Naujausias D. Trumpo triukas sudrebino viešają erdvę: įsidarbinęs „McDonald's“ šaipėsi iš K. Harris

2024 m. spalio 21 d. 17:30
Lrytas.lt
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį viename Filadelfijos valstijos miestelyje esančioje „McDonald's“ užkandinėje kepė bulvytes ir dalino klientams užsakymus, norėdamas įkąsti arba, kaip rašo JAV naujienų kanalas „NBC News“, „patrollinti“ Demokratų partijos kandidatę į prezidentus Kamalą Harris.
Daugiau nuotraukų (5)
Sekmadienio renginio metu Fistervilyje, Filadelfijos valstijoje esantis „McDonald's“ buvo uždarytas įprastiniam darbui, pranešė „NBC News“. Pasak su renginiu susipažinusio asmens, klientus, kurie prie automobiliu privažiajuomo užsakymų atsiėmimo langelio bendravo su D. Trumpu, iš anksto atrinko franšizė ir vietinė D. Trumpo kampanijos komanda. Anot šaltinio, automobiliai taip pat buvo tikrinami ir apieškomi, taip pat, kaip ir juose sėdėję žmonės.
Rinkimų kampanijos vizitas į itin svarbią valstiją, kurioje iki rinkimų dienos liko kiek daugiau nei dvi savaitės, buvo skirtas įgelti K. Harris, kuri yra pasakojusi, kad jaunystėje dirbo viename iš greitojo maisto tinklo restoranų. Neturėdamas įrodymų, D. Trumpas apkaltino K. Harris melavimu apie šią K. Harris patirtį, kuri pasak D. Trumpi, taip siekė padidinti savo patikimumą tarp darbininkų klasės atstovų.
Sekmadienį D. Trumpas pakartojo savo nepagrįstus teiginius.
„Tai, kad ji dirbo „McDonald's“, buvo svarbi jos gyvenimo aprašymo dalis – koks tai buvo sunkus darbas, – sakė D. Trumpas restorane Fistervilyje, Pensilvanijos valstijoje. – Ji <...> gruzdino bulvytes ir kalbėjo apie karštį: „Buvo taip sunku“. Ji niekada nedirbo „McDonald's“.“
K. Harris atstovas spaudai Ianas Samsas atšovė pareiškime kanalui „NBC News“:
„Kai D. Trumpas jaučiasi beviltiškai, jis moka tik meluoti, – sakė I. Samsas. – Jis negali suprasti, ką reiškia turėti vasaros darbą, nes jam ant sidabrinės lėkštutės buvo įteikti milijonai, tik tam, kad juos iššvaistytų.“
K. Harris, kaip teigia jos kampanija, 1983 m. vasarą dirbo „McDonald's“ restorane Alamedoje, Kalifornijoje. Tuo metu ji studijavo Hovardo universitete ir dirbo prie kasos, taip pat prie gruzdintuvių ir ledų aparatų.
Restorano „McDonald's“ Fistervilyje savininkas ir direktorius Derekas Giacomantonio pareiškime teigė, kad nusprendė dalyvauti D. Trumpo kampanijos renginyje, nes „pagrindinė mano organizacijos vertybė yra ta, kad mes išdidžiai atveriame duris visiems, kurie lankosi Fistervilio bendruomenėje“.
Paties D. Trumpo meilė greitajam maistui yra gerai užfiksuota. Per vyriausybės uždarymą 2019 m. jis garsiai pasivaišino „McDonald's“, „Burger King“, „Wendy's“ ir „Domino's“ maistu ant sidabrinių lėkščių, kad pasveikintų ir pagerbtų nacionalinius koledžų futbolo čempionus „Clemson Tigers“ jų vizito Baltuosiuose rūmuose metu.
