Iranas surengė ataką prieš Izraelį: paleido dešimtis bepiločių orlaivių

Šeštadienio vakarą Izraelio gynybos pajėgos pranešė, kad Iranas į Izraelį paleido bepiločius orlaivius. 

Iranas atakavo Izraelį.<br>EPA-ELTA nuotr.
Iranas atakavo Izraelį.<br>EPA-ELTA nuotr.
Iranas atakavo Izraelį.<br>EPA-ELTA nuotr.
Iranas atakavo Izraelį.<br>EPA-ELTA nuotr.
Irano kariai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Irano kariai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Irano kariai.<br>ZP/Scanpix nuotr. 
Irano kariai.<br>ZP/Scanpix nuotr. 
Vakarų Krantas. <br>EPA-ELTA nuotr.
Vakarų Krantas. <br>EPA-ELTA nuotr.
Per smūgį Sirijos ambasadai žuvusių Irano revoliucinės gvardijos brigados vadų laidotuvių ceremonija.<br>EPA-ELTA nuotr.
Per smūgį Sirijos ambasadai žuvusių Irano revoliucinės gvardijos brigados vadų laidotuvių ceremonija.<br>EPA-ELTA nuotr.
B. Netanyahu.<br>EPA-ELTA nuotr.
B. Netanyahu.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 13, 2024, 11:26 PM, atnaujinta Apr 14, 2024, 8:28 AM

Apie Irano ataką pranešė ir šalies valstybinė žiniasklaida. Pasak Irano „Press TV“, Islamo revoliucinė gvardija pradėjo plataus masto bepiločių lėktuvų smūgius prieš taikinius okupuotose teritorijose. Skaitykite naujausią informaciją čia.

JAV pajėgos numušė daugiau nei 70 bepiločių orlaivių ir perėmė mažiausiai tris balistines raketas

JAV pareigūnai nurodė, kad JAV pajėgos per Irano ataką prieš Izraelį numušė daugiau nei 70 atakvusių bepiločių orlaivių ir perėmė mažiausiai tris balistines raketas.

Balistines raketas perėmė karo laivai Viduržemio jūros rytinėje dalyje, CNN sakė vienas JAV pareigūnų. Pasak aukšto rango administracijos pareigūno, Iranas iš viso į Izraelį paleido daugiau nei 100 dronų ir balistinių raketų.

Šiuo metu JAV karinis jūrų laivynas turi du naikintuvus, galinčius perimti raketų ir bepiločių orlaivių atakas.

Uždaromos oro erdvės ir Irano grasinimai

Izraelis nuo 00.30 val. vietos laiku uždarys savo oro erdvę, pranešė Izraelio transporto ministerija.

„Pagal saugumo sistemos nurodymus nuo šios nakties 00.30 val. bus uždaryta Izraelio valstybės oro erdvė tarptautiniams ir vidaus skrydžiams“, – teigiama pranešime.

Dėl Irano atakų savo oro erdvę uždarė ir Irakas. Irako civilinės aviacijos administracija šeštadienį paskelbė, kad nuo 23.30 val. vietos laiku iki sekmadienio 5.30 val. ryto šalies oro erdvė bus laikinai uždaryta visiems įskrendantiems, išskrendantiems ir tranzitu skrendantiems orlaiviams.

Institucija teigė, kad sprendimas priimtas Irako valdžios institucijoms atlikus išsamų rizikos vertinimą, ir pridūrė, kad draudimas gali būti pratęstas atsižvelgiant į tolesnius įvykius regione.

Dar iki pranešimų apie pasiųstus dronus tą padarė ir Jordanija, o kiek vėliau oro erdvę uždarė ir Libanas.

Tuo tarpu Irano gynybos ministras Mohammadas Reza Ashtiani griežtai perspėjo bet kurią šalį, kuri leis Izraeliui naudoti savo oro erdvę ar teritoriją Irano puolimui, sakydamas, kad jos sulauks „ryžtingo Irano atsako“.

„Bet kuri šalis, kuri atvers savo oro erdvę ar teritoriją Izraeliui, kad šis galėtų pulti Iraną, sulauks mūsų ryžtingo atsako“, – pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA, cituodama Ashtiani.

B.Netanyahu sako, kad Izraelis pasiruošęs atremti ataką

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu šeštadienį pareiškė, kad Izraelis ruošėsi Irano atakai.

„Pastaraisiais metais, o ypač pastarosiomis savaitėmis, Izraelis ruošėsi tiesioginei Irano atakai“, – sakė jis.

