J. Bidenas savo kalboje JT perspėjo dėl „plataus masto karo“ Libane JT vadovas: Libanas neturi tapti dar viena Gaza

2024 m. rugsėjo 24 d. 17:41
JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį paragino rasti diplomatinį sprendimą po Izraelio smūgių „Hezbollah“ taikiniams, ir perspėjo, kad Libane neturi kilti „plataus masto karas“.
Daugiau nuotraukų (2)
„Plataus masto karas nėra niekieno interesas. Nors padėtis eskaluojasi, vis dar įmanoma rasti diplomatinį sprendimą“, – kalbėdamas JT Generalinėje Asamblėjoje sakė J. Bidenas.
Taip pat savo, kaip JAV prezidento, paskutinėje kalboje JT J. Bidenas sakė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino invazija į Ukrainą nepavyko, ir paragino Jungtines Tautas toliau remti Kyjivą, kol šis nugalės.
„V. Putino karas nepasiekė savo pagrindinio tikslo. Jis užsibrėžė sunaikinti Ukrainą, bet Ukraina vis dar laisva“, – sakė jis.
J. Bidenas taip pat paragino Izraelį ir „Hamas“ baigti rengti daug mėnesių svarstomą pasiūlymą dėl paliaubų ir sakė Jungtinėms Tautoms, kad yra pasiryžęs užbaigti karą Gazos Ruože.
„Dabar laikas šalims baigti rengti jo sąlygas“, – sakė jis apie susitarimą, kuriam tarpininkavo JAV, Kataras ir Egiptas.
Susitarimas „sugrąžins įkaitus namo ir užtikrins saugumą Izraeliui bei Gazos Ruožui, išsilaisvinusiam iš „Hamas“ gniaužtų, palengvins kančias Gazos Ruože ir užbaigs šį karą“, – JT Generalinei Asamblėjai sakė J. Bidenas.
„Libanas neturi tapti dar viena Gaza“
JT generalinis sekretorius António Guterresas antradienį Niujorke pradėdamas JT Generalinės Asamblėjos bendruosius debatus pareiškė, kad Libanas neturi „tapti dar viena Gaza“.
„Libano žmonės, Izraelio žmonės ir viso pasaulio žmonės negali sau leisti, kad Libanas taptų dar viena Gaza“, – sakė jis.
A. Guterresas kalbėjo JT būstinėje prasidedant savaitę trunkantiems kasmetiniams debatams, į kuriuos susirenka lyderiai iš viso pasaulio.
Debatai vyksta intensyvėjant susirėmimams tarp Izraelio ir Libano šiitų „Hezbollah“ kovotojų: per dvi dienas trukusius Izraelio oro antskrydžius jau žuvo 558 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.