Atskleistas Rusijos sąmokslas Odesoje: Ukraina neutralizavo GRU agentus

2024 m. rugsėjo 23 d. 14:04
Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) neutralizavo grupę Rusijos gynybos žvalgybos diversantų, ketinusių jėga perimti valdžią Odesoje. Apie tai pranešė SBU spaudos centras.
Daugiau nuotraukų (4)
„Regiono centre įvykdžius specialiąją operaciją, buvo sulaikytas priešų grupuotės vadeiva ir jo „dešinioji ranka“. Iš jų konfiskuota daugiau nei 70 šaunamųjų ginklų su optiniais taikikliais ir amunicija, taip pat neperšaunamųjų liemenių, šalmų, balistinių akinių ir kitokios taktinės įrangos“, – rašoma pranešime.
Nusikaltėliai pagal rusų žvalgybos tarnybos instrukcijas nuo pat plataus masto Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios rengėsi jėga užimti valstybines institucijas Odesos regione.
Diversantai turėjo ne tik šturmu paimti administracinius pastatus, bet, rusų kariams priartėjus prie Odesos, taip pat iš užnugario smogti Ukrainos gynybinėms pajėgoms. Tačiau po rusų okupantų fronte patirtų nesėkmių grupuotės veikla buvo trumpam sustabdyta ir aktyvių veiksmų ji ėmėsi 2024 m. vasarą, kai gavo slaptų užduočių.
SBU užfiksavo diversantų veiksmus ir nedelsdama neutralizavo grupuotę, kai tik priešai nurodė jai veikti. Bylos duomenimis, Rusijos GRU sabotažo ir žvalgybos grupuotės vadas buvo 49-erių laikinai okupuoto Krymo gyventojas.
Po pusiasalio okupacijos jis persikraustė į Odesą, kur prasidėjus plataus masto karui po visuomeninių organizacijų priedanga ėmė formuoti diversantų grupuotes.
Slėpdamos savo veiklą, šios organizacijos užsiimdavo karo istorijos, ekologijos ir jurisprudencijos klausimais, nors iš tiesų formavo slapta veikusias snaiperių, žvalgybos, ryšių, operatyvinio palaikymo grupuotes ir šturmo būrį.
Vykdydami potencialių kandidatų atranką jos nariai pirmenybę teikė piliečiams, turintiems specialių įgūdžių, patirties dalyvaujant kovinėse operacijose arba siauro profilio specialistams.
Užėmus Odesą, grupuotės nariams buvo žadamos pareigos vadinamojoje Rusijos Federacijos „vietos administracijoje“.
Grupuotės nariai į savo būrį užverbavo daugiau nei 20 žmonių, pagal karinės hierarchijos principus pavaldžių grupuotės vadui.
Šiuo metu visų jų atžvilgiu vyksta tyrimas, pradėta sudėtinga procedūra, kurios tikslas – patraukti grupuotės narius atsakomybėn už nusikaltimus Ukrainai.
Kratų metu be ginklų ir taktinės įrangos iš įtariamųjų taip pat konfiskuota instrukcijų, kaip vykdyti diversinę veiklą, šaltųjų ginklų, be kita ko, pažymėtų Rusijos žvalgybos tarnybų logotipu, ir kompiuterinės technikos, kurioje rasta nusikaltimų įrodymų.
Visi sulaikytieji yra areštinėje, jiems gresia iki 10 metų kalėjimo su turto konfiskavimu.
Pranešama, kad vienas Rusijos Federacijos Federalinės saugumo tarnybos agentas, šnipinėjęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijas netoli Bachmuto, buvo nuteistas kalėti 16 metų.
RusijaUkrainaOdesa
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.