Įsiveržime į Kurską dalyvavę Ukrainos kariai: įžengėme lengvai, buvo „šaunu“

2024 m. rugpjūčio 17 d. 12:59
Lrytas.lt
Ukrainos kariai, įžengę į Kurską, pasakoja apie netikėtą ir lengvą operaciją, kuri privertė Rusiją perdislokuoti savo pajėgas. Šis puolimas ženkliai sustiprino Ukrainos karių moralę, o civilius rusus privertė evakuotis. Nors Maskva grasina atsakomosiomis priemonėmis, Ukrainos kariai ryžtingai siekia išlaikyti užimtas pozicijas.
Daugiau nuotraukų (12)
Jeigu „Z“ yra Rusijos invazijos simbolis, tai trikampis simbolizuoja drąsiausią Ukrainos bandymą ją atremti, rašo BBC.
Trikampio ženklai užklijuoti arba nupiešti ant kiekvieno aprūpinamojo sunkvežimio, tanko ar transporterio, vykstančio link Rusijos sienos Sumų regione.
Šis įsiveržimas - tai puolimas, dėl kurio buvo užimta šimtai kvadratinių kilometrų Rusijos teritorijoje. Buvo apčiuopiamai atkurtas Ukrainos karo pastangų pagreitis bei moralė.
Rusijos pareigūnas, atsakingas už Kursko pasienio regioną, kalbėjo apie 28 Ukrainos kontroliuojamas gyvenvietes, o beveik 200 tūkst. rusų paliko savo namus.
Tomashas neseniai grįžo iš Ukrainos pasienio misijos kartu su savo bendražygiu „Akordu“, kuris nesivaržydamas teigė, kad tai buvo „šaunu“.
Jų bepiločių lėktuvų dalinys dvi dienas ruošė kelią įsiveržimui per sieną.
„Turėjome įsakymą atvykti čia, bet nežinojome, ką tai reiškia, – prisipažino Tomashas, sustojęs degalinėje išgerti kavos. – Iš anksto sunaikinome priešo ryšio ir stebėjimo priemones, kad atlaisvintume kelią“.
Kiek tiksliai Rusijos teritorijos buvo užimta, neaišku, nors skeptiškai vertinamas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado Oleksandro Syrskio teiginys, kad Ukraina kontroliuoja 1 tūkst. kv. km.
Rusijos gynybos ministerija antradienį tvirtino, kad ukrainiečių bandymai veržtis gilyn buvo sužlugdyti, tačiau jau anksčiau buvo įrodyta, kad jie klydo.
Kad ir kokia būtų tikrovė, panašu, kad Kijevas pasiryžęs šiai karinei avantiūrai.
Tokio aktyvumo kaimyniniame Sumų regione nebuvo matyti nuo 2022 m. išvadavimo.
Tai neabejotinai sveikintinas atotrūkis nuo pastarųjų 18 mėnesių alinančio karo, tačiau vadinti tai sėkme ar nesėkme būtų per anksti.
Šio puolimo tikslas neaiškus, nors Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra kalbėjęs apie tai. Pasak jo, tikslas bus nukreiptas į objektus, iš kurių Rusija gali rengti atakas prieš Ukrainą, bei pasiekta taika.
Tačiau akivaizdu, kad Kijevas dislokuoja kai kuriuos geriausius savo karius.
Sportiškos išvaizdos kariai būriuojasi aplink jų raumeningumą atitinkančias transporto priemones. Dauguma jų mandagiai atsisako kalbėtis. Kai kurie atrodo išsekę.
Per „Telegram“ susirašinėjimo programėlę Rusijoje tebesantis karys pasakojo, kad kelis mėnesius buvo planuojama, kaip priversti Maskvą perkelti karius iš kitų Ukrainos fronto linijos dalių.
„Netikėtumo elementas suveikė, – teigė jis. – Įžengėme lengvai ir be didelio pasipriešinimo. Rugpjūčio 6 d. naktį keliomis kryptimis perėjo pirmosios grupės“.
„Beveik iš karto jos pasiekė vakarinį Sudžos miesto pakraštį“, – pridūrė karys.
Tokių operacijų slaptumas tinka jas vykdantiems kariams. To negalima pasakyti apie civilius gyventojus.
Abiejose sienos pusėse dešimtys tūkstančių žmonių evakuojami po padažnėjusių oro antskrydžių ir kovų.
„Rusijos civiliai, su kuriais susiduriame, nesipriešina, – aiškino karys. – Mes jų neliečiame, bet jie arba elgiasi su mumis aštriai, neigiamai, arba visai nesielgia“.
„Jie taip pat mus apgaudinėja dėl Rusijos karių pozicijų“, – aiškino jis.
Mūsų kalbinti kariai patvirtino, kad Rusijos pajėgos iš tiesų buvo perdislokuotos iš rytinės fronto linijos, įskaitant Charkovo, Pokrovsko ir Torecko kryptis.
Tačiau nė vienas iš jų kol kas nepranešė apie sulėtėjusį Rusijos karių judėjimą.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas pažadėjo „deramą atsaką“ į pirmąjį Rusijos teritorijos užgrobimą nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.
Tačiau bet kokia baimė, kurią jis ketino skleisti, nepasiekė dulkėtų pasienio gyvenviečių, kurias paprastai bombarduoja jo pajėgos.
Misha ir jo draugas Valera pravažiuojant savo oranžine „Lada“ Stetskivkos kaime: „Noriu, kad jie užimtų [Kursko sritį] ir padarytų štai ką!“ – šaukė Misha, rankomis rodydamas sukamąjį gestą. – Jie turėtų užimti viską, net Maskvą!“
Tai pyktis, kurio šaknys slypi tame, kad jis atsidūrė nesiliaujančios visapusiškos Rusijos invazijos, prasidėjusios 2022 m. vasario mėn.
„Rusija užpuolė pirmoji, o ne mes, – nuleidęs langą atsiliepia Valera. – Dabar mūsų vaikinai atsakė ir parodė, ką sugebame. Būtume jį užėmę anksčiau, jei būtume turėję leidimą“.
Atrodo, Ukraina pagaliau gavo Vakarų žalią šviesą, kurios taip troško smogti per sieną.
Rizika vis dar bauginančiai didelė, kaip rodo Sumų miesto pakraščiuose statomos naujos gynybinės sienos.
Iki praėjusios savaitės šis regionas baiminosi Rusijos puolimo Ukrainos šiaurėje. Jei Ukrainos įsiveržimas nepavyks, šie nuogąstavimai gali greitai išsipildyti.
Ukrainos pajėgos buvo ir tebėra pranašesnės už Rusijos agresorius.
„Kad galėtume išlaikyti šią Rusijos teritoriją, mums reikia dviejų dalykų, – rašė ukrainiečių karys priešo žemėje. – Daugiau mūsų kontroliuojamų miestų, tokių kaip Sudža, ir rezervų“, – teigė jis.
„Mūsų fronto linija jau plyšta per siūles, ir neaišku, iš kur jų gausime“, – teigė jis.
Kijevas tikisi, kad Rusija bus priversta persiorientuoti nuo kovų Ukrainos teritorijoje į savo teritoriją.
Kai kas Ukrainoje mano, kad šis kontrpuolimas netgi gali sustiprinti jos pozicijas bet kokiose būsimose taikos derybose.
Lygiai taip pat jis gali dar labiau atitolinti derybas.
Parengta pagal BBC inf.
RusijaUkrainaginkluotosios pajėgos
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.