Griūnant fronto linijai Donbase – atvira kritika V. Zelenskiui ir karinei vadovybei (23)

2024 m. rugpjūčio 31 d. 16:10
Lrytas.lt
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir šalies karinė vadovybė susilaukia vis didesnės karių, įstatymų leidėjų ir karo analitikų kritikos dėl spartaus Rusijos kariuomenės progreso Rytų Ukrainoje, rašo portalas „Financial Times“.
Daugiau nuotraukų (27)
Nors įsiveržimas į Kursko sritį davė apčiuopiamos politinės ir karinės naudos, o daugelis ukrainiečių džiaugėsi savo kariuomenės puolimu tikėdamiesi, kad jis privers Kremlių nukreipti išteklius į naująjį frontą ir pakreips karo eigą Ukrainos naudai, atakos rezultatai sukėlė taip pat sukėlė klausimų.
Šią savaitę strategiškai svarbiame Donecko regione įvykęs fronto linijos lūžis sukėlė priešišką reakciją prieš vadovybę Kyjive, o kai kurie kritikai teigė, kad Ukrainos pozicijos susilpnėjo, nes į Kursko operaciją buvo perkelti tūkstančiai mūšiuose užgrūdintų Ukrainos karių.
Rusijos pajėgos artėja prie strategiškai svarbaus Pokrovsko miesto, šią savaitę užimdamos kelis netoliese esančius miestelius ir priversdamos silpnai apginkluotus Ukrainos dalinius trauktis iš parengtų gynybinių pozicijų.
Pasak Ukrainos analitinės grupės „Frontelligence Insight“, Pokrovskas yra vienas iš dviejų svarbiausių geležinkelio ir kelių mazgų Donecko regione, todėl jo praradimas keltų grėsmę viso regiono Ukrainos kariuomenės logistikai.
Palydovinės nuotraukos, kurias išanalizavo atvirojo kodo tyrėjai iš Suomijoje įsikūrusios „Black Bird Group“, rodo, kad Rusijos pajėgos dabar yra vos už 8 km nuo Pokrovsko.
Reaguodama į tai, vietos valdžia įsakė evakuoti rajono gyventojus.
Kritikuoja vadovybę
Kyjive įsikūrusios „Informacinio pasipriešinimo“ grupės karinis analitikas Oleksandras Kovalenko padėtį rytiniame Pokrovsko pakraštyje pavadino „visiška gynybos nesėkme“.
„Tai ne eilinių karių, laikančių pozicijas, kaltė, – rašė jis socialiniame tinkle „Telegram“. – Problema yra tų, kurie priima sprendimus už šiuos karius.“
Keletas regione esančių karių išreiškė susirūpinimą dėl gynybos aplink Pokrovską.
93-iosios mechanizuotosios brigados ukrainiečių karys Ženia, pernai kovojęs varginančiame 10 mėnesių trukusiame Bachmuto mūšyje, apibūdino sparčiai blogėjančią padėtį Pokrovske.
Atvirame vertinime socialiniame tinkle „X“ jis kritikavo kariuomenės vadovavimo struktūrą, nurodydamas sistemines klaidas ir netinkamą reagavimą į besikeičiančias mūšio lauko sąlygas.
„Atvirai kalbant, niekada nesu matęs nieko panašaus. Viskas taip greitai griūva, – perspėjo jis. – Pokrovskas žlugs daug greičiau nei Bachmutas.“
Ukrainos kariai šią savaitę pasitraukė iš Novohrodivkos, esančios 8 km į pietryčius nuo Pokrovsko. Kyjive įsikūręs saugumo analitinis centras „Centre for Defence Strategies“ teigė, kad toks pajėgų pasitraukimas rodo, jog trūksta gynybos išteklių, nors Pokrovskas yra svarbus logistikos centras.
Ukrainos parlamento gynybos komiteto narė Mariana Bezuhla socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo nuotraukomis iš praėjusią savaitę vykusio apsilankymo fronto linijoje netoli Novohrodivkos. Ji teigė, kad joje matyti plačiai atvertas kelias į Pokrovską.
„Tranšėjos priešais Novohrodivką buvo tuščios. Kadaise 20 tūkst. gyventojų turėjusiame mieste praktiškai nebuvo Ukrainos kariuomenės“, – rašė ji kandžiame įraše.
Chaosas fronte
Vyriausiasis Ukrainos kariuomenės vadas generolas Oleksandras Syrskis ketvirtadienį paskelbtame pareiškime sakė, kad lankėsi Pokrovsko rajone ir stengiasi sustiprinti šalies karių gynybą sudėtingiausiuose fronto rajonuose, aprūpinti brigadas pakankamu kiekiu šaudmenų ir kitomis priemonėmis.
