Libano sostinę sukrėtė didžiulis sprogimas, žuvo svarbūs pareigūnai

2013 m. gruodžio 27 d. 10:27
„Reuters“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.
Policijos duomenimis, žuvo mažiausiai penki žmonės. Dar sužeista mažiausiai 50 žmonių. Pranešama, kad susprogdintas automobilis. Kitos detalės kol kas nežinomos.
Daugiau nuotraukų (1)
Pranešama, kad tarp žuvusiųjų - buvęs Libano finansų ministras ir ambasadorius JAV Mohammedas Shatah. Šis pareigūnas yra buvusio premjero musulmono sunito Saado Hariri patarėjas. Sprogimas įvyko šalia vyriausybinių pastatų ir parlamento. 
Greitosios pagalbos automobiliai iš įvykio vietos vežė aukas, sakė vienas liudininkas.
Policijos duomenimis, žuvo mažiausiai penki žmonės. Dar sužeista mažiausiai 50 žmonių. Pranešama, kad susprogdintas automobilis. Kitos detalės kol kas nežinomos.
Išpuolis greičiausiai buvo nukreiptas prieš politiko M.Shataho automobilių koloną. 52 metų politikas žuvo. M.Shatahas 1997-2000 metais buvo šalies ambasadorius JAV. Vėliau jis dirbo Libano finansų ministru.
Dabar M.Shatahas buvo antisiriško politiko Saad Hariri patarėjas. Kol kas nežinoma, ar tai buvo keršto aktas už išpuolį prieš Irano ambasadą Beirute prieš kelias savaites.
Sprogimas nugriaudėjo netoli tos vietos, kur 2005 metų vasarį per teroro aktą žuvo buvęs Libano premjeras Rafikas Hariri.
Televizijos reportažuose buvo matyti dūmai, gaisrai, nuolaužos ir bėgantys žmonės. Sprogimas, kuris įvyko verslo rajone netoli Seralio, kur įsikūrusi Libano premjero būstinė, buvo girdimas visame mieste.
Per televizijos „Future“ transliaciją buvo matyti degantys ar ant žemės gulintys žmonės, kai kurie – kruvini, taip pat – gaisrai keliose vietose ir atskubantys greitosios pagalbos automobiliai.
Įtampa Libane yra labai padidėjusi dėl Sirijoje užsitęsusio konflikto. Libano teroristinė šiitų organizacija „Hezbollah" remia Sirijos prezidentą Basharą al Assadą ir jo valdantįjį režimą, kurie yra etniniai alavitai. Alavitų sekta yra musulmonų šiitų atšaka.
Prieš Sirijos alavitų režimą kovojantys sukilėliai daugiausiai yra sunitai. Kai kurios sukilėlių grupuotės yra siejamos su  „Al Qaeda".
Libano „Hezbollah" ir B. al Assadą remia Irano režimas.
  Beirute pastaraisiais mėnesiais buvo įvykdyti keli kruvini išpuoliai, tarp jų – dviejų mirtininkų ataka lapkritį, kurios taikinys buvo Irano ambasada, ir bombų sprogimai šiitų judėjimo „Hizbollah“ bastione sostinės pietuose praėjusią vasarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.