JK premjeras K. Starmeris gina dalinį ginklų eksporto į Izraelį sustabdymą kaip „teisinį sprendimą“

2024 m. rugsėjo 4 d. 17:20
Jungtinės Karalystės (JK) ministras pirmininkas Keiras Starmeris trečiadienį ėmėsi ginti savo vyriausybės iniciatyvą iš dalies sustabdyti ginklų eksportą į Izraelį dėl nuogąstavimų, kad jie gali būti panaudoti pažeidžiant humanitarinę teisę, kaip „teisinį sprendimą“.
Daugiau nuotraukų (3)
K. Starmeris pareiškė, kad pirmadienį paskelbtas pranešimas apie 30-ies iš 350 ginklų eksporto licencijų suspendavimą nėra požymis, kuris liudytų pakitusią JK paramą Izraelio teisei į savigyną. Kartu jis pažymėjo, kad sąjungininkai esą „supranta“ JK žengtą žingsnį.
„Tai sudėtingas klausimas, aš tai pripažįstu, tačiau tai teisinis, o ne politinis sprendimas“, – įstatymų leidėjams per kassavaitinę klausimų premjerui sesiją parlamente tvirtino K. Starmeris.
Pasak jo, šis sprendimas buvo priimtas po to, kai Užsienio reikalų ministerija atliko peržiūrą, kurios metu buvo domimasi tuo, kaip Izraelis vykdo savo karą prieš „Hamas“ smogikus Gazos Ruože. Peržiūra buvo pradėta netrukus po to, kai K. Starmerio centro kairės Leiboristų partija atėjo į valdžią iškovojusi triuškinamą pergalę visuotiniuose rinkimuose liepos mėnesį.
Dalinis draudimas taikomas tokioms prekėms, kurios gali būti panaudotos dabartiniame konflikte Gazos Ruože, įskaitant kovinius lėktuvus, sraigtasparnius ir dronus, tačiau nėra taikomas detalėms, kurios yra skirtos pažangiems naikintuvams F-35. Šis sprendimas supykdė Izraelį – šalies ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pavadino jį „gėdingu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.