„Mūsų gynybos sistemos yra dislokuotos. Esame pasirengę bet kokiam scenarijui, tiek gynybiniam, tiek puolamajam. Izraelio valstybė yra stipri. Izraelio gynybos pajėgos yra stiprios. Visuomenė yra stipri“, – sakė jis.

B. Netanyahu padėkojo JAV, Didžiajai Britanijai, Prancūzijai ir kitoms sąjungininkėms už tai, kad „stovi šalia Izraelio“.

„Mes nustatėme aiškų principą: kas kenks mums, mes kenksime jiems. Mes ginsimės nuo bet kokios grėsmės ir darysime tai lygiai ir ryžtingai“, – sakoma jo pareiškime.

Susitikimą dėl saugumo surengs ir Baltieji rūmai

Į Baltuosius rūmus grįžęs Joe Bidenas pranešė, kad JAV yra pasiryžusi ginti Izraelį. Senatorius Roger'is Wickeris taip pat pridūrė, kad Jungtinės Valstijos yra „nepalaužiamai“ įsipareigojusios Izraeliui.

„Dabar yra tinkamas metas Jungtinėms Valstijoms parodyti, kad esame kartu su savo sąjungininkais“, – sakoma pareiškime. „Turime kartu su Izraeliu užtikrinti, kad į Irano agresiją būtų atsakyta ryžtingais veiksmais ir tvirta jėga.“

Anksčiau prezidentą apie padėtį Artimuosiuose Rytuose taip pat informavo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas ir vyriausiasis patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojas Jon'as Fineris.

Baltieji rūmai pridūrė, kad kartu su J.Sullivanu ir J.Fineriu bus ir gynybos sekretorius Lloyd'as Ostinas, valstybės sekretorius Antony Blinkenas bei Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Charles'as Q. Braunas.

Viceprezidentė Kamala Harris ir Baideno personalo vadovas Džefas Zientsas „dalyvavo saugiu vaizdo ryšiu“, nurodė Baltieji rūmai.

Nacionalinės saugumo tarybos atstovė Adrienne Watson prieš susitikimą dar kartą patvirtino prezidento poziciją, sakydama, kad „mūsų parama Izraelio saugumui yra geležinė“ ir kad Jungtinės Valstijos „palaikys Izraelio žmones ir rems jų gynybą nuo šių Irano keliamų grėsmių“.

Pranešta ir tai, kad regione lieka Dwight D. Eisenhower lėktuvnešio smogiamoji grupė. Smogiamąją grupę sudaro 6 000 jūreivių ir daugybė karinės technikos.

Eskadriniai minininkai turi galimybę perimti raketas. Jie jau ne kartą numušė Irano paleistas raketas.

Grupei taip pat priklauso Trečiasis lėktuvnešių oro sparnas, kurį sudaro devynios eskadrilės, įskaitant keturias smogiamųjų naikintuvų eskadriles.

Be to, Irake, Sirijoje ir Jordanijoje veikia JAV pajėgų apsaugai skirtos oro gynybos sistemos. 

JK ir Prancūzija pasmerkė Irano veiksmus

JK pasmerkė Irano išpuolį prieš Izraelį, sakoma JK ministro pirmininko Rishi Sunako pareiškime, paskelbtame socialiniame tinkle „X“.

„Griežčiausiai smerkiu Irano režimo neapgalvotą išpuolį prieš Izraelį. Iranas dar kartą pademonstravo, kad ketina sėti chaosą savo kieme“, – sakoma R. Sunako pareiškime.

„Jungtinė Karalystė ir toliau gins Izraelio ir visų mūsų regioninių partnerių, įskaitant Jordaniją ir Iraką, saugumą. Kartu su savo sąjungininkais skubiai dirbame, kad stabilizuotume padėtį ir užkirstume kelią tolesniam eskalavimui. Niekas nenori matyti daugiau kraujo praliejimo“, – sakoma jame.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Stéphane'as Séjourné šeštadienį taip pat griežtai pasmerkė Irano išpuolį prieš Izraelį ir pakartojo Prancūzijos solidarumą bei „įsipareigojimą užtikrinti Izraelio saugumą“.

Tuo tarpu Nyderlandai pareiškė, kad padėtis Artimuosiuose Rytuose yra „labai susirūpinusi“ po to, kai Iranas surengė išpuolį.

Galimo Irano atsako buvo tikimasi jau kelias dienas. Ekspertai įspėjo, kad Iranas ruošiasi pulti Izraelį, keršydamas už smūgį Sirijoje, kurio metu žuvo keli aukšto rango Irano pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: narystės ES 20-mečio proga sveikinimai iš U. von der Leyen