JAV žvalgyba perspėjo apie Irano grasinimus nužudyti D. Trumpą

2024 m. rugsėjo 25 d. 08:08
JAV žvalgyba perspėjo Donaldą Trumpą dėl „realių ir konkrečių“ Irano grasinimų jį nužudyti, sakoma jo prezidentinės kampanijos antradienį paskelbtame pareiškime.
Daugiau nuotraukų (1)
„Anksčiau šiandien Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuras informavo prezidentą Trumpą apie realius ir konkrečius Irano grasinimus jį nužudyti, siekiant destabilizuoti ir pasėti chaosą Jungtinėse Valstijose“, – sakoma D. Trumpo kampanijos komunikacijos direktoriaus Steveno Cheungo pranešime.
„Žvalgybos pareigūnai nustatė, kad šių besitęsiančių ir koordinuotų išpuolių per pastaruosius kelis mėnesius padaugėjo, visų agentūrų teisėsaugos pareigūnai stengiasi užtikrinti, kad prezidentas Trumpas būtų apsaugotas ir į rinkimus nebūtų įsikišta“, – pridūrė jis.
Anksčiau šią vasarą, netrukus po šaudymo į D. Trumpą per mitingą Pensilvanijoje, kai užpuolikas nušovė vieną žmogų ir sužeidė kandidatą į prezidentus, Iranas atmetė kaltinimus, kad mėgina nužudyti D. Trumpą. Praėjus kelioms dienoms po liepos 13 d. pasikėsinimo, JAV žiniasklaida pranešė, kad valdžia gavo žvalgybos informaciją apie įtariamą Irano sąmokslą prieš respublikoną, todėl buvo sustiprinta jo apsauga. Iranas atmetė „piktybiškus“ kaltinimus.
Iš karto nebuvo aišku, ar antradienį minimos grėsmės buvo naujos, ar anksčiau praneštos.
Jungtinės Valstijos taip pat kaltina Iraną įsilaužimu į D. Trumpo kampaniją siekiant paveikti 2024 m. rinkimus. Anksčiau šį mėnesį JAV valdžia pranešė, kad Irano kibernetiniai užpuolikai siūlė „pavogtą, neviešą“ D. Trumpo kampanijos medžiagą jo tuomečio varžovo Joe Bideno Baltųjų rūmų darbuotojams.
„Artėjant rinkimų dienai lapkritį užsienio veikėjai stiprina savo veiklą, kad paveiktų rinkimus“, sakoma JAV pareiškime, išskiriamos Rusija, Iranas ir Kinija, kaip „bandančios savo naudai sustiprinti susiskaldymą JAV visuomenėje“.
JAV agentūros teigė, kad Irano kibernetiniai įsilaužėliai mėgino pasidalyti iš D. Trumpo kampanijos pavogta informacija su JAV žiniasklaidos organizacijomis, bet neįvardijo, kokiomis. Iranas griežtai neigė ir šiuos kaltinimus.
D. Trumpo varžovės demokratės Kamalos Harris rinkimų kampanijos štabas rugpjūčio 13 d. pareiškė, kad į ją taip pat buvo nusitaikę užsienio įsilaužėliai, bet nenurodė, kuri šalis galėjo tai organizuoti.
Rinkimai JAV vyks lapkričio 5 dieną. Apklausos rodo, kad D. Trumpo ir K. Harris, pradėjusios kampaniją iš jos anksčiau šią vasarą pasitraukus J. Bidenui, populiarumas tarp rinkėjų yra beveik vienodas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.