„The Telegraph“: kol Baltuosiuose rūmuose dirba J. Bideno administracija, Ukraina svarbiausio jai sprendimo nesulauks (11)

2024 m. rugpjūčio 31 d. 07:11
Lrytas.lt
Nepaisant viešai deklaruojamos paramos Ukrainai, Didžiosios Britanijos leiboristų vyriausybės nariai šiuo klausimu praktiškai nėra tokie ryžtingi kaip jų konservatyvūs pirmtakai, rašo britų laikraštis „The Telegraph“.
Daugiau nuotraukų (16)
Kaip pažymima leidinyje, nuo pat Keiro Starmerio vadovaujamos vyriausybės veiklos pradžios jie darė viską, kad sudarytų įspūdį, jog parama Ukrainai išliks ankstesniame lygyje. Tačiau naujausi Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pareiškimai aiškiai rodo, kad Kyjivui nerimą kelia atsargus britų ministrų elgesys.
Visų pirma V. Zelenskis leido aiškiai suprasti, kad yra nusivylęs tuo, jog Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas nedavė Ukrainai leidimo naudoti ilgojo nuotolio raketas „Storm Shadow“ smogti kariniams taikiniams Rusijos gilumoje, tikina žurnalistai.
„Susirūpinimas, kad nebūtų išprovokuotas platesnio masto konfliktas tarp Rusijos ir Vakarų, yra nuolatinis daugelio Vakarų lyderių noro aprūpinti Ukrainą ginklais, reikalingais pergalei pasiekti, bruožas. Tai ypač pasakytina apie Vašingtoną, kur J. Bideno administracijos noras neišprovokuoti V. Putino naujiems agresijos veiksmams Europoje iš esmės trukdo Vakarams remti Ukrainos reikalą“, – rašo „The Telegraph“.
Žurnalistai tikina, kad deklaratyviai Jungtinė Karalystė esą yra pasirengusi suteikti ginkluotosioms pajėgoms leidimą laisvai naudoti „Storm Shadow“. Tačiau problema ta, kad jų naudojimas turi būti suderintas su JAV (kadangi šios raketos yra bendras britų ir amerikiečių kūrinys, Vašingtonas tars paskutinį žodį, ar jos gali būti naudojamos prieš taikinius šalyje agresorėje Rusijoje).
„O kol valdžioje yra J. Bideno administracija, leidimas tokiems smūgiams mažai tikėtinas“, – mano „The Telegraph“.
Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas K. Starmeris vis dar vengia tiesiogiai atsakyti į klausimą, ar Vašingtonas iš tiesų riboja „Storm Shadow“ naudojimą. Tačiau, pasak „The Telegraph“ žurnalistų, jei Londonas iš tiesų norėtų suteikti Ukrainai laisvę naudoti „Storm Shadow“, britų vyriausybės pareigūnai būtų aktyviai ir viešai lobizavę šiuo klausimu Vašingtone.
Rugpjūčio 16 d. britų leidinys „The Times“, remdamasis šaltiniu vyriausybėje, rašė, kad Jungtinės Valstijos iš tikrųjų blokuoja Ukrainos raketų „Storm Shadow“ naudojimą smūgiams Rusijos teritorijoje.
Žiniasklaidos duomenimis, Didžioji Britanija daugiau nei prieš mėnesį išsiuntė Jungtinėms Valstijoms užklausą dėl tokio sprendimo, tačiau jokio atsakymo negavo. Baltieji rūmai šią informaciją paneigė.
Rugpjūčio 19 d. V. Zelenskis pareiškė, kad jei Vakarų partneriai panaikintų visus galiojančius apribojimus dėl tolimojo nuotolio ginklų naudojimo Rusijos teritorijoje, Ukrainai nereikėtų puolimo Kursko srityje.
Jis taip pat pabrėžė, kad Ukrainos pajėgoms reikia raketinės ginkluotės, nes ne į visus taikinius Rusijos teritorijoje galima pataikyti bepiločiais lėktuvais.
Rugpjūčio 25 d. „The Telegraph“ pranešė, kad JAV prezidento J. Bideno administracija mano, jog Ukrainai nebūtina smogti Rusijos teritorijai tolimojo nuotolio raketomis „Storm Shadow“, nes su šia užduotimi gali susidoroti Ukrainos bepiločiai orlaiviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.