN sakė Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas.
A. Kostinas teigė, kad tokie nusikaltimai buvo įvykdyti įvairiose Ukrainos vietovėse, juos vykdė įvairūs daliniai, todėl Kyjivui „atsirado galimybė teigti, kad tokia politika gali būti (pakelta) į nusikaltimus žmoniškumui“. Šią politiką organizuoja Kremlius. Tai konkrečių vadų įsakymas“.
Pasirodžius vaizdo įrašams, kuriuose matyti, kaip stiprėja Rusijos taktika, iškilo dilema Ukrainos vadams, kuriems tenka nepavydėtina užduotis įspėti savo karius ir pasaulį apie Rusijos žiaurumą, rizikuojant susilpninti ir taip jau išsekusią ukrainiečių moralę.
Ukrainos pareigūnas, pateikęs Pokrovsko dronų filmuotą medžiagą, sakė, kad jų dalinys žino apie daug panašių atvejų fronto linijose, kurie nebuvo paviešinti ar ištirti.
Kai kurie neseniai įvykę atvejai buvo paviešinti: vienas Torecko dalinys platformoje „Telegram“ paskelbė, kad turi dronu padarytą vaizdo įrašą, kurį paskelbė antradienį, kuriame užfiksuoti trys ukrainiečių kariai, išlindę iš rūsio, iškėlę rankas pasiduoti, o paskui nušauti Rusijos karių. Donecko srities prokurorai pareiškė pradėję tyrimą dėl „karo įstatymų ir papročių pažeidimo kartu su tyčiniu nužudymu“.
Keletas Rusijos kariškių buvo teisiami dėl tokių nužudymų, įskaitant vieną Ukrainos pietinėje Zaporižios srityje. Ukrainos prokurorai teigia, kad rusas buvo nuteistasis, lapkričio mėn. paleistas iš bausmės už vagystę, kad galėtų tarnauti Rusijos kariuomenės 127-ojoje motorizuotųjų šaulių divizijoje. Prokurorai paviešino dronu nufilmuotą medžiagą, patvirtinančią jų teiginį, kad rusas sausio mėn. nušovė ukrainiečių kareivį, kai šis iškėlęs rankas išėjo iš savo tranšėjos netoli Prijutnės ir atsiklaupė.
CNN gavo dar vieną dronu padarytą vaizdo įrašą, taip pat iš Zaporižios regiono, kuriame matyti, kaip šių metų gegužės mėn. netoli smarkiai ginčijamo Robotynės kaimo rusų kareiviai liepė trims ukrainiečių kariams atsigulti veidu žemyn po to, kai buvo užpulta jų tranšėja. Ukrainos gynybos žvalgyba pateikė CNN perimtų garso įrašų, kuriuose, anot jos, girdėti rusų vado, žinomo kaip „Turkas“, įsakymas savo pavaldiniui lauke „Malojus“ nužudyti belaisvius, nuorašus:
Turkas: „Pribaikite juos po galais, pribaikite, anuliuokite juos.“
Malojus: „Supratau.“
Turkas: „Kai juos pribaigsit, pranešk apie tai.“
Iš dronu nufilmuoto vaizdo įrašo matyti, kaip, visiems trims ukrainiečiams išlipus iš tranšėjos ir gulint veidu žemyn, rusai pradeda šaudyti.
Kol Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui Tarptautinis baudžiamasis teismas yra išdavęs arešto orderį dėl jo vaidmens įtariamoje prievartinio ukrainiečių vaikų deportavimo į Rusiją schemoje, Kyjivas agresyviai kelia Maskvai kaltinimus genocidu. Ukrainos generalinis prokuroras A. Kostinas užsiminė, kad šių įtariamų egzekucijų mūšio lauke sistemingumas reiškia, kad jos gali tapti platesnės genocido bylos dalimi.
Kyjivo kvietimu gegužės mėn. Ukrainoje lankėsi JT specialusis pranešėjas neteisminių, skubių ar savavališkų egzekucijų klausimais daktaras Morrisas Tidball-Binzas, iš dalies siekdamas išnagrinėti pranešimus apie neteismines egzekucijas mūšio metu.
JT tyrimo šaltinis CNN sakė, kad kai kurios akivaizdžios Ukrainos karių egzekucijos buvo ištirtos. „Jų yra daug. Yra tam tikras modelis. Tai leidžia manyti, kad tai yra patiklumas, jei ne įsakymas nesuteikti jokio pasigailėjimo“, – sakė šaltinis, turėdamas omenyje praktiką nerodyti pasigailėjimo.
„Atskiri nužudymai jau yra karo nusikaltimai, – sakė šaltinis, – o kartu jie gali prilygti nusikaltimams žmoniškumui.“
Parengta pagal CNN inf.
CNNRusijaUkraina
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.