Lenkijos miestuose – žiauri tendencija: migrantus talžo agresyvios „piliečių patrulių“ gaujos (1)

2024 m. spalio 7 d. 13:14
Lrytas.lt
Lenkijoje naktį gatvėmis vaikšto dešimtys tvirtų, trumpai kirptų jaunų vyrų. Jie žingsniuoja užtikrintai, rimtai, tyloje arba šaukdami nacionalistinius šūkius. Tokių vaizdo įrašų pastaruoju metu galima pamatyti platformoje „TikTok“.
Daugiau nuotraukų (1)
Vaizdo įrašų herojai – vadinamieji „piliečių patruliai“, kurie renkasi įvairiuose Lenkijos miestuose, kad „užkirstų kelią migrantų nusikaltimams“. Jau pasitaikė išpuolių prieš užsieniečius atvejų, o Žyrarduvo mieste „patruliai“ sukėlė riaušes nakvynės namuose, kuriuose gyvena darbininkai iš įvairių šalių.
Portalas „Mostmedia“ kalbėjosi su Rasistinio ir ksenofobinio elgesio stebėsenos centro pirmininku Konradu Dulkowskiu apie tai, iš kur atsirado tokie „patruliai“, kuo jie pavojingi ir kodėl policija į juos nereaguoja.
Patruliavimas labai greitai peraugo į smurtą
Pirmoji informacija apie „piliečių patrulius“ Lenkijoje pasirodė rugsėjo 10 d. Kurniko ir Siremo miestuose, kuriuose gyvena atitinkamai 8 000 ir 28 000 žmonių. Tuo metu žmonės į gatves išėjo po tinklaraštininko ir MMA kovotojo Rafalo Podejmos raginimo. Vyras su ašaromis akyse sakė, kad migrantai atima lenkų laisvę, prievartauja lenkų mergaites ir fotografuoja lenkų vaikus.
„Mes nebijome mirties, nes esame husarų palikuonys, esame vikingų palikuonys, turime jų sielą savyje. O siela niekada nemiršta, prisiminkite tai“, – sakė jis.
Tokias emocijas sukėlė incidentas, kai Siremo ežero paplūdimyje pietų amerikiečiai smarkiai sumušė du lenkus. Konradas Dulkowskis pasakojo, kad pirmosios akcijos prieš migrantus dieną užsieniečiai iš Siremo parašė Rasistinio ir ksenofobinio elgesio stebėsenos centrui ir pranešė apie agresyviai nusiteikusius asmenis, stovinčius po jų langais. Kiekvienoje tokioje grupėje buvo kelios dešimtys žmonių.
Po to „piliečių patruliai“ pradėjo burtis ir kituose Lenkijos miestuose. K. Dulkowskis pažymėjo, kad iš pradžių „patruliai“ planavo tiesiog vaikščioti gatvėmis ir „palaikyti tvarką“.
„Tai turėjo vykti net be vulgarios kalbos, be alkoholio ir narkotikų, – pasakojo jis. – Tačiau, kaip galima numanyti, situacija labai greitai pasikeitė ir įvyko pirmieji išpuoliai prieš užsieniečius, pavyzdžiui, Zabžėje buvo sumušti romų berniukai.“
Stebėsenos centro pirmininkas paminėjo incidentą Žyrarduvo mieste, kai patruliai užpuolė nakvynės namus, kuriuose gyveno imigrantai darbininkai.
„Tai, kas vyksta, yra siaubingai pavojinga, panašu į bandymą surengti pogromą“, – sakė K. Dulkowskis.
Rugsėjo 21 d. „patruliai“ užpuolė nakvynės namus, kuriuose gyveno ukrainiečiai, kartvelai ir azerbaidžaniečiai. Kelių dešimčių vaikinų grupė susirinko prie vietinės bažnyčios. Pirmosiomis aukomis tapo trys kartvelai, kurie parke ant suoliuko gėrė alkoholį. Po to „patruliai“ pasuko migrantų nakvynės namų link, įsibrovė į juos, niokojo turtą ir mėtė įvairius daiktus.
