JAV kariuomenė praneša Jemene sunaikinusi 7 dronus ir automobilį

Amerikiečių pajėgos per pastarąsias 24 val. hučių kontroliuojamose Jemeno teritorijose sunaikino septynis dronus ir valdymo stoties automobilį, penktadienį pranešė JAV kariuomenė.

Jemeno hučiai.<br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Jemeno hučiai.<br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2024, 11:06 AM

Smūgiai buvo inicijuoti todėl, nes minėti dronai ir automobilis „kėlė neišvengiamą grėsmę JAV koalicijos pajėgoms ir prekybiniams laivams regione“, tinkle „X“ nurodė JAV Centrinė vadovybė (CENTCOM).

Irano remiami hučiai nuo 2023 m. lapkričio Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje taikosi į laivus. Šios kampanijos tikslas, anot jų, yra pademonstruoti solidarumą su palestiniečiais Gazos karo akivaizdoje.

Hučių atstovas Yahya Saree penktadienį prisiėmė atsakomybę už atakas prieš keturis laivus, įskaitant „tiesioginį smūgį“ į „Delonix“ tanklaivį Raudonojoje jūroje po operacijos, surengtos panaudojant tam tikrą balistinių raketų kiekį.

Tačiau britų jūrų saugumo tarnyba UKMTO nurodė, kad penktadienį netoli šio laivo buvo paleistos penkios raketos, o apie žalą nebuvo pranešta.

Anot UKMTO, „Delonix“ tanklaivis buvo už maždaug 150 jūrmylių (277 kilometrų) į šiaurės vakarus nuo hučių kontroliuojamo Chudaidos uostamiesčio, kai jis buvo užpultas.

Hučiai taip pat prisiėmė atsakomybę už atakas prieš naftos tanklaivį „Waler“ ir konteinerinį „Johannes Maersk“ laivą Viduržemio jūroje bei „Ioannis“ balkerį Raudonojoje jūroje.

JAV gruodį paskelbė apie jūrų saugumo iniciatyvą, skirtą apsaugoti Raudonąja jūra plaukiančius laivus nuo hučių atakų, kurios privertė komercinius laivus vengti šio maršruto.

CENTCOM pažymėjo, kad penktadienį surengtas jos smūgis buvo suduotas siekiant „apsaugoti laivybos laisvę ir užtikrinti, jog tarptautiniai vandenys būtų saugesni“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.