Iš Baltųjų rūmų – „planas B“ Ukrainai: kokį gudrų planą sugalvojo J. Bidenas

2024 m. rugsėjo 26 d. 10:07
Lrytas.lt
JAV prezidento Joe Bideno administracija rengia planą, kaip pratęsti įgaliojimus, kad galėtų Ukrainai nusiųsti 5,9 mlrd. dolerių vertės JAV ginklų ir įrangos, prieš baigiantis finansavimo terminui mėnesio pabaigoje. Plačiau apie tai rašo portalas „Politico“.
Daugiau nuotraukų (2)
Šie įgaliojimai, kurie yra balandžio mėn. priimto pagalbos Ukrainai paketo dalis, leidžia Pentagonui pasitelkti savo atsargas ir greitai perduoti Ukrainai ginklus ir įrangą. Pinigai vėliau išleidžiami siekiant pakeisti šią įrangą JAV arsenaluose, tačiau šie įgaliojimai baigiasi spalio 1 d. prasidėjus naujiems finansiniams metams.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Niujorke dalyvauja Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje, o ketvirtadienį atvyks į Vašingtoną susitikti su J. Bidenu ir viceprezidente Kamala Harris. Ukrainos vadovas prašo greičiau tiekti ginklus ir panaikinti apribojimus naudoti JAV ir Jungtinėje Karalystėje pagamintas ilgojo nuotolio raketas Rusijos teritorijoje.
Praėjusiais metais JAV Kongreso respublikonai aštuonis mėnesius blokavo Baltųjų rūmų 61 mlrd. dolerių vertės pagalbos įstatymo projektą ir tik balandžio mėn. su juo sutiko, todėl atsirado didžiulė JAV ginklų siuntų spraga, dėl kurios daugelyje Ukrainos fronto dalinių pritrūko artilerijos sviedinių ir kitų svarbiausių ginklų.
Šis naujas sprendimas, pagal kurį administracija turi pareikšti, kad per ateinančius mėnesius išnaudos paramos likutį, leis Pentagonui toliau tiekti ginklus Kijevui. Tačiau pagal šį metodą JAV negalės pristatyti naujų tipų įrangos, kurios nebuvo ankstesnėse siuntose.
Jei viskas pavyks laiku, „pristatymai gali būti vykdomi ir po fiskalinių metų be jokių problemų“, sakė Pentagono atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Charlie Dietz.
Nors Baltieji rūmai norėjo, kad JAV Kongresas įtrauktų šiuos pinigus į finansavimo pataisą, kuri leistų vyriausybei dirbti ir po spalio 1 d., ši galimybė leis juos išsaugoti ir be JAV Kongreso veiksmų.
Šis klausimas vėl iškilo sekmadienį, kai parlamento pirmininkas Mike'as Johnsonas paskelbė savo siūlomo trijų mėnesių finansavimo pataisos detales, į kurias Ukrainos paramos įgaliojimų pratęsimas nebuvo įtrauktas.
J. Bideno administracija paprašė JAV Kongreso perkelti 5,9 mlrd. JAV dolerių, kuriais nebuvo pasinaudota. Šie įgaliojimai yra pagrindinė Vašingtono priemonė apginkluoti Ukrainą.
JAV Atstovų Rūmų ginkluotųjų pajėgų pirmininkas Mike'as Rogersas pavadino šios nuostatos praleidimą „ne realia problema“, jei administracija nuspręs skirti pinigus per kitą savaitę.
„Kaip suprantu, kol Baltieji rūmai mums pasakys, kad ketina juos panaudoti, mes tikrai neturėsime problemų“, – sakė M. Rogersas.
Atstovų Rūmų gynybos asignavimų pakomitečio pirmininkas Kenas Kalvertas interviu teigė: „Kaip suprantu, J. Bideno administracija jau yra parengusi apėjimo būdą. Nesu visiškai tikras, kaip jie ketina tai padaryti, bet man pasakė, kad jie tai padarys“.
Dėl to M. Johnsonui, kuris dėl įtrauktos pagalbos Ukrainai greičiausiai būtų praradęs kai kurių konservatyvių respublikonų paramos Ukrainai skeptikų palaikymą, galvos skausmas būtų mažesnis. M. Johnsonas, kuris šį pavasarį išleido politinį kapitalą, surengdamas balsavimą dėl 95 mlrd. dolerių pagalbos Ukrainai, Artimiesiems Rytams ir Taivanui paketo, tikisi, kad šią savaitę demokratai surinks pakankamai balsų, kad būtų galima priimti dvipartinį laikinąjį paketą ir apeiti kietųjų dešiniųjų opoziciją.
Vis dėlto kelios dešimtys Atstovų Rūmų demokratų pastarosiomis savaitėmis spaudė M. Johnsoną įtraukti nuostatą, kad parama būtų atnaujinta.
Vienas iš šių įstatymų leidėjų, Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto narys Gregory Meeksas, antradienį trumpame interviu pabrėžė, kad svarbu padėti Ukrainai prieš sunkias žiemos kovas.
„Administracija bandys atrasti įšeitį šiam klausimui, nes ukrainiečiams dabar reikia išteklių, kad jie galėtų įgyvendinti savo „pergalės planą“, kuris, manau, yra nepaprastai svarbus“, – sakė G. Meeksas.
G. Meeksas sakė, kad V. Zelenskis, su kuriuo jis susitiko pirmadienį Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje, tikriausiai primygtinai reikalaus šio klausimo per susitikimus su JAV prezidentu Joe Bidenu ir per V. Zelenskio vizitą Kapitolijuje ketvirtadienį.
Ukrainos vadovas taip pat daugiausiai dėmesio skirs JAV paramos tiekimo greičiui. J. Bideno administracija vidutiniškai per mėnesį skiria apie 400 mln. JAV dolerių karinės pagalbos, tačiau Kijevo pareigūnai yra nusivylę, kiek laiko užtrunka, kol dalis šios įrangos iš tikrųjų pasiekia mūšio lauką.
Šią savaitę JAV turėtų paskelbti apie naują 375 mln. JAV dolerių paketą Ukrainai ir, kaip pranešė „Politico“, svarsto galimybę Ukrainai nusiųsti vidutinio nuotolio raketas naujam F-16 laivynui. Į paketą taip pat įtrauktos raketos didelio judrumo artilerijos raketų sistemos paleidimo įrenginiams, patruliniai kateriai ir oro gynybos šaudmenys. Tai bus didžiausias paketas, kurį JAV siuntė Ukrainai nuo gegužės mėn. Be to, tai greičiausiai bus paskutinis prezidento J. Bideno įrangos perdavimas iki finansinių metų pabaigos rugsėjo 30 d.
Parengta pagal „Politico“ inf.
Baltieji RūmaiUkrainaRusija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.