R. T. Erdoganas: iš Afganistano karius netrukus išvesiančios JAV gali pasikliauti Turkija

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį pareiškė, jog Turkija bus „vienintelė patikima“ šalis, galinti stabilizuoti padėtį Afganistane, kai JAV išves savo karius, taip užsimindamas, kad Vašingtonas gali pasikliauti savo sąjungininke ir NATO nare.

  Recepas Tayyipas Erdoganas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
  Recepas Tayyipas Erdoganas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 13, 2021, 7:59 PM, atnaujinta Jun 13, 2021, 8:00 PM

R. T. Erdoganas taip pat teigė aptarsiantis šį klausimą savo pirmame tiesioginiame susitikime su JAV prezidentu Joe Bidenu, kuris įvyks NATO viršūnių susitikimo Briuselyje metu pirmadienį.

„Amerika ruošiasi netrukus palikti Afganistaną ir nuo pat jų išvykimo vienintelė patikima šalis, palaikysianti procesą, akivaizdu, bus Turkija“, – prieš išvykdamas į Briuselį sekmadienį Stambulo oro uoste žurnalistams kalbėjo R. T. Erdoganas.

Jungtinės Valstijos, kaip ir NATO, atlieka baigiamuosius pajėgų išvedimo iš Afganistano proceso etapus. Amerikiečių kariai paliks Afganistaną iki rugsėjo 11 dienos, kai bus minimos „al Qaeda“ teroristinių atakų prieš JAV, išprovokavusių amerikiečių pajėgų įsiveržimą į šią Pietų Azijos valstybę, 20-osios metinės.

Pranešama, kad Turkija yra pasirengusi išlaikyti karius Afganistane, kad apsaugotų Kabulo oro uostą, kuris yra pagrindinis Vakarų diplomatų ir humanitarinės pagalbos darbuotojų išvykimo punktas.

R. T. Erdoganas sekmadienį teigė, jog Turkijos pareigūnai pranešė savo kolegoms amerikiečiams apie Ankaros planus Afganistane po JAV kariuomenės išvedimo, nepateikdamas išsamesnės informacijos.

Pasak Turkijos prezidento, amerikiečiai yra „patenkinti ir laimingi. Galėsime su jais aptarti Afganistano procesą“.

Turkija aiškiai pareiškė ketinanti likti karo nuniokotoje šalyje, tačiau detalės dar nėra žinomos.

Vienas Turkijos pareigūnas teigė, kad Turkijos kariuomenė gali likti „tol, kol bus įvykdytos tam tikros sąlygos, įskaitant teisines ir finansines sąlygas“.

„Jei Turkija pasiliks, kokiu pagrindu: kaip NATO atstovė ar pagal dvišalius susitarimus? O jei ji liks kaip NATO atstovė, kokius įgaliojimus turės?“, – kalbėjo pareigūnas, nepanoręs atskleisti savo pavardės.

Pareigūnas taip pat patvirtino, kad Vakarų valstybės yra pasirengusios leisti Turkijai pasilikti ir apsaugoti Kabulo oro uostą.

Visgi minėtas pareigūnas pridūrė: „Kodėl Turkija turėtų stengtis, jei niekas nepalaikys? Reikia išsiaiškinti šiuos klausimus.“

Šeštadienį Talibanas pareiškė, kad užsienio pajėgos neturėtų tikėtis likti Afganistane, kai JAV ir NATO išves karius, perspėdamas, kad ambasadų ir oro uostų saugumas teks Afganistano atsakomybei.

„Be jokių „jeigu“ ir „bet“

Pastaraisiais metais JAV ir Turkijos santykiai buvo įtempti, tačiau R. T. Erdoganas teigė norintis atversti naują puslapį su J. Bideno administracija.

„Buvo visokių kalbų. Turime jas pamiršti ir aptarti, ką galime padaryti“, – sakė jis.

„Tikimės išgirsti JAV požiūrį be jokių „jeigu“ ir „bet“, – pridūrė Turkijos prezidentas.

Abiejų šalių santykiai smarkiai pablogėjo po to, kai sausio mėnesį J. Bidenas poste pakeitė R. T. Erdogano sąjungininką, buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą.

R. T. Erdoganą supykdė J. Bideno pareiškimai apie apgailėtiną žmogaus teisių padėtį Turkijoje ir jo sprendimas pripažinti genocidu per Pirmąjį pasaulinį karą Osmanų imperijos vykdytas masines armėnų žudynes.

„Tai mus rimtai nuliūdino <...> Turkija nėra įprasta šalis. Tai Amerikos sąjungininkė“, – pareiškė R. T. Erdoganas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.