Kaltindama Indiją dėl jos vaidmens nužudant sikhų lyderį, Kanada iš šalies išsiuntė šešis indų pareigūnus

2024 m. spalio 15 d. 08:41
Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau pirmadienį apkaltino Indiją tiesiogiai susijus su Kanados piliečio – sikhų separatisto nužudymų vakarinėje Kanados dalyje ir paskelbė, kad iš šalies išsiųsti šeši su šia žmogžudyste siejami oficialūs indų asmenys.
Daugiau nuotraukų (1)
Visi jie yra diplomatai ir konsulato pareigūnai. J. Trudeau teigimu, Kanados teisėsauga gavo „aiškių ir įtikinamų įrodymų, kad Indijos vyriausybės agentai dalyvavo ir toliau dalyvauja vykdant veiksmus, keliančius reikšmingą grėsmę visuomenės saugumui“.
Be kita ko, jie rinko informaciją ir užsiėmė „prievarta iš Pietų Azijos kilusių Kanados piliečių atžvilgiu“. Jo žodžiais tariant, Indijos vyriausybės agentai dalyvavo įvykdant „daugiau nei dešimtį grasinamojo ir smurtinio pobūdžio aktų“.
Atsakydama į tokį sprendimą Indija pranešė, kad iki sekmadienio iš šalies teks išvykti šešiems Kanados diplomatams, tarp jų – vyriausiojo komisaro pareigas laikinai einančiam Stewartui Rossui Wheeleriui.
Visi šeši iš Kanados išsiųsti pareigūnai buvo „susiję“ su 2023 m. birželį Hardeepo Singho Nijjaro – gerai žinomo nepriklausomos sikhų valstybės Indijos teritorijoje gynėjo – žmogžudystės byla, paaiškino Kanados užsienio reikalų ministrė Mélanie Joly.
Kanados pilietybę turėjęs H. Nijjaras 2023 m. birželį buvo nušautas netoli sikhų kultūros centro Saryje vakarinėje Kanados pakrantėje.
Kanados Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad policija paprašė Naujojo Delio „panaikinti diplomatinę ir konsulinę neliečiamybę ir bendradarbiauti atliekant tyrimą“, tačiau šis prašymas buvo atmestas.
Šių dviejų šalių santykiai vis labiau vėsta nuo to laiko, kai J. Trudeau pernai apkaltino Indijos vyriausybę dėl H. Nijjaro nužudymo, o Indija šiuos kaltinimus atmetė kaip „absurdiškus“ ir politizuotus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.