Norvegijoje nuteistas neįgalus baltarusis, bandęs padegti karaliaus rūmus

2024 m. rugsėjo 23 d. 17:35
Baltarusijos pilietis, judantis neįgaliojo vežimėliu, buvo įkalintas šešiems mėnesiams už tai, kad mėtė Molotovo kokteilius į Norvegijos karališkuosius rūmus, taip „šaukdamasis pagalbos“ dėl savo negalios, pirmadienį pranešė teisiniai šaltiniai.
Daugiau nuotraukų (2)
57 metų Siarhejus Jacynovičius buvo suimtas liepos 8 dieną, kai į šonines Osle esančių rūmų duris sviedė dvi padegamąsias bombas ir sukėlė gaisrą, kuris buvo greitai užgesintas ir padarė nedidelę žalą.
Jo advokatė teigė, kad S. Jacynovičius į rūmus nusitaikė per klaidą, manydamas, kad tai Norvegijos parlamentas.
„Jis nenorėjo niekam pakenkti, tai buvo pagalbos šauksmas“, – rugpjūtį televizijos kanalui TV2 sakė jo advokatė Marijana Lozič.
S. Jacynovičius sunkiai valdo kojas ir juda elektriniu neįgaliojo vežimėliu.
„Jis sako, kad yra žmogaus teisių pažeidimų visoje Europoje auka, ir mano, kad negauna pagalbos, į kurią turi teisę kaip neįgalus asmuo“, – sakė advokatė.
S. Jacynovičius, teigiantis, kad yra bedarbis ir neturi nuolatinės gyvenamosios vietos Norvegijoje, anksčiau gyveno Nyderlanduose, o į ten atvyko iš Ukrainos, kurioje buvo nuolatinis gyventojas.
Oslo apygardos teismas rugsėjo 17 dieną nuteisė S. Jacynovičių pagal susitarimą dėl kaltės pripažinimo, rodo teismo dokumentai, kuriuos pirmadienį gavo agentūra AFP.
„Kaltinamasis paaiškino, kad veikė iš nevilties – kaip teismas supranta – siekdamas atkreipti dėmesį į neteisybę, su kuria, jo manymu, susidūrė, ypač kai gyveno pabėgėlių centre Nyderlanduose, ir dėl to, kad negali grįžti į Ukrainą“, – rašoma teismo sprendime.
„Tačiau jo elgesys yra visiškai nepriimtinas demokratinėje visuomenėje ir nusipelno griežtos reakcijos“, – sakoma jame.
Prokuratūra reikalavo skirti aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, tačiau teismas pareiškė, kad jo kaltės pripažinimas, gailėjimasis ir sveikatos būklė yra lengvinančios aplinkybės, ir nusprendė, kad jam už grotų teks praleisti šešis mėnesius.
Norvegijos imigracijos tarnybos svarsto, ar išsiųsti jį iš šalies, kai jis atliks bausmę, pranešė policija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.