Buvusį „Harrods“ vadovą vadina monstru: milijardierius kaltinamas išprievartavus dešimtis savo darbuotojų Apie grobuonį prabyla vis daugiau moterų

2024 m. rugsėjo 22 d. 21:28
Lrytas.lt
Buvęs prabangios Londono universalinės parduotuvės „Harrods“ vadovas Mohammedas Al Fayedas, miręs praėjusiais metais, yra kaltinamas žiauriais seksualiniais nusikaltimais – penkios moterys teigia, kad milijardierius jas išprievartavo. Tuo tarpu buvę parduotuvės darbuotojai portalui BBC papasakojo apie grobuonišką ir kontroliuojantį vyro elgesį ir siaubingą darbo kultūrą.
Daugiau nuotraukų (11)
BBC išklausė daugiau nei 20 buvusių darbuotojų, kurios teigė, kad praėjusiais metais miręs milijardierius prie jų seksualiai priekabiavo arba jas išprievartavo.
Dokumentinis filmas ir tinklalaidė „Al-Fayed: Predator at Harrords“ surinko įrodymų, kad jam valdant „Harrods“ ne tik nesikišo, bet ir padėjo nuslėpti įtarimus dėl prievartavimo.
Dabartiniai „Harrods“ savininkai teigė, kad juos „visiškai sukrėtė“ kaltinimai ir kad jo aukos buvo nuviltos – už tai parduotuvė nuoširdžiai atsiprašė.
„Korupcijos ir piktnaudžiavimo voratinklis šioje bendrovėje buvo neįtikėtinas ir labai tamsus“, – BBC sakė advokatas Bruce'as Drummondas, dirbantis teisininkų komandoje, kuri atstovauja kelias moteris.
Po BBC straipsnio paskelbimo į britų transliuotoją kreipėsi daugiau buvusių „Harrods“ darbuotojų, teigiančių, kad M. Al Fayedas prieš jas smurtavo.
Incidentai įvyko Londone, Paryžiuje, Sen Tropezo mieste ir Abu Dabyje.
„Daviau aiškiai suprasti, kad nenoriu, jog taip atsitiktų. Aš nedaviau sutikimo. Tiesiog norėjau, kad viskas baigtųsi“, – sakė viena iš moterų, kuri teigia, kad M. Al Fayedas ją išprievartavo savo bute
Kita moteris sakė, kad buvo paauglė, kuomet ją išprievartavo milijardierius.
„Mohamedas Al Fayedas buvo monstras, seksualinis grobuonis, neturintis jokio moralinio kompaso“, – sakė ji ir pridūrė, kad visi „Harrods“ darbuotojai buvo jo žaislai.
„Mes visi buvome labai išsigandę. Jis aktyviai skatino baimę. Jei jis sakydavo „šokti“, darbuotojai klausdavo „kaip aukštai“, – pasakojo ji.
M. Al Fayedas buvo kaltinamas seksualiniu priekabiavimu dar būdamas gyvas, tačiau šie kaltinimai yra beprecedenčio masto ir rimtumo. BBC mano, kad prievartą galėjo patirti daug daugiau moterų.
„Jis buvo bjaurus“
M. Al Fayedo verslininko karjera prasidėjo Egipte esančio Aleksandrijos miesto gatvėse, kur jis praeiviams pardavinėjo gazuotus gėrimus.
Tačiau būtent santuoka su milijonieriaus Saudo Arabijos ginklų prekeivio seserimi padėjo jam užmegzti naujus ryšius ir sukurti verslo imperiją.
1974 m. jis persikėlė į Jungtinę Karalystę ir jau buvo gerai žinomas visuomenės veikėjas, kai 1985 m. perėmė „Harrods“. Dešimtajame ir septintajame dešimtmetyje jis nuolat svečiavosi geriausiu laiku rodomose televizijos pokalbių ir pramogų laidose.
M. Al Fayedas, kurio sūnus Dodi 1997 m. žuvo automobilio avarijoje kartu su Velso princese Diana, tapo žinomas naujai kartai, kuomet pasirodė dvejose naujausiuose „Netflix“ serialo „Karūna“ serijose.
Tačiau moterys, su kuriomis kalbėjosi BBC, sakė, kad jo, kaip malonaus ir draugiško žmogaus, įvaizdis toli gražu neatitiko tiesos.
„Jis buvo bjaurus“, – sakė viena iš moterų, Sofija, 1988–1991 m. dirbusi jo asmenine padėjėja. Ji sakė, kad jis ne kartą bandė ją išprievartauti.
„Tai mane pykdo, žmonės neturėtų jo taip prisiminti. Jis buvo ne toks“, – rėžė ji.
