Netoli Norvegijos krantų – agresyvūs Rusijos veiksmai: paleido įspėjamąjį šūvį į laivą (2)

2024 m. rugsėjo 24 d. 18:09
Lrytas.lt
Rugsėjo 12 dieną Rusijos karo laivas Arkties vandenyne susidūrė su Norvegijos žvejybos laivu ir paleido įspėjamąjį šūvį, kuris, pasak mažo laivo kapitono, privertė jį atsitraukti, praneša portalas „Politico“.
Daugiau nuotraukų (1)
Incidentas įvyko Barenco jūroje, prie Norvegijos šiaurinės pakrantės.
Incidento metu susidūrė karinėse pratybose dalyvavęs Rusijos priešlaivinis eskadrinis minininkas „Admiral Levchenko“ ir nedidelis Norvegijos žvejybos laivas.
„Man paskambino per radiją: Tai Rusijos karo laivas, turite palikti šią vietą, – vietos žiniasklaidai pasakojo norvegų laivo kapitonas Oysteinas Ortenas. – Atsakiau, kad apie mūsų atsitraukimą negali būti nė kalbos“.
O. Ortenas ir jo penkių asmenų įgula pasakojo, kad tuomet 163 metrų ilgio karinis laivas rėžėsi į jų 15 metrų ilgio žvejybinį laivą, įjungė garsinį signalą ir paleido įspėjamąjį šūvį, kuris sprogo vandenyje netoli jų laivo.
„Tai buvo galingas sprogimas, mūsų valtis drebėjo“, – teigė O. Ortenas ir pridūrė, kad tuomet jo laivas greitai atsitraukė į saugų atstumą.
Norvegijos jungtinio štabo atstovas vietos žiniasklaidai patvirtino, kad tarp Rusijos karo laivo ir Norvegijos žvejybos laivo vyko radijo pokalbis, tačiau sakė, kad įspėjamojo šūvio nepastebėjo.
Incidentas įvyko Norvegijos išskirtinėje ekonominėje zonoje Barenco jūroje, kuri yra padalinta tarp Norvegijos ir Rusijos.
Pastaraisiais metais Kremlius vykdė karines pratybas ir raketų paleidimus Norvegijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, piktindamas šalies žvejus šiame rajone.
Praėjusią savaitę Rusijos užsienio reikalų ministras įspėjo, kad Maskva yra „visiškai pasirengusi ginti savo interesus“ Arktyje.
Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.