Sekmadienį per pusvalandžio trukmės pamainą D. Trumpas kostiumo švarką iškeitė į prijuostę ir gavo trumpą pamoką iš kepėjo. Paskui jis pats pabuvo prie keptuvės, į karštą aliejų įmetė dvi porcijas bulvių ir laukė, kol jos iškeps. Jis daugiau mažiau laikėsi instrukcijų, nors pamiršo iš vienos partijos visiškai išpilti aliejų ir, regis, vieną jų persūdė druska.
D. Trumpas ne kartą stebėjosi, kaip bulvytės supakuojamos naudojant į semtuvėlį panašų prietaisą.
„Niekada neliesta žmogaus rankos, – vienu metu pasakė jis. – Gražu ir švaru.“
Vėliau D. Trumpas perėjo prie „drive-thru“ langelio, prie kurio atidavė žmonėms užsakymus ir kalbėjosi su klientais, kurie atvažiuodavo automobiliais.
„Tai nėra normali situacija, ar ne?“ – pastebėjo jis, prieš patikindamas klientus, kad jiems nereikės mokėti už maistą, ir pasigyrė, kad pats pagamino jiems bulvytes.
„Mokėti nereikės, – sakė jis. – D. Trumpas už tai moka. <...> D. Trumpas stato. Ar man leidžiama tai daryti?“
Keli klientai, eidami pro eilę, šaukė D. Trumpo šūkį „Padarykime Ameriką vėl didžią“ (angl. „Make America Great Again“).
„Neprieštaraučiau šiam darbui, – sakė D. Trumpas. – Man patinka šis darbas. Grįžčiau ir vėl jį dirbčiau.“
D. Trumpas taip pat vaišino susirinkusius žurnalistus keptomis bulvytėmis ir atsakinėjo į jų klausimus. Jis vengė tiesiogiai atsakyti į klausimą, ar turėtų būti didinamas federalinis minimalus darbo užmokestis.
„Oi, jūs labai šykšti su produktu, – pasakė jis darbuotojai, pildžiusiai maišelius su bulvytėmis. – Pažiūrėkite į tai. Ji gera darbuotoja. Būtent tokius žmones ir norite turėti. Ji davė jiems po vieną skrudintą bulvytę 30 žurnalistų.“
Pasirodymo pabaigoje D. Trumpas buvo informuotas, kad tai buvo K. Harris 60-asis gimtadienis.
„Manau, kad padovanosiu jai gėlių, – sakė jis. – Galbūt padovanosiu jai bulvyčių.“
Plačiai nuskambėjusį D. Trumpo rinkiminį triuką pastebėjo ir Rytų Europos studijų centro (RESC) direktorius Linas Kojala. Savo „Facebook“ paskyroje apie D. Trumpo naujausią šou politologas rašė:
„Kai iki rinkimų lieka dvi savaitės, visos priemonės pateisinamos.
D. Trumpas Pensilvanijoje padirbėjo „McDonald's“, kurio ištikimas klientas (jis – red. past.) yra, restorane. Tokiu būdu kvestionuodamas (be konkretaus pagrindo) oponentės Kamalos Harris teiginius, jog ji dirbo šiame greito maisto tinkle jaunystėje.
Prieš tai D. Trumpas susitikime su rinkėjais be kita ko aptarinėjo 2016 metais mirusio golfo žaidėjo anatomiją duše. Tarptautinė žiniasklaida pasigavo tai kaip vulgarios retorikos pavyzdį, bet, klausius keliasdešimt D. Trumpo susitikimų su rinkėjais nuo pradžios iki pabaigos, tai iš konteksto pernelyg neiškrenta. Panašių pavyzdžių, kurie iki D. Trumpo būtų griovę politikų karjeras, nestinga.
Šis pavyzdys atskleidžia dvilypumą: D. Trumpo kampanija organizacine prasme daug geriau sustyguota, nei per ankstesnes kampanijas (pavyzdžiui, tame pačiame susitikime su rinkėjais rodytos vaizdo iškarpos su K. Harris išsakytais dalies rinkėjų tarpe nepopuliariais teiginiais), bet pats kandidatas kalba tai, ką nori kalbėti (ir ko sufleryje tikrai nėra).“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.