Buvusi JK premjerė Th. May: teisingumas „Novičiok“ aukos šeimai „mažai tikėtinas“

2024 m. spalio 11 d. 12:15
Buvusi Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May pareiškė, kad „teisingumas mažai tikėtinas“ nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ aukoms. Nepriklausomas tyrimas dėl Rusijos valstybės surengto nuodijimo Solsberyje 2018 m. turi prasidėti po kelių dienų.
Daugiau nuotraukų (1)
Buvusi ministrė pirmininkė BBC sakė, jog tikisi, kad Viltšyro grafystėje gyvenusios Dawn Sturgess, mirusios po kontakto su rusų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga, draugus ir šeimą „paguos“ tyrimas po jos mirties, prasidėsiantis spalio 14 dieną.
44 metų D. Sturgess mirė Eimsberyje 2018 m. liepą po kontakto su išmestu kvepalų buteliuku, kuriame buvo cheminis ginklas.
Jos kontaktas su nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ įvyko po pasikėsinimo nužudyti buvusį šnipą Sergejų Skripalį, jo dukrą ir buvusį policininką Nicką Bailey, visi jie buvo apnuodyti netoliese esančiame Solsberyje tų pačių metų kovą. Visi trys išgyveno, kaip ir D. Sturgess vaikinas Charlie Rowley, netyčia padavęs jai buteliuką su nervus paralyžiuojančia medžiaga.
Interviu BBC laidai Th. May sakė, jog tikisi, kad D. Sturgess šeimai ir draugams tyrimas bus „priartėjimas prie tiesos“, bet pridūrė, jog galutinis teisingumas „mažai tikėtinas“.
Trims rusams, surengusiems išpuoliuose Didžiojoje Britanijoje, buvo išduotas tarptautinis arešto orderis, tačiau vargu ar jie kada nors būtų stoję prieš teismą, nes Rusija neišduoda kitoms šalims savo piliečių.
Per kitą savaitę prasidėsiantį tyrimą Skripaliai parodymų neduos, nes baiminamasi dėl jų saugumo. Birželį per Karališkojo Teisingumo Teismo parengiamąjį posėdį buvo išgirsta, kad D. Sturgess šeima nori, jog Skripaliai duotų žodinius parodymus, kad būtų atsakyta į „neatsakytus klausimus“. Tačiau vėlesniu nutarimu jie buvo nuo to atleisti, sprendime nurodžius „didžiulį pavojų“, kad į jų gyvybes ir vėl gali būti pasikėsinta.
Vieši tyrimo posėdžiai turi prasidėti spalio 14 d. Solsberyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.