„Gėda visam laisvajam pasauliui“: JT generalinis sekretorius atvyko į Rusiją susitikti su V. Putinu

2024 m. spalio 23 d. 19:54
Lrytas.lt
JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas atvyko į Rusiją dalyvauti BRICS aukščiausiojo lygio susitikime. Pranešama, kad jis ketina susitikti su Kremliaus šeimininku Vladimiru Putinu ir aptarti karą Ukrainoje, rašo portalas UNIAN.
Daugiau nuotraukų (4)
„Ukrinform“ žurnalistas paklausė JT generalinio sekretoriaus pavaduotojo Farhano Gako, ką konkrečiai A. Guterresas nori perduoti V. Putinui per jų susitikimą.
„Kalbant apie jūsų klausimą dėl susitikimo su prezidentu V. Putinu, generalinis sekretorius pakartos savo gerai žinomą poziciją dėl karo Ukrainoje ir teisingos taikos sąlygų, grindžiamų JT Chartija, tarptautine teise ir JT rezoliucijomis“, – atsakė jis.
Pasak A. Gako, JT Generalinis Sekretorius tęs savo veiksmus, kad būtų atkurta saugi laivyba Juodojoje jūroje, kuri yra svarbi „pasauliniam maisto ir energijos saugumui, ypač pažeidžiamiausioms pasaulio šalims“.
Iš Portugalijos kilusio A. Guterreso sprendimas dalyvauti V. Putino surengtame aukščiausiojo lygio susitikime sulaukė Ukrainos ir jos sąjungininkių kritikos.
„Tai neteisingas pasirinkimas, kuris nepadeda siekti taikos. Jis tik kenkia JT reputacijai“, – pirmadienį, remdamasi pranešimais apie jo dalyvavimą, paskelbė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.
Ji pažymėjo, kad A. Gutteresas atsisakė dalyvauti aukščiausiojo lygio taikos susitikime Šveicarijoje, į kurį Ukraina JT vadovą pakvietė anksčiau šiais metais.
Lietuvos užsienio reikalų ministras taip pat pavadino A. Guterreso dalyvavimą „nepriimtinu“.
Pasak „Carnegie Endowment for International Peace“ bendradarbio Stewarto Patricko, A. Guterresas gali bandyti pasiekti taikos susitarimą.
Be to, pasak analitiko, jis pritaria kai kuriems BRICS šalių susirūpinimą keliantiems klausimams dėl tarptautinių institucijų reprezentatyvumo.
„Tačiau tai greičiausiai nebūtų teigiamai sutikta Vakarų sostinėse, nes tai gali būti vertinama kaip Vladimiro Putino politikos įteisinimas“, – antradienį interviu „Euronews“ sakė S. Patrickas.
BILD vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Paulas Ronzheimeris pasmerkė A. Guterreso vizitą ir pavadino jį gėda laisvajam pasauliui. Visų pirma, atvykęs generalinis sekretorius paragavo rusiškos duonos kepalą.
„JT generalinis sekretorius yra gėda visam laisvajam pasauliui. Jis atsisakė Ukrainos kvietimo į derybas, bet leidžia V. Putinui jį pakviesti ir, žinoma, jis atvyksta“, – pyko jis.
RusijaJungtinės tautosBRICS
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.