Irano prezidentas JT Generalinėje Asamblėjoje sieks konstruktyvaus dialogo su Vakarais (1)

2024 m. rugsėjo 22 d. 16:51
Irano prezidentas Masoudas Pezeshkianas šalies valstybiniam transliuotojui IRIB teigė, kad planuoja artėjančioje Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje atnaujinti ir stiprinti konstruktyvų dialogą su Vakarų šalimis.
Daugiau nuotraukų (1)
„Galutinis tikslas – kartu su tarptautine bendruomene užtikrinti taiką ir stabilumą, todėl tikiuosi, kad šiuo atžvilgiu pavyks pasiekti gerų ir konstruktyvių rezultatų“, – prieš išskrisdamas į JAV sakė Irano lyderis.
Pirmadienį Niujorke prasideda 79-oji JT Generalinės Asamblėjos sesija.
Nuosaikiu laikomas M. Pezeshkianas derybose su Vakarų partneriais tvirtina sieksiantis spręsti klausimus, kurie galėtų paskatinti „politinį ir ekonominį suartėjimą“.
Antradienį Asamblėjoje pasisakysiantis Irano lyderis taip pat ketina išnaudoti progą pagerinti šalies tarptautinę reputaciją.
Irano studentų naujienų agentūros (ISNA) teigimu, M. Pezeshkianas turi išsikėlęs tris tikslus vizitui Niujorke: atnaujinti derybas dėl Irano branduolinės programos, panaikinti su branduoliniu konfliktu susijusias sankcijas ir užtikrinti Vakarus, kad Iranas netiekia raketų Rusijai ir nedalyvauja Ukrainos kare.
Apžvalgininkai mano, kad jis taip pat bandys pateisinti Irano antiizraelietišką politiką ir kartu tvirtins, kad Teheranas nesiekia dabartinės krizės Artimuosiuose Rytuose eskalavimo.
Nors Iranas remia „Hamas“ Gazos Ruože ir „Hezbollah“ Libane, bet laikosi santūrios pozicijos nuo pat liepos pabaigos, kai šalies prezidentu tapo M. Pezeshkianas. Analitikai mano, kad prezidentui svarbesnė 2015 m. branduolinio susitarimo ateitis.
Iranas susiduria su didele ekonomine krize po 2018 m. JAV priimto sprendimo pasitraukti iš susitarimo ir sugriežtintų sankcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.