Mirties bausmė Taivane išlieka, bet tik „išskirtiniais“ atvejais

2024 m. rugsėjo 20 d. 13:20
Penktadienį Taivano teismas nusprendė palikti mirties bausmę, bet nurodė, kad ji turi būti taikoma tik „ypatingomis ir išskirtinėmis aplinkybėmis“.
Daugiau nuotraukų (1)
Demokratinis Taivanas įvykdė 35 egzekucijas nuo 2010 m., kai buvo panaikintas mirties bausmės moratoriumas. Pastarąjį kartą mirties bausmė buvo įvykdyta 2020 m. balandį 53 metų vyrui, nuteistam už padegimą, per kurį žuvo jo šeima.
Aktyvistai prieš mirties bausmę seniai pabrėžia, kad egzekucija, vykdoma iš nugaros į širdį šaunant veidu žemyn ant žemės gulinčiam kaliniui yra nežmoniškas bausmės būdas.
Taivano Konstitucinis Teismas penktadienį nurodė, kad teisę į gyvybę saugo Taivano Konstituciją, tačiau „tokia apsauga nėra absoliuti“. Teismas taip pat nusprendė, kad mirties bausmę „draudžiama“ skirti „psichikos sutrikimų turintiems kaltinamiesiems, net jei jų psichikos būklė neturėjo įtakos jų nusikaltimui nagrinėjamais atvejais“.
Ieškinį pateikė 37 kaliniai, nuteisti mirties bausme. 2020 m. ministrų kabinetas patvirtino naujas mirties bausmės vykdymo procedūras, leidžiančias pasmerktiesiems atlikti paskutines religines apeigas, taip pat palikti įrašytą balso ar vaizdo atsisveikinimo žinutę šeimai. Naujausia apklausa parodė, kad 80 proc Taivano gyventojų pritaria mirties bausmei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.