Kai kurios moterys atsisakė arba iš dalies atsisakė teisės į anonimiškumą ir buvo nufilmuotos, o BBC sutiko nenaudoti pavardžių. Kitos moterys nusprendė kalbėti anonimiškai.
Apibendrinant jų liudijimus, galima teigti, kad M. Al Fayedas elgėsi grobuoniškai ir seksualiai išnaudojo moteris.
Pasak buvusių parduotuvės darbuotojų, „Harrods“ savininkas reguliariai vaikščiodavo po didžiules universalinės parduotuvės prekybos sales ir atrinkdavo jam patrauklias jaunas padėjėjas, kurios būdavo paaukštinamos dirbti jo komandoje.
Užpuolimai vykdavo „Harrods“ biuruose, M. Al Fayedo bute Londone arba kelionių į užsienį metu – dažnai Paryžiuje, jam priklausančiame viešbutyje „Ritz“, arba netoliese esančioje „Villa Windsor“ valdoje.
Kiti buvę „Harrods“ darbuotojai pasakojo, kad buvo aišku, kas vyksta.
„Visi stebėjome, kaip vienas kitas įeina pro duris, galvodami: „vargšė mergaitė, šiandien tai tu“, ir jausdamiesi visiškai bejėgiai tai sustabdyti“, – pasakoja Alice, kurios vardą pakeitė BBC.
„Jis mane išprievartavo“
Dar viena BBC kalbinta moteris Rachel, kurios vardas taip pat buvo pakeistas, 9-ajame dešimtmetyje dirbo asmenine asistente prekybos centre.
Vieną vakarą po darbo ji buvo iškviesta į jo prabangius apartamentus, esančius dideliame Park Lane kvartale, iš kurio atsiveria vaizdas į Londono Hyde parką.
Pastatas buvo saugomas apsaugos darbuotojų, o jo teritorijoje veikė biuras, kuriame dirbo „Harrods“ darbuotojai.
Rachel sakė, kad M. al Fayedas paprašė jos atsisėsti ant jo lovos, o tada uždėjo ranką jai ant kojos ir aiškiai parodė, ko nori.
„Prisimenu, kad jaučiau jo kūną ant savęs, jo svorį. Tiesiog girdėjau, kaip jis skleidžia tuos garsus. Ir... tiesiog mintimis nuklydau kažkur kitur.
Jis mane išprievartavo“, – siaubinga patirtį prisiminė ji.
BBC kalbėjosi su 13 moterų, kurios teigia, kad M. Al Fayedas prie jų priekabiavo būtent šiame pastate. Keturios iš jų, įskaitant Rachel, teigia, kad buvo išprievartautos.
Sofija, kuri sakė, kad buvo seksualiai prievartaujama, visą situaciją apibūdino kaip neišvengiamą košmarą.
„Negalėjau išeiti. Neturėjau namų, į kuriuos galėčiau grįžti, turėjau mokėti nuomą, – prisiminė ji. – Žinojau, kad turiu tai išgyventi, bet nenorėjau. Tai buvo siaubinga, o mano galva buvo susipainiojusi.“
Gemma, 2007–2009 m. dirbusi viena iš Fayedo asmeninių padėjėjų, portalui BBC sakė, kad jo elgesys dar labiau gąsdino per darbo keliones į užsienį.
Jos teigimu, tai baigėsi tuo, kad ji buvo išprievartauta Paryžiuje esančioje Windsor viloje – buvusiuose karaliaus Edvardo VIII ir jo žmonos Wallis Simpson namuose.
Gemma pasakojo, kad ji pabudo išsigandusi savo miegamajame. M. Al Fayedas buvo šalia jos lovos ir vilkėjo tik šilkinį chalatą. Tada jis bandė įlipti į jos lovą.
„Pasakiau jam: „Ne, aš nenoriu, kad tu tai darytum“. Jis toliau bandė įlipti į lovą, o tada jau buvo tarsi ant manęs ir aš tikrai negalėjau niekur pajudėti.
Aš buvau veidu žemyn ant lovos, o jis tiesiog prisispaudė prie manęs“, – baisią patirtį pasakojo Gemma.
Ji sakė, kad po to, kai M. Al Fayedas ją išprievartavo, ji verkė, o jis atsikėlė ir agresyviai liepė jai nusiprausti.
„Akivaizdu, kad jis norėjo, jog ištrinčiau bet kokius jo buvimo šalia manęs pėdsakus“, – aiškino ji.
Aštuonios kitos moterys taip pat papasakojo, kad M. Al Fayedas prie jų seksualiai priekabiavo savo valdose Paryžiuje. Penkios moterys išpuolius apibūdino kaip bandymą išprievartauti.
Vieša paslaptis
„Apie moterų išnaudojimą žinojau dar dirbdamas parduotuvėje“, – sakė Tony Leemingas, 1994–2004 m. dirbęs „Harrods“ skyriaus vadovu.
