Naujasis NATO generalinis sekretorius pirmą kartą priima gynybos ministrus

2024 m. spalio 17 d. 10:15
NATO gynybos ministrai ketvirtadienį renkasi Briuselyje, kur įvyks dvi dienas truksiantis susitikimas aptarti karą Ukrainoje, aljanso gynybos planus ir gynybos pramonės gamybos klausimus.
Daugiau nuotraukų (1)
Gynybos ministrų posėdžiui pirmą kartą pirmininkaus naujasis NATO generalinis sekretorius Markas Rutte. Susitikime dalyvaus ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis bei gynybos ministras Rustemas Umerovas.
Vakarų karinio aljanso susitikimas NATO būstinėje vyksta po to, kai Ukrainos prezidentas Volodomyras Zelenskis pristatė labai lauktą „pergalės planą“ karui su Rusija užbaigti.
V. Zelenskis reikalauja nedelsiant pakviesti jo šalį įstoti į NATO ir dar kartą ragina atšaukti apribojimus Ukrainai naudoti tolimojo nuotolio Vakarų ginkluotę Rusijos gilumoje esantiems taikiniams pulti.
Pabrėždamas, kad aljansas remia Ukrainą, M. Rutte į V. Zelenskio pareiškimą atsakė atsargiai, atkreipdamas dėmesį, kad jis negali „pritarti visam planui“.
Ukrainos narystė NATO yra klausimas, dėl kurio aljanso narės niekaip negali sutarti, baimindamosi karo eskalavimo ir konflikto su Rusiją išplitimo į esamas aljanso nares.
R. Umerovas ketina pristatyti NATO gynybos ministrams planus, kaip Ukraina ketina gintis nuo rusų atakų ateinančią žiemą. Susitikime dalyvaus ir ES diplomatas Josepas Borrellis.
Vyriausiasis NATO pajėgų vadas Christopheris Cavoli pristatys ministrams naujuosius 32 nares vienijančio aljanso gynybos planus. Bus aptarti ir NATO įrangos standartizavimo projektai.
Gynybos ministrų susitikime taip pat pirmą kartą dalyvaus jų kolegos iš Australijos, Japonijos, Korėjos Respublikos ir Naujosios Zelandijos.
NATO planuoja aptarti „vis didėjantį tokių autoritarinių veikėjų, kaip Kinija, Rusija, Šiaurės Korėja ir Iranas vienijimąsi“, – sakė M. Rutte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.