Po dar vieno pasikėsinimo į D. Trumpą – keistos ir permainingos įtariamo šaulio gyvenimo detalės (5)

2024 m. rugsėjo 16 d. 12:14
Lrytas.lt
Vyras, suimtas įtariant galimu bandymu nužudyti buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą, pastaruosius metus praleido ieškodamas misijos – bandė suburti šauktinių armiją Ukrainai ginti ir rašė knygą apie savo nesėkmingas pastangas, teigia teisėsaugos pareigūnai ir jo internetinių duomenų pėdsakai.
Daugiau nuotraukų (25)
Ryanas Wesley Routhas sekmadienį buvo sulaikytas policijos, o Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai naršė jo automobilį ir tyrė jo gyvenimą ieškodami įkalčių apie jo veiksmus ir galimus motyvus, JAV dienraščiui „The Washington Post“ teigė keli teisėsaugos pareigūnai, kurie kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, kad patvirtintų vyro, kuris, kaip įtariama, su AK-47 tipo automatiniu šautuvu tykojo krūmuose prie golfo aikštyno Floridoje, kai D. Trumpas žaidė maždaug už 400 metrų, tapatybę.
CNN ir CBS pranešė, kad R. W. Routhas yra savarankiškai dirbantis pigaus būsto statytojas Havajuose, turintis dešimtmečių senumo areštų istoriją ir reguliariai rašantis apie politiką bei aktualius įvykius, taip pat, be kita ko, kartais kritikuojantis respublikonų kandidatą į prezidentus D. Trumpą.
Vienas iš dalykų, kuriam R. W. Routhas išreiškė paramą, buvo Ukrainos kova prieš Rusijos prezidento Vladimiro Putino pradėtą invaziją.
„ESU PASIRENGĘS SKRISTI Į KROKUVĄ IR VYKTI PRIE UKRAINOS SIENOS SAVANORIAUTI, KOVOTI IR MIRTI... Ar galiu būti pavyzdys Mes privalome laimėti“, – 2022 metų kovą platformoje „X“ teigė R. W. Routhas (kalba netaisyta – red.), rašė laikraštis „New York Times“, kuris taip pat ėmė iš jo interviu.
AFP kalbėjosi su R.W. Routhu Kyjive 2022 metų balandžio pabaigoje, kai jis dalyvavo demonstracijoje, skirtoje ukrainiečiams, įstrigusiems Mariupolio uostamiestyje, palaikyti.
„V. Putinas yra teroristas ir jam reikia padaryti galą, todėl reikia, kad visi visame pasaulyje viską mestų ir dabar atvyktų čia“, – tuomet sakė jis AFP.
Valdžios institucijos viešai nepaskelbė R. Routho vardo ir pavardės. Viešuose registruose nurodoma, kad 58 metų R. Routhas pastaruoju metu gyveno Kaaawa mieste Oahu saloje Havajuose, nuosavybėje, kuri taip pat siejama su asmeniu, vardu Kathleen Shaffer. Kai sekmadienį „The Washington Post“ reporteris paskambino su šiuo adresu susijusiu numeriu, niekas neatsiliepė.
2022 m. lėšų rinkimo svetainėje „GoFundMe“ paskelbtame dienoraštyje, kurį parašė Kathleen Shaffer, rašoma, kad ji renka lėšas savo sužadėtiniui Ryanui, kuris „atidėjo savo gyvenimą namuose ir balandžio mėn. išvyko į Kyjivą palaikyti Ukrainos žmonių“. „Jis planuoja pasilikti bent 90 dienų ir apsistoti nakvynės namuose kartu su kariniu daliniu“, – rašė ji. Puslapyje esančiose nuotraukose matyti lieknas šviesiaplaukis vyras, panašus į kitas internete ir naujienų pranešimuose pasklidusias R. Routho nuotraukas.
Minėtame tinklaraštyje rašoma, kad R. Routhas koordinavo tarptautinių savanorių veiklą ir padėjo „išsiųsti 120 bepiločių lėktuvų į fronto linijas“. Puslapyje buvo surinkta 1 865 doleriai iš 2 500 dolerių, kurie, kaip teigė K. Shaffer, buvo skirti vėliavoms, taktinei įrangai, nakvynei nakvynės namuose ir kitiems savanorių reikmenims apmokėti.
