Ukrainoje – griežtas žiniasklaidos priemonių laiškas: prakalbo apie N. Humeniuk veiksmus

Ukrainos žiniasklaidos asociacija „Mediaruch“ paragino pakeisti Ukrainos ginkluotojų pajėgų operacijų vadavietės „Pietūs“ spaudos departamento vadovę Nataliją Humeniuk. Toks pasiūlymas nuaidėjo pasigirdus kaltinimams, kad N.Humeniuk trukdo tinkamai nušviesti karo situaciją Chersono apskrityje, rašo „Kyiv Independent“.

 N.Humeniuk.<br> Zumapress.com/Scanpix nuotr.
 N.Humeniuk.<br> Zumapress.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2024, 6:43 AM, atnaujinta Apr 17, 2024, 11:21 AM

„Mediaruch“ išplatino 100 žurnalistų ir žiniasklaidos įmonių darbuotojų pasirašytą laišką gynybos ministrui Rustemui Umerovui, ginkluotojų pajėgų vadui Oleksandrui Syrskiui, generalinio štabo vadui Anatolijui Barhylevyčiui.

Laiške rašoma, kad kol ukrainiečiai ir pasaulis gali pamatyti Rusijos pastangas sunaikinti Chasiv Jarą, esantį Donecko apskrityje, ar Charkovo apskrityje esančioje Kupiansko fronto linijoje įsitvirtinusius Ukrainos karius, situacija Chersono apskrityje – visiškai kitokia. O būtent čia, nurodoma, ir dirba N.Humeniuk.

„Nes rytuose nėra N.Humeniuk, tačiau ji yra pietuose“, – rašoma laiške.

Pasak žurnalistų, dažnai neįmanoma gauti leidimų patekti į svarbiausias vietas.

Žiniasklaidos atstovai pabrėžė, kad toks elgesys ne tik neleidžia parodyti Ukrainos gynėjų pietuose, bet ir užkerta kelią žurnalistams nušviesti Rusijos nusikaltimus.

Laiške nurodoma, kad žiniasklaidai neįmanoma tinkamai paskelbti apie Rusijos atakas Chersone, Beryslave ir kitose gyvenvietėse. Užkertama galimybė ir tinkamai kalbėti apie pasekmes po Kachovkos užtvankos pažeidimų, įvykusių praėjusią vasarą.

Žiniasklaidos atstovai teigė, kad supranta, kad kariuomenė tam tikras vietas yra paskelbusi „raudonosiomis zonomis“, kur galioja griežtesnės taisyklės žurnalistams, tačiau ėmė piktintis, kad N.Humeniuk „raudonąja zona“ paskelbė visas vietas ties Dnipro upe ir Juodąja jūra.“

„Mediaruch“ reikalauja pakeisti N.Humeniuk ir užtikrinti žurnalistams prieigą prie svarbių Chersono apskrities vietų, taip pat peržiūrėti žiniasklaidos centro veikimo taisykles, sukurtas per jos vadovavimą.

Laiške užsiminta ir Hanna Maliar, kuri 2023 metų rugsėjį neteko gynybos ministerijos strateginės komunikacijos ir informacijos ministro pavaduotojos posto. H.Maliar posto neteko per didesnius pokyčius ministerijoje.

Laišką pasirašė tokių žiniasklaidos priemonių atstovai kaip „Suspilne“, „Ukrainian Pravda“, „Media Detector“, „Sky News“, AFP, „Le Monde“, „The Wall Street Journal“, Ukrainos profesionalių fotografų asociacija, „The New York Times“, „Kyiv 98FM“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?