Smurtą kursto dezinformacija
Pasak K. Dulkowskio, „piliečių patruliai“ pastebėti daugelyje Lenkijos miestų, o ten, kur jų dar nėra, yra žmonių, kurie juos kviečia. Dažnai tokios akcijos būna nereguliarios – jos gali vykti tik vieną kartą, bet gali būti ir dažnesnės.
„Labai dažnai jie susirenka po melagingų naujienų apie neva užsieniečių įvykdytas muštynes, – aiškino Stebėsenos centro pirmininkas. – Pavyzdžiui, Olštyne jie paskleidė informaciją, kad grupė ukrainiečių sumušė lenką, kuris po to mirė. Tai yra klastotė. Iš tiesų buvo sumuštas žmogus, tačiau ir auka, ir smurtautojas buvo lenkai. O muštynių priežastis buvo tam tikri šių žmonių finansiniai klausimai.“
K. Dulkowskis sakė, kad tokių netikrų naujienų tikslas – sukelti pyktį ir nepritarimą migrantams. Tokia taktika jau buvo naudojama prasidėjus karui Ukrainoje.
Pavyzdžiui, 2022 m. pavasarį Varšuvoje nežinomas asmuo peiliu nužudė lenką. Internete pasirodė incidento vaizdo įrašas, o jį nufilmavęs asmuo kalbėjo ukrainietiškai. To pakako, kad nužudymu būtų apkaltintas ukrainietis.
„Tai labai įdomus psichologinis mechanizmas, – teigė K. Dulkowskis. – Kai kuriems žmonėms taip reikia tikėti tokiomis istorijomis, kad net kai policija sugavo nusikaltėlį ir paaiškėjo, kad jis yra lenkas, daugelis žmonių tuo nepatikėjo.“
„Sakykite, ką norite, bet mes žinome, kad žudė ukrainiečiai“, – sakė kai kurie jų.
Tai tik pradžia
Stebėsenos centro pirmininkas nustebęs ir pasipiktinęs policijos elgesiu. Žyrarduve teisėsaugininkai iš tolo stebėjo neteisėtą agresyviai nusiteikusių žmonių susibūrimą. Kiek vėliau pareigūnai susirašė kelių asmenų duomenis ir išvyko.
K. Dulkowskis mano, kad aštuonerius „Teisės ir teisingumo“ PiS valdymo metus policija elgėsi taip, tarsi saugotų kraštutinių dešiniųjų grupes, kurios greičiausiai balsavo už tuometinę valdančiąją partiją. Per tą laiką susiformavo nauja policijos pareigūnų karta, kuri paprasčiausiai nežino, kaip elgtis tokiose situacijose.
„Deja, dabar turime tokio elgesio atgarsį, policija, matydama tokias grupes, nežino, kaip reaguoti, ir reaguoja per švelniai, – sakė jis. – Tikiuosi, kad policija pradės veikti, pradės kontroliuoti šiuos „patrulius“ ir ilgainiui jų ims mažėti.“
Jei policija nereaguos, K. Dulkowskio nuomone, įvykiai Žyrarduve bus tik įžanga. Jis baiminasi, kad gali įvykti „tikra tragedija, tikri pogromai“.
Vis dėlto vyras netiki, kad Lenkijoje gali kilti tokie stiprūs pogromai, kokie rugpjūčio pradžioje vyko Jungtinėje Karalystėje. Lenkijos pseudofanatų sluoksniai esą nėra tokie įtakingi ir vargu ar jie sugebės vesti dideles žmonių minias.
„Be to, dauguma lenkų nėra agresyvūs ir nėra blogai nusiteikę migrantų atžvilgiu. Manau, kad visa tai bus labai ribota, bet vis tiek lygiai taip pat pavojinga. Užteks kelių dešimčių agresyvių kietų vyrukų, kad kas nors nukentėtų“, – perspėjo K. Dulkowskis.
Parengta pagal „Mostmedia“ inf.
LenkijaTikToknacionalizmas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.