Iš viešų registrų taip pat matyti, kad iš Šiaurės Karolinos kilusiam R. Routhui 2002 m. buvo pateikti kaltinimai dėl dviejų atskirų incidentų, susijusių su masinio naikinimo ginklo laikymu.
Jis pripažino savo kaltę dėl pirmojo kaltinimo 2002 m. balandžio mėn., rodo teismo dokumentai, tačiau jokių kitų detalių viešai nepateikta.
Jam taip pat buvo pateikti kaltinimai tų pačių metų gruodį, kai, kaip rašoma laikraščio „News & Record“ pranešime, R. Routhas, ginkluotas automatu, trims valandoms užsibarikadavo „United Roofing“ pastate Grinsboro mieste. Pasak valdžios institucijų, incidentas prasidėjo po to, kai jis buvo sustabdytas dėl eismo įvykio. Galiausiai policija jį suėmė be jokių incidentų.
Toje antrojoje byloje jis pripažino savo kaltę dėl vairavimo be vairuotojo pažymėjimo ir registracijos, pasipriešinimo pareigūnui ir slapto šaunamojo ginklo nešiojimo, o kaltinimas dėl masinio naikinimo ginklo buvo panaikintas, rodo vieši įrašai.
Tai buvo ryškus nukrypimas nuo R. Routho elgesio jaunystėje. 1991 m. tame pačiame laikraštyje jis buvo aprašytas už pagalbą ginant moterį nuo įtariamo prievartautojo. Tuomet 25 metų R. Routhas buvo su paltu ir kaklaraiščiu didelėje prie straipsnio pridėtoje nuotraukoje. Jis buvo pavadintas „super piliečiu“, o Tarptautinės policijos sąjungos asociacijos Grinsboro skyrius jį apdovanojo „Teisėsaugos Oskaru“. Straipsnio antraštė buvo tokia: „Kovoti su nusikalstamumu apsimoka“.
Praėjusiais metais R. Routhas davė interviu laikraščiui „The New York Times“, kuriame kalbėjo apie amerikiečių pastangas teikti karinę pagalbą ir paramą Ukrainai. R. Routhas laikraščiui pasakojo, kad 2022 m., praleidęs Ukrainoje kelis mėnesius, planavo perkelti į Ukrainą kovoti nuo Talibano pabėgusius afganų karius.
„Tikriausiai galėsime nusipirkti keletą pasų per Pakistaną, nes tai labai korumpuota šalis“, – sakė jis interviu Vašingtone.
R. Routhas taip pat, matyt, praėjusiais metais parašė 291 puslapio knygą apie savo nusivylimą dėl Ukrainos, pagal „Amazon“ skelbimą, kuriame šis veikalas buvo parduodamas už 2,99 JAV dolerio.
Knygoje, kurioje neva rašoma apie Ukrainos „karą, kurio neįmanoma laimėti“, ir „mirtiną demokratijos ydą“, yra puslapių su vaizdingomis nuotraukomis, tarp kurių – nukirstos galvos, negyvi vaikai ir kruvini lavonai.
Knygos skyriuje, skirtame Iranui, autorius sako, kad „turi prisiimti dalį kaltės“ dėl to, kad išrinko prezidentą „be smegenų“, akivaizdžiai turėdamas omenyje D. Trumpą. „Jūs galite laisvai nužudyti D. Trumpą, taip pat ir mane už tą sprendimo klaidą ir susitarimo išardymą“, – skelbiama knygoje.
Valdžios institucijos sakė, kad sekmadienį apie 13.30 val. slaptosios tarnybos agentas, dirbantis D. Trumpo apsaugoje, pastebėjo vyrą, kuris už pasislėpęs krūmuose už grandininės tvoros laikė šautuvą.
Slaptosios tarnybos agentas šovė į vyrą, kuris pabėgo, palikęs, automatinį AK-47 tipo šautuvą, kuprines su kulkoms atspariomis keraminėmis plokštelėmis ir „GoPro“ vaizdo kamerą, teigė policijos pareigūnai. Tyrėjai sakė, kad, atrodo, įtariamasis planavo įrašyti savo išpuolį prieš buvusį JAV prezidentą.
