Irako valdžia pakorė 21 asmenį, daugiausia dėl kaltinimų „terorizmu“

2024 m. rugsėjo 25 d. 22:26
Irako valdžia pakorė mažiausiai 21 žmogų, tarp jų – vieną moterį, dauguma jų buvo nuteisti dėl kaltinimų terorizmu, trečiadienį pranešė trys saugumo šaltiniai.
Daugiau nuotraukų (1)
Pranešama, kad tai didžiausias per vieną dieną įvykdytų mirties bausmių skaičius per pastaruosius metus Irake, kuris anksčiau sulaukdavo kritikos dėl teismo procesų ir masinio mirties bausmės taikymo.
„Dvidešimt vienam nuteistajam, įskaitant vieną moterį, buvo įvykdyta mirties bausmė“ dėl kaltinimų „terorizmu“ ir priklausymu džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“, AFP sakė Irako saugumo pareigūnas.
Tas pats šaltinis sakė, kad jiems mirties bausmė įvykdyta Al Huto kalėjime pietrytiniame Nasirijos mieste. Kiti du šaltiniai teigė, kad visi jie buvo Irako piliečiai.
Pastaraisiais metais teismai skyrė šimtus mirties ir kalėjimo iki gyvos galvos bausmių už „terorizmą“ nuteistiems irakiečiams, o žmogaus teisių gynimo grupės pasmerkė šiuos procesus kaip skubotus.
Liepos mėnesį valdžia pakorė 10 nuteistųjų už „terorizmą“ Nasirijoje, o žmogaus teisių gynėjai ragino nutraukti mirties bausmės taikymą.
Gegužę mirties bausmė buvo įvykdyta aštuoniems žmonėms, nuteistiems dėl panašių kaltinimų, o dar 11 žmonių buvo pakarti anksčiau tą patį mėnesį.
Sausio pabaigoje šį klausimą nagrinėjantys JT ekspertai išreiškė „didelį susirūpinimą dėl pranešimų, kad Irakas pradėjo masines egzekucijas savo kalėjimų sistemoje“.
Nepriklausomi ekspertai, kuriuos skiria JT Žmogaus teisių taryba, bet kurie nekalba jos vardu, savo pareiškime paminėjo praėjusių metų pabaigoje Nasirijos kalėjime įvykdytas egzekucijas.
Pareiškime teigiama, kad „2023 metų gruodžio 25 dieną buvo įvykdyta egzekucija 13 Irako kalinių vyrų, anksčiau nuteistų mirties bausme“, ir tai pavadinta „didžiausiu skaičiumi nuteistųjų, kuriems Irako valdžios institucijos įvykdė egzekuciją per vieną dieną“ nuo 2020 metų lapkričio 16 dienos, kai buvo įvykdyta 20 egzekucijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.