Odesos miesto taryba: norint nugriauti Puškino paminklą, reikia UNESCO atsakymo

2024 m. rugsėjo 20 d. 13:17
Norėdama išmontuoti Aleksandro Puškino paminklą Dumskos aikštėje Odesoje, miesto taryba turi gauti UNESCO atsakymą, nes paminklas yra saugomoje teritorijoje.
Daugiau nuotraukų (1)
Tai komentare agentūrai „Ukrinform“ pareiškė Odesos miesto tarybos Kultūros ir europinės integracijos departamento vadovas Ivanas Liptuga.
Jis paaiškino, kad paminklas yra UNESCO saugomoje teritorijoje, o tai reiškia, kad bet kokie veiksmai šioje teritorijoje turi būti derinami su šia organizacija.
„Dekolonizacijos įstatymas [Ukrainos įstatymas „Dėl Rusijos imperinės politikos propagandos Ukrainoje pasmerkimo bei draudimo ir vietovardžių dekolonizacijos“] turi nemažai išimčių, viena jų – Pasaulio kultūros paveldo objektų zonos. Tai reiškia, kad visa mūsų 618 hektarų ploto zona į ją patenka. Bet kokiems veiksmams joje – nuo kvartalo išplanavimo keitimo iki paprasčiausio vamzdžių keitimo – reikia gauti UNESCO atsakymą“, – sakė I. Liptuga.
Dabar, pasak pareigūno, miesto taryba išsiuntė raštus Kultūros ministerijai, Užsienio reikalų ministerijai ir susisiekė su UNESCO, aiškindamasi, ką toliau daryti su saugomoje zonoje esančiais paminklais.
„Tačiau UNESCO šia prasme yra labai atsargi ir biurokratiška organizacija, todėl greito atsakymo iš jos nesulauksime. Tai labai ilga procedūra. Mes rašome Kultūros ministerijai, jie rašo UNESCO vykdomajai komisijai Užsienio reikalų ministerijoje, Užsienio reikalų ministerija perduoda tai į Paryžių, o atsakymas mums grįžta tuo pačiu keliu“, – sakė I. Liptuga.
„Ukrinform“ primena, kad Odesos regioninės valstybinės administracijos vadovas Olehas Kiperas interviu agentūrai sakė, kad ministrų kabinetas išbraukė paminklus rusų ir sovietų veikėjams iš Valstybinio nekilnojamųjų nacionalinės reikšmės kultūros paveldo paminklų registro, įskaitant paminklus Puškinui Primorsko bulvare ir Voroncovui Sobornos aikštėje. Tai reiškia, kad paminklui netaikoma UNESCO apsauga.
Kaip pranešė „Ukrinform“, Odesoje bus pakeisti 84 vietovardžių pavadinimai. Nemažai Odesos regiono vietovardžių taip pat gaus naujus pavadinimus.
UNESCOOdesaAleksandras Puškinas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.