Japonijos parlamente Sh. Ishiba patvirtintas ministru pirmininku

2024 m. spalio 1 d. 09:38
Japonijos ministru pirmininku antradienį tapo Shigeru Ishiba, siekiantis atkurti valdančiosios partijos populiarumą ir spręsti demografinės krizės, silpnos ekonomikos ir nerimą keliančio Kinijos karinių pajėgų telkimo problemas.
Daugiau nuotraukų (1)
Japonijos parlamentas, kuriame daugumą turi jo Liberalų demokratų partija (LDP), per televiziją transliuotame balsavime pritarė 67 metų Sh. Ishibos paskyrimui. Po to buvo paskelbta jo ministrų kabineto sudėtis, o tarp 19 naujosios vyriausybės ministrų yra dvi moterys.
67 m. Sh. Ishiba teigia ketinantis spalio 27 dieną surengti visuotinius rinkimus. Penktadienį jis laimėjo įtemptas varžybas dėl LDP, kuri dešimtmečius beveik be pertraukų valdo šalį, vadovo posto.
Buvęs vyriausiasis kabineto sekretorius Katsunobu Kato buvo paskirtas finansų ministru, gynybos ministru tapo Gen Nakatani, o užsienio reikalų – Takeshi Iwaya.
Sh. Ishiba, kuris anksčiau buvo užėmęs mažiausiai tris ministro postus, yra prisiekęs gynybos „moksliukas“, anksčiau keturis kartus nesėkmingai bandęs tapti LDP vadovu.
Šį kartą jam pagaliau pavyko, nes, nors partijoje jis yra prieštaringa figūra, vis dėlto, priešingai nei jo pirmtakas Fumio Kishida, yra gana populiarus tarp rinkėjų, sakė analitikai.
Sh. Ishibos pergalė „rodo, kad LDP ieškojo patyrusio ir rinkėjams patrauklaus lyderio, kuris galėtų vadovauti partijai per kitus nacionalinius rinkimus“, – sakė Yuko Nakano iš Strateginių ir tarptautinių studijų centro.
„Jei valdančioji koalicija užsitikrins naują mandatą (per rinkimus), Sh. Ishiba turės galimybę pakeisti partijos vidaus dinamiką ir atkurti visuomenės pasitikėjimą, kartu spręsdamas platesnio masto Japonijos problemas, įskaitant ekonominę stagnaciją, kurią jaučia daugelis rinkėjų, ir regioninio saugumo problemas“, – sakė ji.
Krentančios akcijos
Tačiau akcijų rinkos reagavo neigiamai: pirmadienį „Nikkei“ indeksas smuko beveik penkiais procentais. Antradienį indeksas šiek tiek atsigavo ir birža užsidarė, jam pakilus 1,9 proc.
Dėl to, kad Sh. Ishiba pritarė Japonijos banko palūkanų normų didinimui, jena pabrango, o įmonių mokesčių didinimo perspektyva sukėlė nerimą investuotojams.
Viena iš pagrindinių vyriausybės išlaidų sričių yra kariuomenė.
Sh. Ishiba įsipareigojo padvigubinti išlaidas gynybai ir sustiprinti ryšius su JAV bei kitomis šalimis, kurias neramina Kinijos iškilimas ir Rusijos bei Šiaurės Korėjos elgesys.
Praėjusią savaitę Japonijos karo laivas pirmą kartą praplaukė Taivano sąsiauriu. Savaite anksčiau Kinijos lėktuvnešis praplaukė tarp dviejų Japonijos salų netoli Taivano.
Pastarosiomis savaitėmis Japonija taip pat ne kartą kėlė naikintuvus, reaguodama į Rusijos ir Kinijos orlaivių veiklą, taip pat ir savo oro erdvėje.
Rugpjūčio mėnesį Taivane lankęsis Sh. Ishiba pritaria tam, kad regione būtų sukurtas karinis aljansas, panašus į NATO ir jo kolektyvinės gynybos principą.
„Rusiją pakeitus Kinija, o Ukrainą – Taivanu, kolektyvinės savigynos sistemos, panašios į NATO, nebuvimas Azijoje reiškia, kad gali kilti karai, nes nėra įsipareigojimo dėl savitarpio gynybos“, – neseniai paskelbtame politikos dokumente teigė Sh. Ishiba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.