Anot D. Kulebos, Rusija nepasirengusi „sąžiningoms“ deryboms (1)

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė kolegai iš Kinijos Wang Yi, kad jo vyriausybė netiki, kad Rusija yra pasirengusi „sąžiningoms“ deryboms dėl karo užbaigimo, trečiadienį pranešė jo ministerija.

Kinijoje D. Kuleba sakė kolegai, kad Rusija nepasirengusi „sąžiningoms“ deryboms.<br> EPA-ELTA nuotr.
Kinijoje D. Kuleba sakė kolegai, kad Rusija nepasirengusi „sąžiningoms“ deryboms.<br> EPA-ELTA nuotr.
D.Kuleba.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
D.Kuleba.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
D.Kuleba.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
D.Kuleba.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 24, 2024, 3:52 PM, atnaujinta Jul 24, 2024, 3:53 PM

D. Kulebos pareiškimas Kinijos užsienio reikalų ministrui Wang Yi buvo paskelbtas jam lankantis Kinijoje, derybos su svarbiausia Rusijos sąjungininke prasidėjo antradienį.

Kinija dedasi esanti neutrali karo Ukrainoje atžvilgiu ir tvirtina, kad vienintelis būdas užbaigti karą yra susodinti Ukrainą ir Rusiją prie derybų stalo. Kinija teigia nesiunčianti mirtinų ginklų pagalbos nė vienai šaliai, kitaip nei Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų valstybės, nors yra pagrindinė Rusijos politinė ir ekonominė partnerė. NATO narės vadina Pekiną „svarbiu karo įgalintoju“.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad D. Kuleba pasakė Wang Yi , jog Kyjivas pasirengęs derėtis su Rusijos atstovais, kai Maskva norės „geranoriškų“ derybų.

„D. Kuleba pakartojo nuoseklią Ukrainos poziciją, kad ji yra pasirengusi derėtis su Rusija tam tikrame etape, kai Rusija bus pasirengusi derėtis geranoriškai, tačiau pabrėžė, kad šiuo metu nėra tokio Rusijos pasirengimo“, – sakoma ministerijos pranešime.

Jame cituojamas D. Kuleba, sakęs, kad „yra įsitikinęs, jog teisinga taika Ukrainoje atitinka strateginius Kinijos interesus, o Kinijos, kaip pasaulinės taikos siekiančios jėgos, vaidmuo yra svarbus“.

D. Kuleba yra pirmasis nuo Rusijos įsiveržimo aukšto rango Ukrainos pareigūnas, apsilankęs Kinijoje. Jo kelionė truks iki penktadienio. Kinijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad D. Kuleba ir Wang Yi vedė derybas Guangdžou mieste, atstovė Mao Ning žurnalistams sakė, kad jie „pasikeitė nuomonėmis apie Ukrainos krizę“.

„Nors sąlygos ir laikas dar nėra pribrendę, mes palaikome visas pastangas, kurios prisideda prie taikos, ir norime toliau atlikti konstruktyvų vaidmenį siekiant paliaubų ir taikos derybų atnaujinimo“, – sakė Mao Ning. „Kinija visada buvo tvirtai įsipareigojusi skatinti politinį krizės sprendimą“, – pridūrė ji.

Kinija save pateikia kaip galimą tarpininkę, pasiuntė į Europą savo atstovą Li Hui ir paskelbė dokumentą, raginantį „politiškai išspręsti“ konfliktą. Tačiau Vakarų šalys teigia, kad planas, jei bus taikomas, leistų Rusijai pasilikti didelę dalį užgrobtos Ukrainos teritorijos.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.