„Tai net nebuvo paslaptis“, – prisimenė T. Leemingas, kuris sakė nežinojęs apie rimtesnius kaltinimus užpuolimu ar išžaginimu.
T. Leemingo parodymus patvirtina buvę M. Al Fayedo apsaugos komandos nariai.
„Mes žinojome, kad jis labai domėjosi jaunomis merginomis“, – BBC pasakojo Eamonas Coyle'as, kuris 1979 m. pradėjo dirbti parduotuvės detektyvu, o 1989–1995 m. tapo saugumo direktoriaus pavaduotoju.
Tuo tarpu Steve'as, kuris nepageidauja, kad vartotume jo pavardę, milijardieriui dirbo 1994–95 m.
Jis BBC pasakojo, kad apsaugos darbuotojai „žinojo, jog parduotuvėje ir Park Lane su tam tikromis darbuotojomis vyksta tam tikri dalykai“.
Daugelis moterų pasakojo, kad pradėjusios dirbti tiesiogiai M. Al Fayedui buvo tikrinamos, įskaitant invazinius lytinės sveikatos tyrimus, kuriuos atliko gydytojai.
Moterys pasakojo, kad tai buvo pateikiama kaip privalumas, tačiau daugelis jų nematė savo tyrimų rezultatų, nors jie buvo siunčiami M. Al Fayedui.
„Niekam nėra jokios naudos žinoti, kokia mano seksualinė sveikata, nebent planuoji su kuo nors permiegoti, o tai mane dabar gana gąsdina“, – sakė Katherine, kuri 2005 m. dirbo vadovo padėjėja.
Baimės kultūra
Visos moterys, su kuriomis kalbėjosi BBC, pasakojo, kad darbe jautėsi įbaugintos, todėl joms buvo sunku pasisakyti.
Sarah, kurios tikrasis vardas buvo pakeistas, paaiškino: „Visoje parduotuvėje tikrai vyravo baimės kultūra – nuo žemiausios grandies iki aukščiausio rango darbuotojų.“
Kitos pasakojo, kad, jų manymu, „Harrods“ parduotuvėje buvo klausomasi telefonų, o moterys bijojo kalbėtis viena su kita apie M. Al Fayedo prievartą, baimindamosi, kad jas filmuoja paslėptos kameros.
Buvęs saugumo direktoriaus pavaduotojas Eamonas Coyle'as tai patvirtino, paaiškindamas, kad dalis jo darbo buvo klausytis įrašytų pokalbių juostų.
Pasak jo, visoje parduotuvėje, taip pat ir vadovų apartamentuose, buvo įrengtos kameros, kurios galėjo įrašinėti.
„Jis klausėsi visų, kurių norėjo klausytis“, – pasakojo E. Coyle'as
„Harrods“ pareiškime teigė, kad tai buvo asmens, „ketinusio piktnaudžiauti savo valdžia“, veiksmai. Bendrovė tokius veiksmus griežtai pasmerkė.
Pranešime teigiama: „Šiandieninis „Harrods“ yra visai kitokia organizacija nei ta, kurią 1985–2010 m. valdė ir kontroliavo M. Al Fayedas. Mūsų bendrovės pagrindinis tikslas yra užtikrinti darbuotojų gerovę.“
Prieš M. Al Fayedo mirtį buvo keletas bandymų jį demaskuoti, ypač 1995 m. pasirodžiusiame „Vanity Fair“ straipsnyje. Jame egiptietis milijardierius buvo įtariamas rasizmu, personalo stebėjimu ir seksualiniais nusižengimais. Dėl to buvo iškelta byla dėl šmeižto.
Vėliau Mohamedas Al Fayedas sutiko nutraukti bylą, jei visi kiti įrodymai, kuriuos žurnalas surinko apie jo netinkamą seksualinį elgesį, bus užrakinti.
Derybas dėl susitarimo su M. Al Fayedu vedė aukšto rango „Harrods“ vadovas.
1997 m. ITV laida „The Big Story“ pranešė apie kitus rimtus kaltinimus, įskaitant seksualinį priekabiavimą ir lietimą, kuris laikomas seksualiniu priekabiavimu.
Viena iš BBC tyrime dalyvavusių moterų Ellie 2008 m. buvo 15 metų. Tuomet ji pranešė policijai apie užpuolimą – šis kaltinimas pateko į laikraščių antraštes, tačiau kaltinimai nebuvo pateikti.
2017 m. „Channel 4“ laida „Dispatches“ transliavo kaltinimus dėl apčiupinėjimo, užpuolimo ir priekabiavimo, o viena moteris pirmą kartą atsisakė teisės į anonimiškumą.
