Buvusiam JAV prezidentui J. Carteriui sukanka 100 metų

2024 m. spalio 1 d. 09:32
Džordžijos valstijos Pleinso miestelyje antradienį bus švenčiamas prezidento Jimmy Carterio 100 metų jubiliejus – jis yra vienintelis JAV prezidentas, sulaukęs tokio garbaus amžiaus.
Daugiau nuotraukų (1)
J. Carterio ilgaamžiškumas – daugiau nei prieš 19 mėnesių jis paskelbė, kad persikelia į hospisą – pranoko visus lūkesčius.
Buvęs žemės riešutų augintojas ir Džordžijos valstijos gubernatorius, pasižymėjęs kuklumu ir padorumu, po prezidentavimo grįžo į miestelį, turintį apie 600 gyventojų, ir nuo tada čia gyveno bei garsino jo vardą.
Viešumoje reguliariai nebepasirodantis demokratas (pastarąjį kartą jis liepos mėnesį buvo išvykęs pasižiūrėti Nepriklausomybės dienos fejerverkų) savo gimtadienį praleis namuose, kuriuos septintąjį dešimtmetį Pleinse pasistatė kartu su savo dabar jau velione žmona Rosalynn.
Pasak laikraščio „Atlanta Journal-Constitution“, jis pietaus su maždaug 20 savo šeimos narių ir giminaičių.
„Mes labai džiaugiamės, kad prezidentas, kilęs iš šio mažo miestelio, bus vienintelis prezidentas, sulaukęs 100 metų“, – AFP sakė Nacionalinio parko tarnybos Jimmy Carterio istorinės vietovės prižiūrėtoja ir ilgametė šeimos draugė Jill Stuckey.
Ji kalbėjo iš Pleinso vidurinės mokyklos, kurią 1941 metais baigė J. Carteris ir kurioje dabar veikia nacionalinio parko lankytojų centras. Šiame parke yra jo ankstyvojo gyvenimo vietos, pavyzdžiui, netoliese esantis žemės riešutų ūkis, kuriame jis užaugo.
Antradienio vakarą šioje mokykloje vyks ne tik koncertas, kuriame dalyvaus vietos ir kiti muzikantai, bet ir 100 naujų JAV piliečių natūralizacijos ceremonija.
Taip pat bus surengtas skrydis, kuriame dalyvaus keturi karinio jūrų laivyno lėktuvai F-18. Pasak J. Stuckey, skrydis yra ypač tinkamas šia proga, nes J. Carteris dirbo laivyno branduolinių povandeninių laivų programoje ir ten gavo leitenanto laipsnį. Jis turėtų tą skrydį matyti pro savo namų langus.
Buvusiam JAV vadovui jau pradėjo plaukti sveikinimai, o prezidentas Joe Bidenas savaitgalį per CBS transliuotame vaizdo pranešime pavadino J. Carterį „moraline mūsų tautos ir pasaulio jėga“.
„Jūsų atsidavimas geresnio pasaulio kūrimui ir nepalaužiamas tikėjimas žmogiškojo gerumo galia tebėra kelrodė žvaigždė mums visiems“, – sakė J. Bidenas.
1977–1981 metais vieną kadenciją dirbęs prezidentu, J. Carteris dirbo ir kaip pasaulinis tarpininkas, žmogaus teisių aktyvistas ir patyręs valstybės veikėjas, 1982 metais įkūręs autoritetingą Carterio centrą savo pasaulinės diplomatijos vizijai įgyvendinti.
Jo prezidentavimo metu, 1978 metais, buvo pasirašyti Kemp Deivido susitarimai tarp Izraelio ir Egipto, užmegzti diplomatiniai santykiai su Kinija po prezidento Richardo Nixono inicijuoto suartėjimo, o Panamos kanalo kontrolė grąžinta Panamai.
Tačiau jo administracija susidūrė su ir įvairiais sunkumais, įskaitant Irano įkaitų krizę ir 1979–1980 metais atsinaujinusią naftos krizę.
J. Carteris, pamaldus baptistas ir, kaip pats save vadino, „atgimęs krikščionis“, yra prisimenamas dėl savo moralistinių pažiūrų, taip pat dėl mandagumo, kuriuo žavėjosi net ir jo politiniai priešininkai.
„Jo sveiko gyvenimo įpročiai ir tikėjimas – tai svarbios priežastys, kodėl jis tebėra su mumis ir šiandien“, – sakė J. Stuckey, turėdama omenyje J. Carterio pomėgį šviežiam maistui ir fiziniam judėjimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.