Virš Rusijos karinės vadovybės perkratymo – J. Prigožino šmėkla: mano, kad išsipildys ir paskutinis jo noras

2024 m. birželio 4 d. 22:35
Lrytas.lt
Ilgamečio Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu pašalinimas iš pareigų nėra nieko neįprasto. Tačiau penkių aukštas pareigas užimančių darbuotojų suėmimas yra daugiau nei tik šviežio kraujo paieška, ypač Vladimiro Putino Rusijoje, rašo CNN.
Daugiau nuotraukų (17)
Po to, kai prieš dvi savaites iš gynybos ministro posto buvo atstatydintas S.Šoigu, prasidėjo areštų banga, kuri, prisidengiant antikorupcine kampanija, išnaikino gynybos ministerijos vadovybę.
Laikas yra toks pat intriguojantis, kaip ir suėmimai bei pertvarkymai. Po beveik trejus metus trukusių nesėkmių Ukrainos mūšio laukuose Rusija ką tik įgijo persvarą. Pastarosiomis savaitėmis ji pradėjo iš esmės sėkmingą puolimą šiaurėje, link Charkovo, ir kartu pasiekė pergalių Donbaso regione rytuose.
Ukrainą paralyžiuojantis gyvosios jėgos trūkumas ir mažėjančios amunicijos atsargos, kurias dar labiau apsunkino kelis mėnesius trukusi JAV Kongreso vilkinimo procedūra siekiant patvirtinti karinės paramos paketą, taip pat padėjo pakeisti Rusijos padėtį.
Taigi kyla klausimas, kodėl dabar reikia keisti ministeriją, atsakingą už karo sėkmę?
CNN kalbinti analitikai gynybos ministeriją apibūdino kaip vieną korumpuočiausių šalyje. Rusijos valstybinė žiniasklaida atskleidžia karines sutartis, kurių vertė siekia akis badančias pinigų sumas, ir viešai gėdina aukštus ministerijos pareigūnus bei jų prabangų gyvenimo būdą.
Tačiau, kaip CNN sakė vienas analitikas, tai, ką mes matome, yra „labai sudėtingas policentrinis žaidimas“, susijęs su laiko parinkimu ir egzistencinėmis V.Putino pergalės prieš Vakarus paieškomis.
J. Prigožino šmėkla
Virš šio karinės vadovybės sukrėtimo kabo mįslingoje lėktuvo katastrofoje žuvusio samdinių grupuotės „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino, anksčiau vadinto „Putino virėju“, šmėkla.
Prieš mirtį jis išreiškė neapykantą S.Šoigu ir aukščiausiam Rusijos generolui Valerijui Gerasimovui keiksmažodžių tiradomis, kaltindamas juos ir ministeriją korupcija ir nekompetencija.
J.Prigožinas vadovavo maištui Maskvoje, kuris turėjo baigtis S.Šoigu ir V.Gerasimovo nuvertimu. Vietoj to jis pastatė V.Putiną į nepatogią padėtį ir metė iššūkį jo autoritetui. Atsakydamas V.Putinas pavadino J.Prigožiną išdaviku ir atėmė iš jo turtą – visa tai įvyko prieš jam žūstant įtartinoje lėktuvo katastrofoje kartu su savo aukščiausio rango patarėjais.
Nuo to laiko V.Putinas neleido viešumon ministerijos ginklų pirkimo neefektyvumo, taip pat nesėkmingos invazijos į Ukrainą ir kaltinimų korupcija, norėdamas parodyti, kad po maišto nesiims jokių skubotų veiksmų. Tai galėtų sukelti abejonių dėl jo autoriteto ir stiprybės Rusijos žmonių akyse.
Tikėtina, kad V.Putinas laukė, kol kovo mėnesį Rusijos žmonės jį perrinks, ir tik tada ėmėsi judėti gynybos ministerijos link, rašo CNN. Pokyčiai įvyko netrukus po gegužės 9 d. vykusių Pergalės dienos iškilmių, kuriose V.Putinas ir S.Šoigu dalyvavo vienas šalia kito, iš pažiūros, draugiškai.
Nepaisant to, kad buvo atšauktas iš gynybos ministro pareigų, S.Šojgu liks V.Putino orbitoje po to, kai bus perkeltas į naujas Saugumo tarybos sekretoriaus pareigas.
V. Putino interesas – Ukraina
Carnegie Rusijos ir Eurazijos centro vyresnioji mokslinė bendradarbė Tatjana Stanovaja CNN sakė, kad ne tai, ar J.Prigožinas galėjo būti teisus dėl pareigūnų korupcijos, yra svarbiausia. Pasak jos, Rusijos politikoje „neegzistuoja teisybė ir neteisybė – svarbūs tik interesai“.
O V.Putino interesas – palaikyti tvarką savo namuose, bet dar svarbiau – pasiekti pergalę Ukrainoje. Gynybos ministerija turi daugiausiai įtakos tam, kaip tas karas baigsis.
Naujuoju gynybos ministru paskyręs civilį ekonomistą Andrejų Belousovą, V.Putinas leido suprasti, kad nori, jog ministerija, turinti didžiulį biudžetą, greičiau ir ekonomiškiau įsigytų ginklų.
