V. Putinas sustabdė vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį su JAV

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pasirašė įstatymą, kuriuo nutraukiama vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartis su JAV.

Rusijos vadovas V.Putinas.
Rusijos vadovas V.Putinas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-03 15:14, atnaujinta 2019-07-03 15:45

Praėjusią savaitę šį įstatymą vienbalsiai palaikė Federacijos Tarybos nariai. 

V.Putinas šiemet vasarį pareiškė, kad imsis simetriškų veiksmų, kai iš minėtos sutarties 2018 m. spalį pasitraukė Vašingtonas.

Jungtinės Valstijos daug metų skundėsi dėl Rusijos turimų antžeminio bazavimo raketų sistemų 9M729, o praėjusiais metais pranešė, kad pasitrauks iš INF sutarties, jeigu Rusija tų sistemų nesunaikins.

29 NATO narės vienbalsiai palaikė Vašingtoną, kad Rusija savo nauja raketų sistema pažeidė 1987 metais pasirašytą paktą, draudžiantį visas nuo žemės paleidžiamas sparnuotąsias ir balistines raketas, nuskriejančias nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų.

Ilgai neigusi turinti INF uždraustų raketų sistemą, Rusija dabar tvirtina, kad ji nepažeidžia minėto susitarimo ir savo ruožtu kaltina JAV sutarties pažeidimu.

INF sutarties bus stiprus smūgis tarptautinėms ginklų kontrolės pastangoms.

Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) 1987 metais pasirašė JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas.

Sutartis eliminavo vidutinio nuotolio nuo žemės paleidžiamas balistines ir sparnuotąsias raketas.

INF padėjo išspręsti krizę, kilusią dėl Sovietų Sąjungos sprendimo nukreipti balistines raketas su branduolinėmis galvutėmis į Vakarų valstybių sostines.

Pagal šį susitarimą, JAV ir Rusijai draudžiama turėti, gaminti ir bandyti nuo žemės paleidžiamas sparnuotąsias branduolines raketas, galinčias nuskrieti 500–5 500 kilometrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.