Afganistano sostinė apšaudyta raketomis

Prieš prezidento Ashrafo Ghani kalbą musulmonų Aukojimo šventės proga į Afganistano sostinę antradienį buvo paleistos mažiausiai trys raketos, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

 Afganistane nesiliauja neramumai.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Afganistane nesiliauja neramumai.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Afganistane nesiliauja neramumai.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Afganistane nesiliauja neramumai.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 20, 2021, 7:48 AM, atnaujinta Jul 20, 2021, 9:20 AM

Nors atsakomybės už raketas kol kas niekas neprisiėmė, tai buvo pirmoji tokia ataka prieš Kabulą nuo Talibano puolimo pradžios, einant į pabaigą užsienio pajėgų išvedimui iš šios karo nuniokotos valstybės.

Raketos, paleistos apie 8 val. ryto vietos (6 val. 30 min. Lietuvos) laiku, buvo girdimos stipriai įtvirtintoje sostinės Kabulo Žaliojoje zonoje, kurioje įsikūrusi prezidentūra ir kelios ambasados, įskaitant JAV atstovybę.

„Šiandien Afganistano priešai surengė raketų atakų skirtingose Kabulo miesto vietose“, – sakė vidaus reikalų ministerijos atstovas Mirwaisas Stanikzai.

„Visos raketos pataikė į tris skirtingas dalis. Remiantis mūsų turima pirmine informacija, aukų nėra. Mūsų komanda tiria“ incidentą, pridūrė jis.

Pasak jo, raketos, panašu, buvo paleistos iš pikapo.

Kelios minutės po atakos A. Ghani pradėjo savo kreipimąsi į tautą, kuriame dalyvavo keli aukšto rango Afganistano pareigūnai.

Į prezidentūrą raketomis taikytasi ir anksčiau, pastarąjį kartą – gruodį.

Prezidentūra taip pat buvo užpulta 2020-ųjų kovą, kai vykstant dviejų konkuruojančių politinių lyderių prezidentinėms inauguracijoms driokstelėjo du sprogimai.

Šimtai žmonių buvo susirinkę skirtingose prezidentūros komplekso vietose stebėti dabartinio prezidento A. Ghani ir jo politinio varžovo Abdullah Abdullah prisaikdinimo ceremonijų.

Driokstelėjus sprogimams dalis žmonių puolė bėgti iš prezidentūros.

Atsakomybę už šiuos sprogimus prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IV), tačiau aukų jie nepareikalavo.

Antradienio ataka surengta tęsiantis plataus masto Talibano puolimui visoje šalyje, o užsienio pajėgoms vykdant karių išvedimą, kuris turėtų būti baigtas iki rugpjūčio 31 dienos.

Be to, pirmadienį keliolika diplomatinių misijų Kabule paragino Talibaną „nedelsiant nutraukti“ įnirtingą karinį puolimą, kuris, diplomatų teigimu, prieštarauja kovotojų pareiškimams, kad jie nori užbaigti šalyje besitęsiantį konfliktą derybomis.

Tas pareiškimas, kurį pasirašė Europos Sąjungos, JAV ir dar daugiau nei dešimties šalių misijos Kabule, paskelbtas savaitgalį Katare įvykus dar vienam konkretaus rezultato nedavusiam afganų vyriausybės ir talibų derybų raundui. Buvo tikėtasi, kad tas dialogas padės atgaivinti šlubuojantį taikos procesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.