Rusijos 2024 m. biudžetas rodo, kad gynybai ketinama išleisti 6 proc. BVP – daugiausiai per visą šiuolaikinę Rusijos istoriją, ir tai viršys socialines išlaidas – tai ženklas, kad šalis pereina prie karo ekonomikos.
V. Šamarino ir T. Ivanovo areštai
Vienoje įsikūrusios Europos užsienio reikalų tarybos vizituojantis bendradarbis, Rusijos politologas Michailas Kominas CNN sakė, kad „S.Šoigu grupė tarp Rusijos elito yra viena iš labiausiai siekiančių pelno. Daugiau nei, pavyzdžiui, kai kurie V.Putino artimiausios aplinkos žmonės“.
Praėjusį penktadienį Rusijos ginkluotųjų pajėgų Vyriausiosios komunikacijos valdybos viršininkas generolas leitenantas Vadimas Šamarinas buvo apkaltintas „ypač didelio masto kyšio gavimu“ – 36 mln. rublių (apie 371 tūkst. eurų) iš gamyklos, tiekiančios ministerijai komunikacijos įrangą. Įtariama, kad mainais už tai jis įmonei skyrė pelningų valstybinių užsakymų.
Pasak Rusijos valstybinės žiniasklaidos, V.Šamarinas kaltės nepripažino.
Rusijos valstybinė žiniasklaida taip pat suvaidino svarbų vaidmenį informuojant apie Kremliaus susidorojimą su ministerija. Gegužės mėn. suėmus V.Šamariną, valstybinė naujienų agentūra „Ria Novosti“ pranešė, kad jo žmona 2018 m. už 20 mln. rublių (apie 206 tūkst. eurų) įsigijo automobilį „Mercedez-Benz GLE“ tuo metu, kai jo pajamos buvo ne didesnės kaip 31 tūkst. eurų. Atskirame pranešime nustatyta, kad jos pajamos tais metais buvo 872 tūkst. rublių (9 tūkst. eurų).
Aukščiausio rango iš penkių sulaikytų pareigūnų buvo gynybos ministro pavaduotojas Timūras Ivanovas. Balandžio pabaigoje jam buvo paskirtas namų areštas, taip pat įtariant kyšių ėmimu.
T.Ivanovas buvo tapęs Aleksejaus Navalno, kuris vasarį mirė Rusijos kalėjime, įkurto Kovos su korupcija fondo dėmesio centre. Jis ir jo organizacija atskleidė prabangų gyvenimo būdą, kuriuo mėgavosi T.Ivanovo partnerė – lankėsi tik kviestiniams asmenims skirtuose juvelyrikos salonuose, dėvėjo madingus drabužius ir turėjo namelį prašmatniame Kurševelio slidinėjimo kurorte Prancūzijoje. Jie kėlė klausimą, kaip ji galėjo sau leisti tokį gyvenimo būdą, kai jos vyro atlyginimas oficialiai siekė 161 tūkst. eurų per metus.
O štai taip atrodo T.Ivanovo dvaras esantis Rusijos Tverės srityje:
Rusijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad T.Ivanovas taip pat tvirtina esąs nekaltas.
Siekdamas padėti sutvarkyti ministeriją, V.Putinas gynybos ministro pavaduotoju paskyrė buvusį Rusijos sąskaitų rūmų auditorių Olegą Saveljevą. Jis „žinos apie korupciją, kuri jau egzistuoja gynybos sektoriuje“, pažymėjo M.Kominas.
Paskutinis J.Prigožino noras
Atsižvelgiant į V.Putino įvykdytus radikalius pokyčius, sklando gandai ir apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininko Valerijaus Gerasimovo, kito J.Prigožino rietenų taikinio, likimą.
„Dabar yra daug gandų, kad jis (V.Gerasimovas) gali būti greitai atleistas, tačiau tai, kad jo iki šiol buvo pasigailėta, suteikia V.Gerasimovui galimybę pradėti kovoti už savo interesus, – aiškino T.Stanovaja. – V.Gerasimovas kovoja su savo priešais, bando užsitikrinti savo ateitį.“
M.Kominas sutiko, kad V.Gerasimovas kol kas gali išlaikyti savo postą, nes V.Putinas yra sakęs, kad neketina daryti jokių kitų pakeitimų.
Itin svarbu, kad M.Kominas užsiminė, jog V.Gerasimovui gali pasisekti dėl to, kad trūksta pozicijos, panašios į S.Šoigu, kurioje jis galėtų būti viešai nustumtas į šalį visiškai nesusigadinant savo reputacijos. Pasak jo, surasti naują žmogų nėra didelė problema. Daug sunkiau esą yra rasti vietą dabartiniam pareigūnui (V.Gerasimovui).
V.Putinas ir toliau sutelkia visą dėmesį į pergalę Ukrainoje, tačiau pastarojo meto uvertiūros parodė, kad jo palaikymo komanda gali pasikeisti, o diktatorius yra pasirengęs negailestingai siekti pergalės, daro išvadą CNN.
Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.