Šautuvą policija apibūdino kaip AK-47 tipo ginklą – labiau paplitusį kitose šalyse nei Jungtinėse Valstijose. Ginklas taip pat buvo su optiniu taikikliu, kad būtų galima tiksliau šaudyti per atstumą, sakė pareigūnai.
Budrus praeivis pamatė bėgantį vyrą ir nufotografavo jo automobilį, įskaitant valstybinį numerį. Turėdama šią informaciją, vietos policija greitai surado jį judriame 95-ajame greitkelyje, kur jis buvo sustabdytas ir pasidavė be jokių incidentų.
Tyrimui ėmėsi vadovauti FTB, tačiau pareigūnai įspėjo, kad pirmiausia gali būti siekiama jį sulaikyti pagal vietos kaltinimus. Valdžios institucijos teigė, kad R. Routho veiksmai atrodo kaip bandymas nužudyti, kuris buvo sužlugdytas jam dar nespėjus iššauti.
Palm Bičo apygardos prokuroras Dave'as Aronbergas sakė „The Washington Post“, kad vietinių paieškos orderių ir kaltinimų pateikimas „neužkerta kelio federaliniams kaltinimams, kurie gali būti pateikti“.
Kai policija sustabdė R. Routhą greitkelyje už juodo „Nissan“ vairo, į įvykio vietą atsivedė liudininką, kuris anksčiau nufotografavo nuvažiuojantį automobilį, sakė pareigūnai. Liudininkas greitai atpažino automobilyje sėdintį vyrą kaip tą, kurį matė bėgantį nuo Slaptosios tarnybos agentų.
Kai jis buvo sulaikytas, vyriškis nerodė didelių emocijų, vietos televizijos kanalui WPTV sakė Martino apygardos šerifas Williamas Snyderis.
Ukrainos tarptautinio legiono pareigūnas: „Jis pilnas š...“
Įtariamasis dėl antrojo pasikėsinimo į D. Trumpą buvo „pilnas š... ir kalbėjo nesąmones“, dienraščiui „The Telegraph“ sakė buvęs Tarptautinio legiono pareigūnas, paaiškėjus detalėms apie jo veiklą Ukrainoje.
Statybininkas, įvardytas kaip R. Routhas, Ukrainoje praleido laiko pirmosiomis karo dienomis, kai V. Zelenskis pakvietė užsieniečius prisijungti prie naujai sukurto Tarptautinio legiono ir padėti Ukrainos pajėgoms kovoti su Rusija.
Nors kvietimu buvo siekiama pritraukti tik kvalifikuotus buvusius kareivius, į kovą buvo pakviesta ir daugybė kvalifikacijos ar patirties neturinčių karių, tarp informantų vadinamų „Paintball Warriors“ iš „Call of Duty Warriors“, turint omenyje „kovotojus“, išmokusius kariauti iš dažasvydžio arba kompiuterinių žaidimų.
Vienas buvęs legiono pareigūnas sakė „The Telegraph“:
„Jis (R. Routhas) buvo liūdnai pagarsėjęs Legione ir aplink jį nuo 2022 metų.
Jis Visada buvo pilnas karšto oro (kalbėjo niekus), žadėjo šimtus naujokų iš Afganistano ir Sirijos, kurie niekada nepasitvirtino ir kurių Ukrainos kariuomenė vis tiek nenorėjo, nes jie būtų kėlę didžiulę infiltracijos riziką.
Jis bandė įsitraukti į verbavimą ir iš tikrųjų tik trukdė. Legiono žmonės ne kartą jį ragino ir liepė liautis su savo nesąmonėmis, bet tai, atrodo, jo nesustabdė. Dažniausiai jis buvo gana ekscentriškas. Aš jaučiau, kad jis pilnas š...“
Kitas Legiono narys prieš kelis mėnesius įspėjo apie R. Routhą, sakydamas, kad jis „niekada nebuvo susijęs“ su grupe ir „klaidingai prisistatinėjo bei melavo daugeliui žmonių“.
Tarptautinis Ukrainos gynimo legionas pareiškime teigė, kad R. Routhas „niekada nebuvo šios organizacijos dalimi, su ja nebuvo susijęs ar susietas jokiomis pareigomis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.