Nusikaltimas žmogiškumui: Rusija grobia ukrainiečių vaikus, suklastoja tapatybę ir įtraukia į įvaikinimo svetaines

Grobiami ukrainiečių vaikai, kurie verčiami žiūrėti ir deklamuoti Kremliaus propagandą, priverstinis rusiško vardo suteikimas ir įtraukimas į įvaikinimo svetainių sąrašus – tokias antžmogiškas operacijas vykdo Rusijos režimas. „Financial Times“ (FT) nustatė ir Rusijoje surado keturis dingusius ukrainiečių vaikus. Tyrimas parodė, kad pirmaisiais Kremliaus invazijos 2022 m. mėnesiais pagrobtus ir į Rusiją išvežtus ukrainiečių vaikus valdžios institucijos pateikė įvaikinti. Vieno iš vaikų tapatybė buvo suklastota, suteikiant jam rusišką tapatybę.

Rusija grobia ukrainiečių vaikus, suklastoja tapatybę ir įtraukia į įvaikinimo svetaines.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Rusija grobia ukrainiečių vaikus, suklastoja tapatybę ir įtraukia į įvaikinimo svetaines.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Rusija grobia ukrainiečių vaikus, suklastoja tapatybę ir įtraukia į įvaikinimo svetaines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusija grobia ukrainiečių vaikus, suklastoja tapatybę ir įtraukia į įvaikinimo svetaines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vaikai.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Vaikai.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Rusijos pasas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos pasas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Grobiami vaikai Ukrainoje.<br>Scanpix nuotr.
Grobiami vaikai Ukrainoje.<br>Scanpix nuotr.
Ukrainos vaikai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ukrainos vaikai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 17, 2024, 12:54 PM, atnaujinta Jun 17, 2024, 12:57 PM

Naudojantis vaizdų atpažinimo priemonėmis ir viešais įrašais, taip pat pokalbiais su Ukrainos pareigūnais ir vaikų giminaičiais, FT nustatė ir surado keturis ukrainiečių vaikus su Rusijos vyriausybe susijusioje įvaikinimo svetainėje „usynovite.ru“.

Šios išvados papildo gausėjančius įrodymus, kurie, pasak Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT), Ukrainos vyriausybės pareigūnų ir teisės ekspertų, liudija apie įtariamus Rusijos įvykdytus karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui.

Vienas iš vaikų – su nauju rusišku vardu ir amžiumi, kuris skiriasi nuo jų Ukrainos vyriausybės išduotų dokumentų. Kitas vaikas rodomas su rusiška ukrainietiško vardo versija. Nė vieno iš vaikų ukrainietiška kilmė neminima.

Vaikai buvo pagrobti iš valstybinių globos namų ir atskirti nuo savo globėjų ir giminaičių miestuose pietiniuose ir rytiniuose Ukrainos regionuose, kurie 2022 m. pateko į Rusijos kariuomenės kontrolę. Jų amžius – nuo 8 iki 15 metų.

FT atsekė vaikus, kurių tapatybę su šeimomis patvirtino Ukrainos valdžios institucijos. Jie buvo atsidūrę Tulos srityje netoli Maskvos ir Orenburgo srityje netoli sienos su Kazachstanu. Vienas iš vaikų buvo išvežtas į okupuotą Krymą.

Neseniai „The New York Times“ atlikto tyrimo metu buvo patvirtinta, kad dar septyniolika įvaikinimo svetainėje nustatytų vaikų yra ukrainiečių vaikai. Visi jie buvo iš vaikų namų Chersone.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) išdavė Rusijos vadovo Vladimiro Putino ir vaiko teisių komisarės Marijos Lvovos-Belovos arešto orderius, teigdamas, kad jiems tenka baudžiamoji atsakomybė už karo nusikaltimą – neteisėtą vaikų deportaciją.

Kremlius neatsakė į prašymus pakomentuoti FT išvadas. Jis prieštaravo orderiams, neigė grobęs vaikus ir bandė pateisinti savo veiksmus teigdamas, kad tai darė dėl jų apsaugos, nors daugybė įrodymų liudija priešingai.

Nepaklusnusis V. Putinas pasirašė dekretus, leidžiančius pagreitinti Rusijos pilietybės suteikimą į Rusiją išvežtiems ukrainiečių vaikams.

Ukrainos valdžios institucijų skaičiavimais, nuo 2022 m. vasario mėn., kai prasidėjo plataus masto invazija, iš okupuotų teritorijų į Rusiją prievarta išvežta beveik 20 tūkst. vaikų; daug tūkstančių vis dar laikomi dingusiais be žinios.

Keturių FT aptiktų vaikų tėvai ir giminaičiai atsisakė išsamiau kalbėti apie jų padėtį, motyvuodami nuogąstavimais, kad Maskva sutrukdys jiems grįžti namo. Tačiau kitos šeimos, kurių vaikai buvo prievarta išvežti į Rusiją ir grąžinti į Ukrainą, pasakojo apie sukrečiančius išgyvenimus. Maskva leido kai kuriems vaikams grįžti į Ukrainą, jei jų giminaičiai ar globėjai atvyksta į Rusiją jų pasiimti.

