Turkijoje – didelio masto teroro išpuolis: galingas sprogimas, automatais ginkluoti smogikai ir įkaitų drama Pranešama apie žuvusius

2024 m. spalio 23 d. 16:55
Lrytas.lt
Papildyta
Trečiadienį netoli Turkijos sostinės Ankaros esančioje „Turkish Aerospace Industries“ (TAI) būstinėje nugriaudėjo sprogimas, per kurį žuvo mažiausiai šeši žmonės, o dar 14 buvo sužeisti. Turkijos valdžios institucijos incidentą pavadino terorizmu ir atlieka tyrimą.
Daugiau nuotraukų (8)
Pasak Turkijos vidaus reikalų ministro Ali Yerlikaya, per išpuolį žuvo mažiausiai šeši žmonės, įskaitant du užpuolikus. Jis taip pat nurodė, kad dar 14 žmonių buvo sužeisti ir nugabenti į netoliese esančią ligoninę.
Pirmą kartą apie išpuolį pranešta apie 15.30 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Prie Turkijos gynybos pramonės bendrovės TAI pasigirdo keli sprogimai ir šūviai. Naujienų agentūros IHA paskelbtoje tiesioginėje vaizdo medžiagoje matyti, kaip į įvykio vietą išsiunčiamos policijos ir kitos gelbėtojų pajėgos.
Turkijos televizija „HaberTurk“ pranešė, kad darbuotojai slėpėsi bendrovės pastate.
A. Yerlikaya pavadino sprogimą teroro išpuoliu. Kalbėdamas iš įvykio vietos jis sakė: „Deja, 15.26 val. vietos laiku buvo įvykdytas teroristinis išpuolis prieš TAI, mūsų vidaus ir nacionalinės gynybos pramonės pasididžiavimą.“
„Du teroristai, viena moteris ir vienas vyras, buvo neutralizuoti“, – sakė jis ir pridūrė, kad Turkijos valdžios institucijos stengiasi nustatyti, kuri organizacija surengė išpuolį.
Ankaros prokuratūra pradėjo išpuolio tyrimą, pranešė oficialioji Turkijos naujienų agentūra „Anadolu“.
Ryšių gynybos pramonės srityje turintis tyrėjas Anilas Sahinas „HaberTurk“ sakė, kad išpuolį įvykdė keli užpuolikai, kurie į kompleksą atvyko taksi automobiliu. IHA filmuotoje medžiagoje matyti sprogimo vietoje smarkiai apgadintas geltonas taksi automobilis. Keliuose vaizduose, kuriuos perdavė Turkijos naujienų agentūros, matyti, kaip mažiausiai du užpuolikai, iš kurių viena moteris, su ilgavamzdžiais automatiniais šautuvais žengia į komplekso vidų.
Pasak Turkijos valstybinio transliuotojo TRT, vėliau į išpuolio vietą atvyko ministras A. Yerlikaya. Turkijos gynybos pramonės agentūros vadovas Halukas Gorgunas kartu su kitais aukšto rango gynybos pareigūnais, kurie dalyvavo Stambule vykstančioje didelėje tarptautinėje gynybos pramonės parodoje, yra pakeliui į Ankarą, pranešė TRT.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, kalbėdamas iš Rusijos, kur jis dalyvauja BRICS aukščiausiojo lygio susitikime, griežtai pasmerkė išpuolį.
„Turime keturis žuvusiuosius ir 14 sužeistųjų. Smerkiu šį bjaurų teroristinį išpuolį ir meldžiu Dievo gailestingumo mūsų kankiniams“, – sakė R. T. Erdoganas, kalbėdamas per kamerą po susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kuris taip pat pasmerkė išpuolį. Vėliau, pasak A. Yerlikaya, duomenimis, R. T. Erdogano paminėtas žuvusiųjų skaičius išaugo iki šešių.
Turkijos viceprezidentas Cevdetas Yilmazas pareiškė užuojautą žuvusiesiems.
„Šis klastingas teroristinis išpuolis buvo nukreiptas prieš Turkijos gynybos pramonės laimėjimus“, – sakė C. Yilmazas, pabrėždamas, kad išpuoliai neatbaidys nei „didvyriškų mūsų gynybos pramonės darbuotojų, nei bet kurio piliečio, kuris nenuilstamai dirba dėl visiškai nepriklausomos Turkijos idealo visose srityse“.
R. T. Erdogano atstovas spaudai Akifas Cagatay Kilicas teigė, kad Turkija niekada „neleis teroristinėms organizacijoms, nesvarbu, ar jos būtų šalyje, ar už jos ribų, sutrikdyti mūsų tautos vienybės ir solidarumo“.
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte išreiškė paramą Turkijai per pokalbį telefonu su R. T. Erdoganu. „Mano žinia buvo aiški: NATO palaiko Trurkiją“, – naujasis Aljanso vadovas rašė socialiniame tinkle „X“. „Mes griežtai smerkiame visų formų terorizmą ir atidžiai stebime įvykius“, – atskirame pranešime rašė M. Rutte.
Kahramankazano rajone, esančiame maždaug už 40 km į šiaurę nuo Ankaros centro, įsikūręs didžiulis TAI kompleksas užima apie 4 mln. kv. m plotą. Ši gynybos milžinė yra pirmojo Turkijoje gaminamo penktos kartos naikintuvo KAAN, taip pat mokomojo ir lengvojo atakos lėktuvo „Hurjet“ bei bazinio mokomojo ir artimos oro paramos lėktuvo „Hurkus“ gamintoja.
Turkijasprogimasžuvę
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.