V. Zelenskis atvyko į JAV: pateiks planą, kaip užbaigti karą, tikisi ir svarbaus leidimo (1)

2024 m. rugsėjo 23 d. 06:52
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį atvyko į Jungtines Amerikos Valstijas itin svarbaus vizito, kad pristatytų Kyjivo planą, kaip užbaigti pustrečių metų trunkantį karą su Rusija.
Daugiau nuotraukų (3)
V. Zelenskis pateiks prezidentui Joe Bidenui bei kandidatams į prezidentus Kamalai Harris ir Donaldui Trumpui savo pasiūlymus, kuriuos jis vadina „pergalės planu“.
Vizitas vyksta po intensyvių vasaros kovų, kai Maskvai sparčiai žengia į priekį Rytų Ukrainoje, o Kyjivas užėmė teritoriją Rusijos Kursko srityje. Be to, Kyjivas jau daugelį savaičių spaudžia Vakarus leisti panaudoti jų tiekiamus tolimojo nuotolio ginklus smogti taikiniams toli Rusijoje, tačiau kol kas tokio sutikimo negavo.
Tikimasi, kad V. Zelenskis mėgins įtikinti J. Bideną persigalvoti.
„Atvykome į Jungtines Amerikos Valstijas, – socialinėje žiniasklaidoje pranešė V. Zelenskis. – Ukrainos pergalės planas bus pateiktas visoms mūsų sąjungininkėms“.
Jis sakė pirmiausia vykstantis į Pensilvaniją „ypatingo vizito“, bet išsamiau nepaaiškino. Pasak V. Zelenskio, ateinančios savaitės lems, kaip baigsis daugiau nei 30 mėnesių trunkančios kovos, nusinešusios tūkstančius gyvybių, ir ragino pasaulio lyderius pamąstyti apie savo palikimą. „Dabar bus nulemta, koks bus dabartinės kartos valstybių lyderių palikimas“, – sakė jis.
Artimas J. Bideno patarėjas šį mėnesį pareiškė, kad JAV lyderis išnaudos likusį savo kadencijos laiką, jog „suteiktų Ukrainai geriausią įmanomą poziciją, kad ji laimėtų“.
Jokia išsami informacija apie Ukrainos planą, kaip užbaigti karą, ​​viešai neskelbiama.
V. Zelenskis sakė, kad J. Bidenas bus pirmasis užsienio lyderis, pamatysiantis „visą“ planą, o tada jis bus pristatytas „visiems mūsų šalių partnerių lyderiams“.
V. Zelenskis planuoja pateikti savo pasiūlymus JAV Kongresui, K. Harris ir D. Trumpui. K. Harris leido suprasti, kad tęs J. Bideno politiką Ukrainos atžvilgiu, o D. Trumpas labai kritiškai vertina didžiulius Vašingtono pagalbos paketus Kyjivui.
Anksčiau praėjusią savaitę V. Zelenskis pareiškė, kad Ukrainai reikia „sąžiningos ir stabilios taikos“ ir kad plane numatyta, jog ateityje „dar didesnis karas negrįš“ į Ukrainą. Jis sakė, kad Kyjivas planuoja rengti susitikimus visą rudenį ir kad „visas planas“ bus parengtas „lapkričio pradžioje“. Pasiūlymuose numatomi „greiti ir konkretūs mūsų strateginių partnerių žingsniai“. Pasak jo, vienas iš tų žingsnių yra „susijęs su Ukrainos ginklavimosi pajėgumų stiprinimu“, o kitas reikalauja „aiškios Ukrainos vietos pasaulio saugumo architektūroje“.
V. Zelenskis taip pat pareiškė, kad planuoja pakviesti Rusiją į galimą antrąjį tarptautinį taikos viršūnių susitikimą lapkritį, „nes būtent Rusija kariauja su Ukraina“, be to, „visos“ Ukrainos sąjungininkės sakė, kad Maskva turėtų būti pakviesta. Tačiau Maskva savaitgalį pareiškė nedalyvausianti ir pakartojo prezidento Vladimiro Putino sąlygas deryboms pradėti: Ukraina turi atiduoti keturias savo sritis.
Kol kas pastangos siekti taikos derybų nedavė jokių rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.