Antradienį per spaudos konferenciją Kyjive V. Zelenskis padėtį fronte prie Pokrovsko apibūdino kaip „itin sudėtingą“, tačiau teigė, kad po Ukrainos puolimo prie Kursko Rusijos pažanga šiame rajone sulėtėjo.
Iš tikrųjų Rusijos pajėgos nuo rugpjūčio 6 d., palyginti su ankstesniais mėnesiais, sparčiau žengė į priekį Donecke, teigia keli kariniai analitikai, įskaitant „Deep State“ – Ukrainos grupę, glaudžiai susijusią su Ukrainos gynybos ministerija ir stebinčią fronto judėjimą.
„Vyrauja visiškas chaosas“, – teigė „Deep State“ atstovas Romanas Pohorilijus, nurodydamas į pagrindinių miestų, tokių kaip Novohrodivka, žlugimą ir kylančią grėsmę Pokrovskui.
Per pastarąsias tris savaites Maskvos pajėgos greitai užėmė daugiau kaip dvi dešimtis miestų ir kaimų, įskaitant ilgai laikytą tvirtovę Niu Jorko miestą. „Financial Times“ teigimu, rusų laukė tik minimalus pasipriešinimas.
Pasak užsienio politikos tyrimų instituto tyrėjo Robo Lee, Rusijos laimėjimus aiškino patyrusių ukrainiečių pėstininkų trūkumu ir išteklių nukreipimu Kursko puolimui.
„Ukraina skyrė rezervus Kurskui, todėl liko mažiau galimybių užpildyti spragas kitur. Kai kurias labiau patyrusias brigadas pakeitė naujesni, mažiau patyrę daliniai“, – portalui „Financial Times“ aiškino R. Lee.
Kariai, kurie šią vasarą buvo mobilizuoti pagal Ukrainos vyriausybės priimtus naujus šaukimo įstatymus, skirtus užpildyti mažėjančias šalies pajėgų gretas, buvo išsiųsti į mūšį menkai apmokyti ir nepatyrę.
„Jie sustingo... jie nežino, ką daryti tikroje kovoje, – sakė Ukrainos leitenantas, kurio kariai yra fronto linijoje netoli Pokrovsko. Pasak jo, daugelis jų „apsisuka ir bėga nuo pirmo sprogimo“.
Amunicijos trūkumas dar ne praeityje
Artilerijos dalinių kariai, dislokuoti netoli Pokrovsko taip pat atkreipė dėmesį į sviedinių trūkumą ir didelį ugnies galios neatitikimą, lyginant su Rusijos pajėgomis.
„Mūsų sviediniai baigiasi. Mes tiesiog neturime pakankamai“, – sakė artilerijos vadas, pažymėjęs, kad daug išteklių buvo nukreipta į šiaurę – Kursko kryptimi.
Anot jo, pastarąjį mėnesį jo dalinys turėjo apie vieną sviedinį šešiems ar aštuoniems rusų iššautiems sviediniams.
Tuo tarpu Rusijos pajėgos išlaiko reikšmingą taktinį pranašumą, kurį sustiprina geresni aviacijos ir bepiločių orlaivių, taip pat artilerijos pajėgumai, teigė analitinis centras „Centre for Defence Strategies“.
Ukrainiečių žurnalistas ir karys Stanislavas Asejevas, šiuo metu esantis rytinėje fronto dalyje, perspėjo apie galimą „visos pietinės pajėgų grupės regione, ne tik Pokrovsko, sunaikinimą“.
Jo teigimu, taip gali nutikti dėl didelio kiekių vidinių priežasčių – nuo „gėlių sodinimo vietoj įtvirtinimų statymo“ iki to, kad aukštoji vadovybė nesupranta problemų, kurios akivaizdžios kiekvienam kariui, esančiam apkase.
„Ką galima padaryti dėl Pokrovsko? – retoriškai klausė jis. – Deja, vienintelė galimybė – evakuoti kuo daugiau žmonių. Manau, kad miestas greitai nustos egzistuoti.“
Karą Ukrainoje stebintis analitinis centras „Frontelligence“ teigė, kad Ukrainos vadovybė dar gali sustiprinti fronto liniją dislokuodama naujas brigadas arba perkeldama pajėgas iš kitų vietovių.
Tačiau jei Pokrovskas žlugs, tai gali atverti kelią Rusijos pajėgoms veržtis į Dnieprą, ketvirtą pagal dydį Ukrainos miestą, ir dar labiau išplėsti savo kontrolę.
Parengta pagal „Financial Times“ inf.
UkrainaRusijaDonbasas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.