Artimuosiuose Rytuose – baimė dėl dar vieno konflikto: akcentuoja susitarimo Gazos Ruože reikšmę

Po to, kai šią savaitę Izraeliui ir „Hezbollah“ apsikeitė raketų smūgiais, JAV pareigūnai vis labiau nerimauja, kad karo draskomame regione gali kilti platesnis konfliktas tarp Jeruzalės ir Irano remiamų kovotojų.

Izraelio tankas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio tankas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Artimųjų Rytų krizė.<br>EPA/ELTA nuotr.
Artimųjų Rytų krizė.<br>EPA/ELTA nuotr.
Artimųjų Rytų krizė.<br>EPA-ELTA nuotr.
Artimųjų Rytų krizė.<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio pajėgos.<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio pajėgos.<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio pajėgos.<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelio pajėgos.<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelio pajėgos.<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio pajėgos.<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio gynybos pajėgos teigia, kad po<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio gynybos pajėgos teigia, kad po<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio tankas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelio tankas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelio sraigtasparnis.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Izraelio sraigtasparnis.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jun 18, 2024, 6:17 AM

Nuo spalio 7 d. J. Bideno administracija įnirtingai dirba užkulisiuose, kad sumažintų konflikto eskalacijos riziką Artimuosiuose Rytuose. Anot vieno JAV pareigūno, pirmadienį į Izraelį vyks vyriausiasis prezidento J. Bideno diplomatinis patarėjas Amosas Hochsteinas, kuris sieks deeskaluoti konfliktą.

JAV pareigūnai išreiškė susirūpinimą dėl kelių scenarijų. Kai kurie iš jų „CBS News“ sakė, kad neseniai Izraelio įvykdytus gilesnius smūgius Libano teritorijoje vertina kaip mūšio lauko paruošimą plataus masto Izraelio gynybos pajėgų puolimui.

„Hezbollah“ atsakė didesnėmis raketų atakomis į Izraelį. Apklausti JAV pareigūnai vis labiau nerimauja, kad Izraelis pradės karą prieš „Hezbollah“ Libane, kurio negalės užbaigti be Amerikos paramos.

Kiti JAV pareigūnai „CBS News“ aiškino, kad jų nuogąstavimai daugiausia susiję su „Hezbollah“ ir apibūdino scenarijų, pagal kurį raketų smūgių į Izraelį apimtis gali sukelti nenumatytų pasekmių, dėl kurių Izraelis jaustųsi priverstas reaguoti į įvykį, o tai vėliau gali sukelti nenumatytą karą.

Izraelyje „Hezbollah“ grėsmė tapo svarbiu politiniu klausimu, nes daug izraeliečių, evakuotų iš savo namų šalies šiaurėje, tebėra priversti palikti savo namus. Po spalio 7 d. „Hamas“ išpuolio Izraelyje ir prasidėjus karui Gazos Ruože, daugelis šiaurės Izraelio ir pietų Libano gyventojų paliko savo namus, nes baiminosi, kad gyvena teritorijoje, kuri netrukus taip pat gali tapti mūšio lauku.

Dėl padažnėjusių Izraelio ir „Hezbollah“ susišaudymų Vašingtonui yra vis sunkiau sumažinti įtampą regione, ypač jei J. Bideno administracijos pastangos tarpininkauti sudarant įkaitų ir paliaubų susitarimą Gazos Ruože žlugs. JAV pareigūnai mano, kad derybos dėl paliaubų Gazoje yra susijusios su įtampomis tarp Izraelio ir „Hezbollah“.

„Svarbiausias dalykas, susijęs su įkaitų paleidimu ir dabar svarstomu ugnies nutraukimo susitarimu, yra tai, kad jei jis bus pasiektas, tai gali turėti įtakos šiaurinėje Izraelio dalyje, taigi tai yra galimybė mums visiškai užbaigti šį konfliktą“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė aukšto rango J. Bideno administracijos pareigūnas.

Pareigūnas pridūrė, kad bet kokio paliaubų susitarimo dalis turi būti „konkretūs susitarimai Libano pasienyje“.

„Turi būti susitarimas, kuris leistų izraeliečiams grįžti į savo namus šiaurėje su saugumo garantijomis, kad tai nėra spalio 6 d. „Hezbollah“ sėdinti prie pat mėlynosios linijos“, – aiškino jis.

Neseniai Izraelio surengtas smūgis, kurio metu žuvo vienas aukščiausio rango „Hezbollah“ narių vadas Talebas Abdullahas, sukėlė atsakomuosius veiksmus. Artimiausiomis dienomis pietų Libane numatomi vieši gedulo renginiai.

Pasak JAV pareigūnų, priešingai nei spalio mėn. įvykdyta netikėta „Hamas“ ataka, galimą karą su „Hezbollah“ Libane Izraelio kariuomenė jau svarsto daugelį metų.

Vienas JAV pareigūnas „CBS News“ teigė, kad Izraelio kariai šiaurinėje šalies teritorijoje treniruojasi brigados dydžio daliniuose, tačiau dar nėra pasirengę pradėti puolimą.

Paruošta pagal „CBS News“ inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.