BRICS šalių lyderiai ragina „neeskaluoti konfliktų“ ir ieškoti diplomatinių sprendimų

2024 m. spalio 23 d. 15:35
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas trečiadienį, kreipdamasis į BRICS besiformuojančios ekonomikos šalių grupės lyderius, taip pat ir Rusijos vadovą Vladimirą Putiną, pareiškė, kad Ukrainoje neturi būti „jokio kovos eskalavimo“.
Daugiau nuotraukų (10)
Maždaug 20 pasaulio lyderių susirinko į centrinį Kazanės miestą, kuriame surengtas didžiausias diplomatinis forumas Rusijoje nuo 2022 metų, kai V. Putinas įsakė įvesti kariuomenę į Ukrainą.
Pekinas tvirtina, kad yra neutrali šalis karo atžvilgiu, tačiau Vakarų valstybės jį griežtai kritikuoja už tai, kad jis teikia Maskvai – ilgametei savo sąjungininkei – diplomatinę ir ekonominę paramą.
„Ukrainos krizė užsitęsė... Privalome laikytis trijų principų – „neišplėsti mūšio lauko, neeskaluoti kovos ir atitinkamoms šalims nepilti alyvos į ugnį“, kad kuo greičiau sušvelnintume padėtį“, – trečiadienį sakė Xi.
Tuo tarpu Kinija tradiciškai palaiko palestiniečių reikalą, ir Xi pakartojo Pekino poziciją „siekti paliaubų“ Gazos Ruože kuo greičiau.
„Konfliktas tarp atitinkamų šalių toliau eskaluojamas“, – sakė Xi.
„Turime... sustabdyti žudymą ir nenuilstamai dirbti, kad būtų pasiektas visapusiškas, teisingas ir ilgalaikis Palestinos klausimo sprendimas“, – pridūrė jis.
Lula: karai gali tapti pasauliniais
Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva, sakydamas kalbą BRICS aukščiausiojo lygio susitikime, paragino „vengti karų Ukrainoje ir Artimuosiuose Rytuose eskalavimo“ ir perspėjo, kad šie karai gali „tapti pasauliniais“.
„Vengti eskalacijos ir skatinti taikos derybas... labai svarbus dalykas, sprendžiant konfliktą tarp Ukrainos ir Rusijos“, – per vaizdo konferenciją iš Brazilijos sakė Lula. Jis taip pat paragino šalis „bendradarbiauti“, kad būtų užbaigtas konfliktas tarp Izraelio ir palestiniečių „Hamas“ bei Libano „Hezbollah“.
Iranas irgi teigia nenorintis karo
Irano prezidentas Masoudas Pezeshkianas paragino BRICS grupės narius padėti „užbaigti karą“ Gazoje ir Libane.
„Raginu visus įtakingos BRICS grupės narius panaudoti visus savo kolektyvinius ir individualius pajėgumus, kad būtų užbaigtas karas Gazoje ir Libane“, – sakė M. Pezeshkianas.
Savo kalboje jis apibūdino kovas Gazoje ir Libane prieš Izraelį kaip „žiauriausias ir skausmingiausias“.
Iranas šiais metais oficialiai prisijungė prie BRICS grupės, kurios pavadinimas kilęs iš 2009 metais įstojusių penkių narių – Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos Respublikos – pirmųjų pavadinimų raidžių.
M. Pezeshkiano pastabos nuskambėjo Iranui stiprinant diplomatines pastangas siekti paliaubų Libane ir Gazos Ruože ir ieškant būdų, kaip sustabdyti konfliktus.
Pats Iranas ruošiasi Izraelio pažadėtai atsakomajai atakai po to, kai spalio 1 dieną Teheranas į Izraelį paleido apie 200 balistinių raketų. Ši ataka buvo keršto akcija už įvairių Irano remiamų kovotojų lyderių ir Revoliucinės gvardijos vado nužudymą.
BRICSRusijaKinija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.