Į tarptautinius teismus – nusispjauti: Izraelio tankai pasiekė Rafacho centrą, vaizdus vadina „Pragaru žemėje“

2024 m. gegužės 28 d. 12:51
Lrytas.lt
Vietos liudininkai papaskojo naujienų agentūrai „Reuters“, kad netoli al-Awda mečetės, kuri yra Rafacho miesto centro įžymybė, buvo pastebėti Izraelio tankai.
Daugiau nuotraukų (58)
Tai įvyko po tris savaites trukusios sausumos operacijos pietiniame Gazos mieste, kuri sulaukė intensyvaus užsienio šalių dėmesio.
Izraelio kariuomenė iš karto nekomentavo, sakydama, kad pareiškimą apie Rafos operaciją paskelbs vėliau.
Įnirtingos kovos
Izraelio pajėgos antradienį toliau smūgiavo Rafacho rajonui iš oro ir apšaudė jį iš tankų, nors tarptautinė bendruomenė pasmerkė išpuolį, per kurį sekmadienį žuvo 45 žmonės, praneša britų naujienų protalas „Sky News“.
Izraelio tankai artėjo prie vakarinių kvartalų, o gyventojai pranešė apie vieną iš baisiausių nakties bombardavimų.
Medikai sakė, kad per smūgį į vieną namą žuvo keli žmonės, o „Hamas“ pareigūnai teigė, kad per naktį žuvo 16 palestiniečių.
Gyventojai pasakojo, kad Izraelio tankai buvo dislokuoti Zurubo kalvos viršūnėje ir aplink ją, aukštumoje, nuo kurios atsiveria vakarų Rafachas, ir pajudėjo iš vietovės, esančios netoli Egipto sienos perėjimo punkto.
Gyventojai teigė, kad tarp Izraelio pajėgų ir „Hamas“ bei „Islamo džihado“ kovotojų vyko įnirtingos kovos.
Jie teigė, kad sekmadienį užpulta teritorija Tel al-Sultane vis dar smarkiai bombarduojama.
„Daug šeimų pabėgo iš savo namų vakarinėje Rafacho dalyje, kuri buvo apšaudoma visą naktį“, – „Reuters“ sakė vienas gyventojas.
Penktadienį Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) nurodė Izraeliui sustabdyti operaciją.
Pabėgo apie milijonas žmonių
Per pastarąsias tris savaites iš Rafacho pabėgo apie milijonas žmonių, pranešė JT Palestinos pabėgėlių agentūra (UNRWA).
UNRWA teigė, kad žmonės neturėjo „saugios vietos, kur eiti, vykstant bombardavimams“, ir keliavo „trūkstant maisto ir vandens, kaupiant atliekas ir esant netinkamoms gyvenimo sąlygoms“.
Teikti pagalbą ir apsaugą tampa beveik „neįmanoma“, teigė agentūra.
Nedidelis miestas Gazos pietiniame pakraštyje priglaudė šimtus tūkstančių palestiniečių, kurie pabėgo nuo Izraelio išpuolių kitose teritorijos dalyse.
Šį mėnesį Izraelis pradėjo vadinamąjį ribotą įsiveržimą į Rafachą, kur šimtai tūkstančių žmonių glaudžiasi palapinių stovyklose.
Prancūzija paragino nedelsiant nutraukti šią operaciją, o Egiptas įspėjo, kad ji gali kelti grėsmę abiejų šalių dešimtmečius galiojančiai taikos sutarčiai.
„Pragaras žemėje“
Jungtinių Tautų Pagalbos ir darbo agentūros Palestinos pabėgėliams Artimuosiuose Rytuose generalinis komisaras Philippe'as Lazzarini pasmerkė vakarykštį Izraelio aviacijos smūgį Rafachui.
Aukšto rango JT pareigūnas pareiškė, kad iš vaizdai iš Gazos „liudija, kaip Rafachas virto pragaru žemėje“.
Jis teigė, kad kai kurie žmonės, kaip pranešama, „mirtinai sudegė“, kai iš karto po smūgio kilo gaisras.
Pasak CNN, kai kurie UNRWA darbuotojai Rafache laikomi dingusiais be žinios.
Ph.Lazzarini sakė, kad jį nuliūdino tai, jog „nevykdomas neseniai Tarptautinio Teisingumo Teismo priimtas įsakymas dėl Rafacho“, turėdamas omenyje TTT sprendimą Izraeliui „nedelsiant sustabdyti“ karinį puolimą šiame mieste.
Į teismus – nusispjauti
Naujausi TTT ir Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) Hagoje žingsniai nedaro jokio apčiuopiamo poveikio Izraelio gynybos pajėgų vykdomai operacijai Gazos Ruože, kuria siekiama išformuoti likusius „Hamas“ batalionus Rafacho mieste.
Nors teismai parodė nerimą keliantį norą įvairiu mastu bendradarbiauti su „teisinėmis“ iniciatyvomis prieš Izraelį, kuriomis siekiama delegitimizuoti Izraelio karinius veiksmus, skirtus ginti šalį nuo genocidą vykdančios teroristinės grupuotės, tai neturėjo jokios akivaizdžios įtakos Izraelio kariuomenės, kuri esą bet kuriuo atveju griežtai laikosi ginkluoto konflikto įstatymų (LOAC), veiklai.
Gegužės 24 d. TTT nusprendė, kad Izraelis, vykdydamas karą prieš „Hamas“ Rafache, neturi imtis veiksmų, kurie galėtų būti laikomi palestiniečių genocidu, ir kartu atmetė Pietų Afrikos Respublikos reikalavimą paskelbti dekretą, nurodantį nutraukti karą Gazos Ruože.
Gegužės 20 d. TBT vyriausiasis prokuroras Karinas Khanas pareiškė, kad prašys teismo išduoti Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu, gynybos ministro Yoavo Galanto ir „Hamas“ teroristų vadų Yahya Sinwaro, Muhammado Deifo ir Ismailo Haniyeh arešto orderius.
Izraelis„Hamas“Palestina
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.