Armėnija prašys Rusijos dislokuoti karių prie sienos su Azerbaidžanu

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas ketvirtadienį pareiškė prašysiantis Rusijos dislokuoti pasieniečių prie savo šalies sienos su Azerbaidžanu, siekiant išvengti tolesnio padėties eskalavimo po naujų susirėmimų.

Karinę bazę Armėnijoje turinti Maskva Karabache ir jo apylinkėse yra dislokavusi apie 2 000 taikdarių.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Karinę bazę Armėnijoje turinti Maskva Karabache ir jo apylinkėse yra dislokavusi apie 2 000 taikdarių.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2021, 2:05 PM

Pernai Armėnija ir Azerbaidžanas šešias savaites kariavo dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.

Konfliktas nusinešė apie 6,5 tūkst. gyvybių ir baigėsi paliaubomis, pasiektomis tarpininkaujant Rusijai, pagal kurias Jerevanas perleido dešimtmečius kontroliuotas teritorijas.

Pastaraisiais mėnesiais prie abiejų šalių bendros sienos išliko didelė ir dar labiau padidėjo pastarosiomis savaitėmis.

Trečiadienį trys armėnų kariškiai žuvo per naujus pasienio susirėmimus su Azerbaidžano pajėgomis. Šie susirėmimai tarp abiejų Kaukazo varžovių buvo vieni intensyviausių nuo pernai vykusio karo.

Ketvirtadienį kalbėdamas per ministrų kabineto posėdį N. Pašinianas sakė norįs paprašyti Maskvos suteikti daugiau pagalbos.

„Manau, kad prasminga svarstyti klausimą dėl Rusijos pasieniečių postų įrengimo palei visą Armėnijos ir Azerbaidžano sienos ruožą“, – pabrėžė jis.

N. Pašinianas patikino, jog šis žingsnis padėtų abiem šalims „atlikti sienos demarkavimo ir delimitacijos darbus, nerizikuojant, kad kils karinių susirėmimų“.

„Planuojame šį klausimą aptarti su kolegomis rusais“, – pridūrė vyriausybės vadovas.

Po naujų susirėmimų abi šalys kaltino viena kitą pradėjus kautynes, po kurių Rusija padėjo susitarti dėl ugnies nutraukimo.

Po karo Armėnija apkaltino Azerbaidžano pajėgas dėl virtinės įsibrovimų per sieną, taip pat dėl kai kurių teritorijų, įskaitant ežerą, kuriuo dalijasi abi šalys, užėmimo.

Nauji pasienio susirėmimai sukėlė nuogąstavimų, kad gali kilti dar viena konfrontacija dėl Kalnų Karabacho – etninių armėnų kontroliuojamo Azerbaidžano regiono, po Sovietų Sąjungos subyrėjimo 10-ojo dešimtmečio pradžioje atsikračiusio Baku kontrolės.

Karinę bazę Armėnijoje turinti Maskva Karabache ir jo apylinkėse yra dislokavusi apie 2 000 taikdarių, prižiūrinčių, kaip laikomasi paliaubų.

N. Pašinianas anksčiau jau prašė Rusijos prezidento Vladimiro Putino karinės paramos, teigdamas, kad Armėnijos teritorijoje dislokuota iki 600 Azerbaidžano karių. Baku šį teiginį paneigė.

Rusija pasisiūlė padėti išspręsti teritorinius ginčus, besistengdama įtikinti Armėniją ir Azerbaidžaną tiksliai nubraižyti sienas.

JAV ir Prancūzija paragino Azerbaidžaną atitraukti savo pajėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.