Jie pasakojo, kad vaikai buvo verčiami žiūrėti ir deklamuoti Kremliaus propagandą, buvo laikomi prieš savo valią, jiems neleista susisiekti su giminaičiais ir jie buvo verčiami priimti rusišką tapatybę. Daugelis aprašė žodinį ir fizinį rusų vaikų ir kai kurių globėjų smurtą.

„Man plyšo širdis“, – teigė 15-metės Alinos Kovaliovos, kurią okupuotoje Chersono srityje pagrobė grupė Rusijos karių, motina Svitlana Popova.

Jos dukters pagrobėjai „suklastojo naują gimimo liudijimą, kad Alina gimė Rusijoje“, – pasakojo ji Kijeve, grįžusi su dukra. – Ir įvaikinimo dokumentus. (Jie) ketino mano dukrą paversti savo nuosavybe.“

Wayne'as Jordashas, tarptautinės humanitarinės teisės firmos „Global Rights Compliance“ prezidentas, pabrėžė, kad prievartinis vaikų perkėlimas ar deportavimas yra karo nusikaltimai.

„Tačiau, kai jie vykdomi kaip plataus masto ar sistemingo civilių gyventojų užpuolimo dalis, koks neabejotinai yra Rusijos išpuolis prieš Ukrainą, jie taip pat yra nusikaltimai žmoniškumui, – argumentavo jis. – Vaikų tapatybės pakeitimas ir jų pateikimas įvaikinti tik patvirtina būtinus nusikalstamus ketinimus.“

FT patvirtino vaikų tapatybę, padedama valstybinės įstaigos Ukrainos vaiko teisių apsaugos centro (CRPC). Centras laukia dar dviejų FT surastų vaikų, kurie, jų įsitikinimu, yra ukrainiečiai, patvirtinimo.

Vaikų globėjai ir Ukrainos valdžios institucijos anksčiau nežinojo apie vaikų buvimo vietą.

FT nustatė pagrobtų vaikų tapatybę, palyginusi oficialioje dingusių Ukrainos vaikų duomenų bazėje esančias nuotraukas su viešai skelbiamais Rusijoje įvaikinti skirtų vaikų profiliais, naudodama vaizdų atpažinimo priemonę.

Žurnalistai rankiniu būdu peržiūrėjo galimus atitikmenis, kad atrinktų tuos, kurie gali būti tikri atitikmenys. Kadangi vaikams buvo suteikti netikri vardai ir amžius, juos būtų buvę sudėtinga rasti kitais būdais. Didelės tikimybės atitikmenys buvo perduoti CRPC, kuris susisiekė su vaikų giminaičiais ir globėjais, kad patvirtintų kiekvieno dingusio Ukrainos vaiko tapatybę.

Ukrainos parlamento žmogaus teisių komisaras Dmytro Lubinecas, kurio biuras prižiūri CRPC ir kuris padėjo FT nustatyti tapatybes, pavadino Rusijos vykdomą ukrainiečių vaikų paėmimą „iš anksto apgalvotu“.

Ukrainos pareigūnai pasidalijo su FT Rusijos vyriausybės dokumentais, rodančiais, kad Kremlius prieš savo invaziją kūrė planus priverstinai deportuoti ukrainiečių vaikus į Rusiją, kaip vadinamojo „filtravimo“ proceso dalį.

„Jie turėjo gerai suplanuotą genocido politiką mūsų atžvilgiu, – teigė Ukrainos prezidento patarėja ir Komisijos narė vaikų teisių klausimais Daria Herasymchuk. – Jie padarė nusikaltimą, pagrobė vaikus dideliais kiekiais.“

Tai iššūkis Ukrainos vyriausybei, šalies labdaros organizacijoms ir vaikų giminėms bei globėjams, kad vaikai galėtų grįžti namo. Dažnai prireikia daug mėnesių juos susekti ir kelių savaičių ar daugiau – planuoti, kaip juos pasiekti.

Kelionė tęsiasi maždaug 6437 km. pirmyn ir atgal, klaidžiojant iš Ukrainos per ES, o paskui į Rusiją. Pasiekus Rusiją, giminaičiai ir globėjai susiduria su valandų valandas trunkančiais FSB tardymais, o tada atgal namo.

Prezidento kanceliarijos duomenimis, iki birželio 11 d. Ukrainai pavyko iš Rusijos grąžinti mažiausiai 389 pagrobtus vaikus.

Ukrainos žmogaus teisių komisaro biuras ir CRPC bando patvirtinti dar kelių dešimčių į Rusiją išvežtų ukrainiečių vaikų, apie kuriuos jiems pranešė FT, tapatybes. CRPC bendradarbiauja su vieno iš FT nustatytų ir surastų vaikų giminaičiu, kad grąžintų juos namo į Ukrainą.

Parengta pagal „Financial Times“ inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.