Būsimasis Švedijos armijos vadas: dabar pavojingiau nei šaltojo karo metais

2024 m. rugsėjo 30 d. 23:06
Nuo spalio 1 d. Švedijos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado pareigas eisiantis generolas leitenantas Michaelis Claessonas perspėjo, kad dabar gyvename pavojingesniais laikais nei šaltojo karo metais.
Daugiau nuotraukų (1)
Kaip praneša portalas „eurointegration“, jis tai pareiškė interviu televizijos kanalui SVT.
Pasak generolo, dabartinėje saugumo situacijoje galima įžvelgti ir panašumų su šaltuoju karu, ir skirtumų.
„Yra daug bendro, bet tuo pat metu ji labiau nenuspėjama nei šaltasis karas. Tada buvo kitų mechanizmų ir dialogas“, – pažymėjo jis.
Atsakydamas į patikslinantį klausimą, ar jo žodžiai reiškia, kad dabar laikai pavojingesni, būsimasis Švedijos armijos vadas pridūrė: „Sakyčiau, kad taip“.
Paklaustas apie Rusijos grėsmę Švedijai, M. Claessonas pareiškė, jog Rusija „strategiškai yra nenuspėjama“, todėl nereikėtų atmesti, kad ji gali įsivelti į karinį konfliktą su tokia NATO nare kaip Švedija.
„Matau daug įvairių grėsmių. Pavyzdžiui, kai kalbame apie hibridinį karą, tai kartais skamba kaip geresnė, švelnesnė karo forma, bet taip nėra. Tai – visuomenės pažeidžiamumo išnaudojimo ir įprastinio karinio smurto komponentų derinys“, – paaiškino švedų generolas.
Dabartinis Švedijos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas generolas Micaelis Bydénas, einantis šias pareigas nuo 2015 metų, anksčiau sakė, kad visi šalies piliečiai turi būti pasirengę karui. Jis taip pat pareiškė, kad Vladimiras Putinas nori kontroliuoti visą Baltijos jūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.