Šri Lankoje pirmą kartą po ekonominės krizės vyksta prezidento rinkimai

2024 m. rugsėjo 21 d. 08:46
Pinigų stokojanti Šri Lanka šeštadienį renka naują prezidentą – faktiškai tai yra referendumas dėl nepopuliaraus Tarptautinio valiutos fondo griežto taupymo plano, priimto po beprecedentės finansų krizės šioje salų valstybėje.
Daugiau nuotraukų (1)
Dabartinis prezidentas Ranilas Wickremesinghe dalyvauja nelengvoje kovoje dėl naujo mandato tęsti diržų veržimosi priemones, kurios stabilizavo ekonomiką ir nutraukė kelis mėnesius trukusį maisto, degalų ir vaistų trūkumą.
Po dvejų jo valdymo metų gatvėse vėl įsivyravo ramybė, nes 2022 metais dėl nuosmukio kilus pilietiniams neramumams tūkstančiai žmonių šturmavo jo pirmtako, netrukus pabėgusio iš šalies, valdas.
„Turime tęsti reformas, kad sustabdytume bankrotą, – sakė 75 metų R.Wickremesinghe šią savaitę per savo paskutinį mitingą Kolombe. – Jūs spręskite, ar norite grįžti į teroro laikotarpį, ar eiti pirmyn“.
Tačiau dėl R.Wickremesinghe padidintų mokesčių ir kitų priemonių, įvestų pagal TVF 2,9 mlrd. dolerių gelbėjimo programos sąlygas, milijonai žmonių sunkiai suduria galą su galu.
Todėl gali būti, kad jis pralaimės vienam iš dviejų grėsmingų varžovų, tarp kurių yra Anuras Kumaras Dissanayaka, kadaise marginalinės marksistų partijos, kurios praeitį temdo smurtas, lyderis.
Šri Lankos krizė tapo galimybe 55 metų A.K.Dissanayakai, kuris sulaukė didelio palaikymo, nes pažadėjo pakeisti „korumpuotą“ salos politinę kultūrą.
Kitas opozicijos lyderis Sajithas Premadasa, buvusio prezidento, nužudyto 1993 metais per dešimtmečius trukusį šalies pilietinį karą, sūnus, taip pat gali pasirodyti stipriai.
„Nemažai rinkėjų bando pasiųsti aiškią žinią..., kad jie yra labai nusivylę tuo, kaip ši šalis buvo valdoma“, – AFP sakė analitinio centro „Advocata“ atstovas Murtaza Jafferjee.
Rinkimuose turi teisę balsuoti daugiau kaip 17 mln. žmonių, o balsavimo kabinų ir balsų skaičiavimo centrų apsaugai pasitelkta daugiau kaip 63 000 policijos pareigūnų.
Rinkimai baigsis 16.00 val. (10.30 val. Grinvičo laiku), o balsai bus pradėti skaičiuoti šeštadienį vakare.
Rezultatų tikimasi sulaukti sekmadienį, tačiau oficialūs skaičiai gali būti paskelbti vėliau, jei balsų skirtumas bus nedidelis.
Šri Lankaprezidento rinkimaiKrizė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.