Tai suteikė drąsos kai kurioms moterims pasisakyti – po to 2018 m. „Channel 4 News“ atliko tyrimą.
Tačiau tik dabar, praėjusiais metais mirus Mohamedui Al Fayedui, daugelis moterų pasijuto galinčios viešai prabilti apie išprievartavimą ir bandymus išprievartauti.
Pinigai ir susitarimai
BBC išleistame dokumentiniame filme atskleidžiama, kad 2009 m. Gemma turėjo pasirašyti susitarimą dėl informacijos neatskleidimo. Tai yra teisiškai įpareigojanti sutartis, kuria užtikrinamas informacijos konfidencialumas.
Ji prisiminė, kad po to, kai buvo išprievartauta, ji kreipėsi į advokatą, kuris pranešė „Harrods“, kad išeina iš darbo dėl seksualinio priekabiavimo.
Gemma sakė, kad tuo metu ji nesijautė galinti atskleisti viso M. Al Fayedo išpuolių masto ir sunkumo.
„Harrods“ sutiko, kad ji galėtų išeiti ir sumokėtų tam tikrą pinigų sumą mainais už tai, kad ji sunaikins visus įrodymus ir pasirašys susitarimą dėl informacijos neatskleidimo.
Gemma pridūrė, kad įrodymų naikinime dalyvavo „Harrods“ personalo skyriaus darbuotojas.
TBBC teigimu, tuometinis „Harrods“ saugumo direktorius Džonas Maknamara grasino moterims ir jas gąsdino, kad jos nepasakotų kraupių istorijų apie M. Al Fayedą.
Keturiolika moterų, su kuriomis kalbėjo BBC, neseniai pareiškė civilinius ieškinius „Harrods“ dėl žalos atlyginimo.
Dabartiniai parduotuvės savininkai, kurie neprašo moterų pasirašyti susitarimų, pradėjo juos tenkinti 2023 m. liepą.
Sofijai ir „Harrods“ prireikė penkerių metų, kad pasiektų susitarimą. Jos atveju parduotuvė išreiškė apgailestavimą, bet atsakomybės nepripažino. Dabar daug daugiau moterų svarsto galimybę imtis teisinių veiksmų prieš „Harrods“.
Kai kurioms moterims atstovaujantys advokatai Bruce'as Drummondas ir Deanas Armstrongas teigia, kad parduotuvė buvo atsakinga už nesaugią darbo sistemą.
„Bet kuri darbo vieta privalo užtikrinti savo darbuotojų saugumą. Be jokios abejonės, bendrovė šių moterų nesugebėjo apginti“, – BBC aiškino B. Drummondas.
„Štai kodėl mes įsikišame. Nes jie tiesiog nepadarė nieko, kad iš tikrųjų užkirstų tam kelią. Jie pasielgė priešingai. Jie sudarė tam sąlygas“, – pridūrė jis.
„Mes sakome, kad „Harrods“ vadovai akivaizdžiai bandė tai užglaistyti“, – aiškino kitas advokatas D. Armstrongas.
Advokatė Maria Mulla, kuri taip pat dirba kai kurioms moterims atstovaujančioje teisininkų komandoje, sako, kad klientės kreipiasi tik dabar, nes anksčiau jos „visiškai bijojo“ kalbėti.
„Jos nori dalyvauti šiame judėjime, kurio tikslas – patraukti žmones atsakomybėn už tai, kas joms nutiko, ir užtikrinti, kad ateityje tokie dalykai nepasikartotų dėl jų pačių ir jų vaikų“, – aiškino jis.
Tuo tarpu pati „Harrods“ portalui BBC aiškino, kad nuo tada, kuomet pasirodė informacija apie įtarimus dėl M. Al Fayedo seksualinės prievartos, bendrovės prioritetas buvo „kuo greičiau pateisinti pretenzijas“
„Nors negalime panaikinti praeities, buvome pasiryžę elgtis teisingai kaip organizacija, vadovaudamiesi vertybėmis, kurių laikomės šiandien, ir kartu užtikrinti, kad toks elgesys niekada nepasikartotų ateityje“, – teigė bendrovė.
Viešbutis „Ritz“ Paryžiuje pareiškė, kad „griežtai smerkia bet kokį elgesį, kuris neatitinka įstaigos vertybių“.
Nepatvirtintais duomenimis mirus M. Al Fayedui, jo turtas buvo vertinamas daugiau nei 1 mlrd. svarų sterlingų. Tačiau moterys teigia, kad ne pinigai jas paskatino prabilti.
„Tiek daug metų praleidau tylėdama ir nekalbėdama, – pasakojo Gemma. – ir tikiuosi, kad dabar kalbėjimas apie tai padės. Mes visi galime pradėti jaustis geriau ir gydytis nuo to.“
Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.