Įtarimų Rusijos agentų sabotažu Europoje skandale – nauji faktai: primena ir nuskambėjusį Lietuvos vardą

2024 m. spalio 17 d. 21:56
Lrytas.lt
Jungtinės Karalystės kovos su terorizmu policija tiria galimybę, kad Rusijos šnipai į šalį skridusiame lėktuve padėjo padegamąjį įtaisą, kuris vėliau užsidegė DHL sandėlyje Birmingeme, skelbia britų leidinys „The Guardian“.
Daugiau nuotraukų (2)
Pranešama, kad per liepos 22 d. kilusį gaisrą Minvorto priemiestyje esančiame sandėlyje, kuriame tvarkomi siuntiniai pristatymui, niekas nenukentėjo, o gaisrą likvidavo vietos ugniagesiai ir darbuotojai.
Manoma, kad siuntinys į DHL sandėlį atvyko lėktuvu, nors nežinoma, ar tai buvo krovininis, ar keleivinis lėktuvas, taip pat nežinoma, kam konkrečiai jis buvo skirtas. Jei siuntinys būtų užsidegęs skrydžio metu, galėjo kilti rimtų pasekmių.
Panašus incidentas įvyko Vokietijoje, taip pat liepos pabaigoje, kai kitame DHL sandėlyje Leipcige užsidegė įtartinas siuntinys, skirtas skrydžiui, ir tyrėjai ieško sąsajų tarp šių dviejų incidentų. Šią savaitę Vokietijos valdžios institucijos įspėjo, kad jei siuntinys būtų užsidegęs ore, lėktuvas galėjo sudužti.
Vokietijos vidaus žvalgybos tarnybos vadovas Thomas Haldenwangas pirmadienį šalies parlamento nariams sakė, kad jei Leipcigo siuntinys būtų pradėjęs degti skrydžio metu, „tai būtų lėmę katastrofą“.
Tačiau incidentas Birmingeme buvo atskleistas tik po bendrų dienraščio „The Guardian“ ir Vokietijos transliuotojų WDR bei NDR užklausų, todėl kilo klausimų, kodėl valdžios institucijos to neatskleidė anksčiau.
Metropoliteno policijos kovos su terorizmu atstovas spaudai sakė: „Galime patvirtinti, kad kovos su terorizmu policijos pareigūnai tiria incidentą, įvykusį komercinėse patalpose <...> Minvorte.“
„Liepos 22 d., pirmadienį, toje vietoje užsidegė paketas. Tuo metu su juo susitvarkė darbuotojai ir vietos ugniagesiai, pranešimų apie sužeistuosius ar padarytą didelę žalą negauta“, – pridūrė jis.
Britų tyrėjai įtaria, kad padegamasis įtaisas yra dalis platesnės kampanijos, kurią šiais metais visoje Europoje vykdė Rusijos šnipai ir kurią Jungtinės Karalystės ir kitų šalių šnipų vadovai pasmerkė kaip neapgalvotą ir neatsargią.
Jungtinės Karalystės Saugumo tarnybos (MI5) vadovas Kenas McCallumas praėjusią savaitę perspėjo, kad Rusijos karinė žvalgyba GRU, atrodo, vykdo „nuolatinę misiją, kuria siekiama sukelti chaosą Didžiosios Britanijos ir Europos gatvėse: matėme padegimų, sabotažų ir dar daugiau“.
Britų žvalgybos vadovas apkaltino Rusiją dalyvaujant „pavojinguose veiksmuose, kurie vykdomi vis beatodairiškiau“, ir teigė, kad sąmokslai Kremliui duoda priešingą rezultatą, nes „skatina didesnį operatyvinės veiklos koordinavimą su partneriais visoje Europoje ir už jos ribų“.
Atrodo, kad Rusijos motyvas buvo bandymas sukelti nuostolių Vakarų sąjungininkėms Ukrainoje, nors sąmokslai kartais tikslūs, o kartais prastai koordinuoti ir mėgėjiški. Tačiau Kremlius paprastai neigia, kad vykdo sabotažinę veiklą, ir praeityje atmetė savo kaltintojus, kad jie užsiima sąmokslais prieš Vakarus.
Kovo mėn. per įtariamą padegimą užsidegė su Ukraina siejamai bendrovei priklausantis sandėlis rytų Londone. Septyniems vyrams pateikti kaltinimai dėl dalyvavimo šiame incidente, kuris siejamas su Rusijos sąmokslu.
Gegužės mėn. gaisras Varšuvoje nuniokojo prekybos centrą. Netrukus po to Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė, kad „labai tikėtina“, jog gaisrą sukėlė Rusijos žvalgybos tarnybų agentai.
Tačiau rimčiausias atskleistas sąmokslas buvo bandymas nužudyti Vokietijos ginklų gamintojos „Rheinmetall“ vadovą Arminą Pappergerį. Liepos mėn. buvo pranešta, kad JAV žvalgybos tarnybos sužlugdė Rusijos planus jį nužudyti.
Kovos su terorizmu policija vadovauja Birmingemo tyrimui, padedama Vakarų Midlandso specialistų, ir lygina duomenis su tyrėjais iš visos Europos.
Praėjusį mėnesį DHL pranešė, kad Vokietijoje pradėjęs degti siuntinys iš pradžių buvo išsiųstas iš Lietuvos. Tuo metu bendrovė teigė, kad, atsižvelgdama į Europos valdžios institucijų rekomendacijas, sugriežtino „saugumo protokolus ir procedūras“.
Vokietijos laikraštis „Tagesspiegel“ pranešė, kad padegamasis įtaisas pradėjo degti Leipcige, kai jį ketinta pakrauti į krovininį lėktuvą. Skrydis buvo atidėtas. Jei lėktuvas būtų pakilęs laiku, jis būtų užsidegęs ore.
Jei Rusijos ryšys su Birmingemo ar Leipcigo incidentais būtų įrodytas, ne iš karto būtų aišku, ko siekė sąmokslininkai. Bet koks sąmokslas, dėl kurio būtų numuštas lėktuvas, būtų sulaukęs plataus tarptautinio pasmerkimo.
Nors Vokietijos vidaus žvalgybos tarnybos vadovas T. Haldenwangas, duodamas parodymus Bundestage, nesakė, kad už gaisro Vokietijoje slypi Rusija, jis apkaltino Kremliaus šnipinėjimo agentūras „agresyviu elgesiu“, dėl kurio „kyla pavojus žmonių gyvybėms“.
Dėl gaisro Birmingeme nebuvo suimtas nė vienas asmuo, o Didžiosios Britanijos policija tęsia tyrimą. „Pareigūnai palaiko ryšius su kitais Europos teisėsaugos partneriais, siekdami nustatyti, ar tai gali būti susiję su kitais panašaus pobūdžio incidentais Europoje“, – sakė policijos atstovas spaudai.
DHL, paprašyta pateikti komentarą, teigė, kad, reaguodama į tai, ką pavadino „kelių šalių valdžios institucijų atliekamais tyrimais“, ji ėmėsi veiksmų, kad „apsaugotų savo tinklą, darbuotojus ir turtą bei klientų siuntas“.
Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.