Iranas pradėjo statyti tvorą pasienyje su Afganistanu

2024 m. rugsėjo 23 d. 15:47
Irano kariuomenė pastatė 10 km ilgio tvorą palei rytinę sieną su Afganistanu, per kurią į šalį atvyksta daugiausiai migrantų, pirmadienį pranešė vietos žiniasklaida.
Daugiau nuotraukų (1)
„Pasienyje pastatyta daugiau kaip 10 km ilgio tvora ir rengiamasi statyti dar 50 km“, – sakė naujienų agentūra ISNA, cituodama kariuomenės sausumos pajėgų vado pavaduotoją generolą Nozarą Nemati.
Iranas turi daugiau kaip 900 km ilgio bendrą sieną su Afganistanu, be to, čia gyvena viena didžiausių pabėgėlių populiacijų pasaulyje. Jos sudėtyje – daugiausia gerai integruoti afganistaniečiai, kurie atvyko per pastaruosius 40 metų, bėgdami nuo karų gimtojoje šalyje.
Afganistano imigrantų srautas padidėjo po to, kai 2021 metų rugpjūtį, pasitraukus JAV pajėgoms, valdžią perėmė Talibanas.
Teheranas nepateikė oficialių duomenų apie afganų imigrantų skaičių, tačiau parlamento narys Abolfazlas Torabi apskaičiavo, kad jų skaičius siekia „nuo šešių iki septynių milijonų“.
Rugsėjo mėnesį vidaus reikalų ministras Eskandaras Momeni pareiškė, kad Iranas pasienyje blokuos sieną ne tik tvora, bet ir kitais būdais, įskaitant spygliuotą vielą ir vandeniu užpildytus griovius.
Rugsėjo 13 dieną parlamento Nacionalinio saugumo komiteto atstovas Ebrahimas Rezaei sakė, kad policija planuoja „artimiausiu metu išsiųsti daugiau kaip du milijonus nelegalių asmenų“.
Oficialios naujienų agentūros IRNA duomenimis, afganistaniečiai sudaro „daugiau kaip 90 proc. užsieniečių“ Irane ir „dauguma jų į šalį atvyksta be asmens dokumentų“.
Irano prezidentas Masoudas Pezeshkianas sakė, kad jo vyriausybė planuoja „pagarbiai repatrijuoti nelegalius asmenis į jų šalį“.
Statistikos centro duomenimis, per metus nuo 2023 metų kovo Iranas priėmė daugiau kaip 2,7 mln. turinčių dokumentus pabėgėlių iš Afganistano. Šis skaičius sudaro 97 proc. visų šalyje esančių legalių migrantų.
IranasAfganistanasJAV
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.